Cetățenie activă în viziunea PLUS!

923 0

O democrație puternică se dezvoltă odată cu cetățenii săi și îi stimulează să se implice la toate nivelurile.

Cetățenia activă poate însemna implicare în mici campanii de cartier, activități de voluntariat sau de consultare pe teme comunitare, dar și programe naționale de educație civică, apărarea drepturilor universale ale omului, conștientizarea în ceea ce privește statul de drept sau proiecte de includere socială.

Este liantul care unește oamenii, comunitățile și societățile.

Lumea se confruntă cu o multitudine de crize de ordin politic, economic, social și, în ultima vreme, ecologice.

În jurul nostru, vedem din ce în ce mai des cum discriminarea, intoleranța sau xenofobia devin câștigă teren în detrimentul libertăților oamenilor.

Tensiunile sociale escaladează și crizele se intensifică.

Este momentul ca fiecare cetățean să facă o alegere cu privire la viitorul în care vrem să trăim noi și copiii noștri, între a sta deoparte și un efort continuu pentru a proteja un mod democratic de viață.

Gradul de încredere în autoritatea publică este, în acest moment, la un nivel foarte scăzut pentru că structurile decizionale sunt tocmai cele care nu respectă o serie de drepturi, precum consultarea și implicarea cetățenilor și actorilor sociali în elaborarea de politici publice.

O comunitate este puternică și vie  atunci dând cetățenii ei sunt prezenți în mod activ și solidar în viața sa.

Un stat responsabil lucrează alături de societatea civilă pentru cetățenii săi, asigurând un echilibru între agenda acestora și  activitatea guvernamentală.

În perioada următoare,  ne propunem reconstruirea unui cerc al încrederii plecând de la primul pas: politici publice realizate nu doar pentru cetățeni, ci și cu sprijinul acestora.

PLUS propune o guvernare participativă, ce respectă și susține societatea civilă, printr-o corectă delimitare a sectorului neguvernamental de cel guvernamental, oferind cadrul legal și administrativ prin care activitatea civică să fie stimulată.

Cetățenii sunt cei care cunosc cel mai bine problemele la nivelul comunității lor și, de cele mai multe ori, au și motivația necesară pentru a le rezolva.

O astfel de abordare nu presupune o reducere a rolului statului în sprijinirea comunităților.

Dimpotrivă, presupune o mai bună valorificare a aspirațiilor și potențialului ce există la nivelul cetățenilor, susținându-i pentru a participa activ în viața comunității lor.

Sectorul guvernamental și cel neguvernamental pot conlucra pentru a ajuta comunitățile și cetățenii să-și dezvolte cunoștințele, abilitățile și aptitudinile, pentru a avea încredere în ei înșiși și în cei din jur și pentru a putea contribui în mod relevant la progresul societății.

Putem crea împreună o societate puternică, democratică și solidară, care permite fiecărui cetățean să participe activ și să își găsească o voce articulată, indiferent de categoria socială din care face parte sau de nivelul de educație.

În același timp, permitem comunităților să intre natural într-un proces de maturizare și să-și asume din ce în ce mai bine responsabilitatea pentru acele aspecte care sunt importante pentru ele.

Reducem inechitatea socială, prin înzestrarea categoriilor mai puțin avantajate cu competențe, prin facilitarea accesului acestora la resurse care să le dea posibilitatea de a le fi recunoscută valoarea contribuției în comunitate.

 

Mihaela Iliescu – Responsabil comunicare, Biroul Filialei Județene PLUS Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *