SAR somează 31 de primării din județul Vâlcea să respecte legea și să soluționeze solicitările privind finanțarea educației din aceste localități

821 0

COMUNICAT DE PRESĂ

27 mai 2020, Râmnicu Vâlcea

 

31 de primării din județul Vâlceaau intrat în vizorul echipei Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor, după ce nu au furnizat informațiile și documentele publice solicitate de Societatea Academică din România (SAR) și tinerii lor voluntari încă de la finalul lunii martie, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice.

 

Localitățile de pe lista neagră a Societății Academice din România sunt Alunu, Bujoreni, Copăceni, Crețeni, Drăgoești, Drăgășani, Dăești, Dănicei, Fârțătești, Galicea, Glăvile, Golești, Grădiștea, Ionești, Laloșu, Livezi, Mihăești, Muereasca, Olanu, Paușești Otăsău, Perișani, Stoenești, Stoilești, Stroești, Stănești, Șirineasa, Ștefănești, Șușani, Șuțești, Valea Mare și Zătreni.

 

Informațiile solicitate tuturor localităților din județ sunt necesare pentru realizarea raportului privind finanțarea învățământului la nivel local ce urmează să fie publicat în prima parte a acestei veri. Cererile adresate vizează acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități. De asemenea, primarilor din jud. Vâlcea li s-au mai cerut informații privind existența, funcționarea și dotarea cabinetelor medicale școlare.

 

Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor noastre, completate în repetate rânduri de apelurile scrise și telefonice ale ambasadorilor și coordonatorilor Școli curate, eforturi depuse în ultimele săptămâni la nivelul echipei de proiect. Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră. – Cristian Ghingheș, coordonator proiecte în cadrul Societății Academice din România

Timpul m-a ajutat să înțeleg din ce în ce mai bine că educația nu ține doar de profesor, elev și școală ca instituție, ci sunt o multitudine de factori care influențează procesul educațional și o altă multitudine de factori, de care, educația, școala, profesorii și elevii depind. Timp de trei luni, cei 5 ambasadori ai județului, simpli elevi, și-au rupt din timpul lor zilnic pentru a suna și a explica funcționarilor statului cum se folosește o adresă de e-mail sau ce presupune o lege. Eu încă mă întreb pe ce loc se situează educația pe lista primarilor și cât consideră aceștia că pot întârzia termenele limită impuse prin lege. – a precizat Miruna Oltei, coordonator Școli curate în județul Vâlcea și totodată președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE)

Școli Curate este inițiativa lansată de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, proiectul are ca scop modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară, cu acțiuni de monitorizare și responsabilizare a autorităților locale desfășurate de elevi și părinți la firul ierbii.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *