Patriarhul Daniel: Să transformăm perioada de criză medicală într-una de întărire în credință și sporire a dragostei

774 0

În Duminica a doua din Post se prezintă în biserici Vindecarea unui slăbănog (paralitic), text evanghelic care arată puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, dar și importanța grijii pentru sănătatea semenilor, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.
Referindu-se la cei patru prieteni care desfac acoperișul unei case pentru a-l duce pe bolnav în fața Mântuitorului, Patriarhul Daniel a spus că ei „simbolizează acum şi pe toţi medicii, asistenţii medicali, preoţii de caritate, părinții, frații, prietenii, vecinii sau colegii care ajută spiritual și material pe cei bolnavi și suferinzi”.
„Mai ales în această perioadă, în care o mulțime de oameni sunt încercați de noua boală molipsitoare, de noua epidemie, este mare nevoie de rugăciune și de ajutorare frățească, de întărire în credință și de apropiere de Dumnezeu”, a precizat Preafericirea Sa duminică, 15 martie 2020, în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală.

„Chiar dacă oamenii sunt îndemnați să se autoizoleze, ei trebuie să transforme autoizolarea în comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune și în meditație, în gândire asupra darului vieții și al sănătății”.
„Această perioadă ne arată cât de fragilă este viața omului pe pământ, cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, Izvorul vieții pământești și al vieții veșnice cerești”.
„De aceea, trebuie să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credință și de sporire a dragostei noastre față de Dumnezeu și față de semeni”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „este nevoie ca să ne gândim mai mult la modul în care noi primim putere de la Dumnezeu prin pocăință pentru păcate, prin rugăciune, prin citirea scrierilor sfinte, prin spovedanie mai deasă, prin împărtășire mai deasă și prin toată fapta cea bună”.
Patriarhul a recomandat ajutorarea „mai întâi prin rugăciune și apoi prin trimiterea unui ajutor material și încurajarea spirituală a celor care se află în izolare sau în carantină”.

„Nu trebuie ca această izolare și această carantină să fie considerată o însingurare”, a spus Patriarhul Daniel, „ci un prilej de a spori comuniunea, iubirea noastră smerită față de Dumnezeu și iubirea noastră milostivă față de semeni”.
„Prin urmare, trebuie să ne rugăm și să lucrăm nu numai pentru sănătatea sufletelor și a trupurilor noastre, ci și pentru sănătatea semenilor noștri”.
Regulile acestea pe care autoritățile le-au impus au ca scop ferirea de boala care se transmite, și, în același timp, grija față de semenul nostru: să nu-i transmitem lui acest virus și astfel să contribuim la deteriorarea sănătății lui”.
„Este, într-un mod paradoxal, timpul în care păstrăm o anumită distanță față de aproapele pentru binele lui și pentru binele nostru”, a subliniat Preafericirea Sa.
Patriarhul României a semnalat legătura dintre păcat și boală, amintind că Mântuitorul vindecă întâi sufletul paraliticului, iertându-i păcatele, și apoi trupul.
„Boala este uneori urmare a păcatului, iar alteori o pedagogie divină prin care omul devine mai smerit, iar puterea lui Dumnezeu se arată ca putere vindecătoare și milostivă”.

Părintele Patriarh a îndemnat ca după ascultarea acestor „cuvinte de încurajare din Evanghelia de astăzi” să arătăm și noi iubire milostivă față de semeni.
„Această iubire smerită și milostivă vine însă din rugăciunea curată și stăruitoare. Iubirea noastră, în general este egoistă, posesivă și pătimașă, dar prin rugăciune dobândim iubire smerită și milostivă din iubirea lui Hristos”, a spus Preafericirea Sa.
Referitor la rugăciune, Patriarhul a semnalat spusele Sfântului Grigorie Palama, care explica faptul că „rugăciunea nu este doar lucrarea omului în fața lui Dumnezeu, ci este și lucrarea lui Dumnezeu în sufletul omului”.

„Iar la această lucrare a sufletului participă și trupul prin faptul că noi îngenunchem, facem metanii, practicăm postul, înfrânarea”, a adăugat Patriarhul.
Spre final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre calitățile deosebite ale sfântului pomenit în a doua Duminică din Post, amintind că el este „Dascăl al rugăciunii neîncetate, teolog al luminii necreate și mare învățător al tuturor credincioșilor ortodocși pe calea mântuirii, pe calea sfințeniei”, pe #CaleaPostului.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *