DECLARAȚIE din Parlamentul European: UE nu va tolera să fie făcută țap ispășitor pentru eșecurile Guvernului R. Moldova

775 0

Uniunea Europeană nu va tolera încercarea actualului guvern al Republicii Moldova de a o folosi ca ţap ispăşitor pentru lipsa sa de pregătire şi pentru eşecul de a răspunde nevoilor populaţiei, au transmis joi într-un comunicat de presă eurodeputaţii român Siegfried Mureşan şi lituanian Andrius Kubilius, ca reacţie la ceea ce ei numesc „campaniile neîntrerupte de propagandă şi dezinformare” ale Chişinăului împotriva UE, inclusiv prin atacuri ale preşedintelui Igor Dodon, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

„În contextul în care criza COVID-19 continuă să afecteze mii de persoane şi să distrugă economia globală, UE rămâne în alertă în privinţa situaţiei din regiunile din vecinătatea sa, în special din ţările din Parteneriatul Estic”, subliniază într-o declaraţie comună Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, şi Andrius Kubilius, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest.

„Am observat cu mare îngrijorare ultimele evoluţii din Republica Moldova. În ciuda faptului că UE este cel mai mare furnizor de ajutoare pentru Republica Moldova, campaniile neîntrerupte de propagandă şi dezinformare zugrăvesc un tablou distorsionat şi nerealist”, atrag atenţia cei doi.

Eurodeputaţii spun că „atacurile constante” ale preşedintelui Igor Dodon şi „o serie de mesaje dispreţuitoare şi denigratoare împotriva UE la televiziunea publică şi în alte media nu îi ajută pe moldoveni şi nici nu îmbunătăţesc relaţiile UE – Republica Moldova”.

Ei mai menţionează că, din poziţiile pe care le ocupă şi dată fiind „discreditarea continuă” a UE, este „datoria noastră să comunicăm adevărul despre asistenţa UE şi a partenerilor internaţionali, în valoare de până la 0,5 miliarde de euro, către cetăţenii R. Moldova”.

„În această criză, populaţia şi companiile din R. Moldova au nevoie de ajutor imediat motivat de intenţii sincere, nu de calcule electorale”, completează europarlamentarii.

Ei reamintesc că UE a oferit „fonduri nerambursabile în valoare de 87 de milioane de euro pentru nevoi imediate”, printre care se numără echipamente de protecţie şi aparate de ventilaţie mecanică sau granturi pentru dezvoltarea activităţilor de afaceri sau pentru renovarea de spitale. „Cele mai recente acţiuni ale UE includ livrări de materiale către Cahul şi Ungheni, către Poliţia de Frontieră şi către instituţii medicale de pe ambele maluri ale Nistrului”, se arată în comunicat.

„În această criză, doctorii, asistenţii şi întregul sector de sănătate din Republica Moldova au nevoie de echipament de protecţie şi de sprijin, şi nu ca autorităţile să încerce să le reducă la tăcere plângerile sau să controleze date publice pentru a distorsiona cifrele privind situaţia reală”, mai atrag atenţia Siegfried Mureşan şi Andrius Kubilius.

Eurodeputaţii menţionează, de asemenea, că Uniunea Europeană, în cooperare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a oferit regiunii un ajutor imediat şi nerambursabil în valoare de 30 de milioane de euro pentru asigurarea materialelor medicale în funcţie de nevoi.

„UE este conştientă că agricultura, sănătate, întreprinderile mici şi mijlocii, industria ospitalităţii şi multe alte sectoare sunt într-o situaţie dificilă. UE va oferi o asistenţă macro-financiară (MFA) suplimentară de 100 de milioane de euro care să ajute Republica Moldova să aplaneze efectele crizei COVID-19 şi să continue reformele necesare pentru a susţine relansarea economică”, reamintesc europarlamentarii.

Ei mai precizează că acest sprijin vine în completarea actualei asistenţe macro-financiare de 70 de milioane de euro care vor fi oferite prin a doua şi a treia tranşă, până în iulie 2020, în acord cu foaia de parcurs convenită privind reformele.

De asemenea, subliniază ei, Fondul Monetar Internaţional oferă totodată un ajutor de urgenţă de 220 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru a putea să diminueze efectele economice ale crizei COVID-19.

„UE nu urmăreşte să acopere scopurile politice ale guvernării, ci să îi ajute pe moldovenii afectaţi de criza COVID-19. De aceea, o parte din ajutorul UE se duce direct la cetăţeni prin proiecte în derulare, şi nu în visteria guvernului. Astfel, niciun preşedinte şi nicio figură publică nu îşi poate atribui ajutorul UE”, continuă eurodeputaţii.

Ei reiterează că asistenţa macro-financiară de 70 de milioane de euro şi sprijinul suplimentar de 100 de milioane de euro vor fi oferite R. Moldova „numai după ce va respecta condiţionalităţile stricte prin implementarea reformelor importante în beneficiul întregii ţări”.
„Orice întârziere în primirea acestui sprijin este responsabilitatea actualelor autorităţi pentru că nu îşi fac temele pentru a primi asistenţă pentru populaţia Republicii Moldova. Autorităţile ştiu foarte bine ce tip de reforme trebuie implementate, în acord cu Memorandumul de Înţelegere pe care l-au semnat cu UE”, mai atrag atenţia eurodeputaţii.
„Nu vom tolera încercarea actualului guvern de a folosi UE ca ţap ispăşitor pentru lipsa sa de pregătire şi pentru eşecul de a răspunde nevoilor populaţiei”, continuă ei.

Membrii PE subliniază totodată că, în timp ce „ajutorul UE este minimalizat şi omis”, este „descurajator să vedem cum autorităţile actuale aprobă un împrumut dubios din partea Federaţiei Ruse, care le serveşte intereselor politice, impunând în acelaşi timp o nouă povară pe umerii cetăţenilor şi asupra bugetului ţării”.

„Este cu atât mai îngrijorător să observăm presiunea enormă pusă pe judecătorii Curţii Constituţionale pentru aprobarea creditului rusesc, care e în beneficiul unei părţi a clasei politice şi sărăceşte restul populaţiei”, mai atrag atenţia cei doi.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *