De ce este necesar să ascultăm muzică

1213 0

Curierul de Râmnic are multe articole despre muzică. Într-unul dintre ele explicăm afinitățile cu un anumit tip de muzică și ce trăiri provoacă ascultarea muzicii.

Muzica face bine sănătății mintale. Orice tip de muzică. În susținerea ideilor noastre, vă prezentăm mai jos, câteva studii despre efectele benefice ale muzicii.

Prof. dr. Bradu Iamandescu, medic primar alergolog şi psiholog este autorul unui tratat de „Muzicoterapie receptivă”, o tehnică terapeutică prin care muzica ascultată poate trata un pacient prin influenţa pe care aceasta o are asupra creierului.

Mai mult, medicul Iamandescu a studiat efectele benefice ale muzicii clasice, în special ale lucrărilor din repertoriul baroc

Acest tip de muzică stimulează aproape 100% din scoarța cerebrală

Orice muzică este eficientă, în mod sigur, dar s-a dovedit că piesele din repertoriul clasic și romantic activează cel mai mult creierul, muzica în stil baroc în special, adica Bach, Telemann, Handel. Muzica lui Mozart activează aproape 100% din scoarța cerebrală, neuronii capătă un ritm specific geniilor. O doctorandă a mea, psihologul Liliana Neagu, a dovedit că persoanele care învată folosind acest fundal sonor obtin performanțe cu 40% mai mari la testele de memorie. Poate că mai tarziu se va putea ca, în sălile de clasă să se puna muzică în surdină ca fundal sonor, care să nu distragă atenția, dar care să favorizeze memoria,” a explicat prof. Iamandescu pentru casadecultură.ro.

În urma tomografiilor cu emisie de pozitroni, s-a demonstrat că muzica barocă, în tempo lent, are o funcţie mnezică extraordinară, adică permite o îmbunătăţire considerabilă a memoriei.

În studiile de specialitate, muzica barocă – Bach, Haendel, Telemann – este asociată cu fenomenul denumit „supramemorie”, amplificarea capacităţii de memorare a unui subiect influenţat de un factor extern, în cazul de faţă, muzica. Experimentele pe grupuri mari de persoane au fost efectuate plecând, însă, şi de la lucrări ale lui Wagner sau Beethoven, capabile să aducă îmbunătăţiri ale randamentului învăţării.

„Când ascultăm muzică, se întâmplă anumite modificări şi la nivel cerebral, şi la nivel biometric să spun aşa, se dilată pupilele, suntem relaxaţi, pentru că suntem într-o situaţie plăcută, într-un setting care ne produce plăcere, iar la nivel cerebral, se descarcă dopamină. Dopamina, împreună cu endorfinele, sunt acei hormoni ai plăcerii, dar dopamina, este foarte interesant, dopamina este implicată într-un circuit diferit de endorfine, şi anume este implicată în circuitul motivaţional”, spune Ana Iorga, expert în neuromarketing, Buyer Brain, pentru digi24.(articol scris de Elena Oceanu)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *