Alcoolul: medicament, aliment sau otravă? Cât de mult este prea mult?

1070 0

Alcoolul anulează tensiunile și inhibițiile, creează bună dispoziție, crește apetitul și plăcerea de a mânca.

Dar ce se întâmplă atunci când consumăm alcool?

Alcoolul influențează secreția de serotonină, ce modelează tensiunea și dispoztia (este cazul stării instalate după o cantitate mică) și secreția de dopamină, ce creează senzația de plăcere.

Un consum moderat are efecte favorabile asupra sănătății (scade tendința de coagulare a sângelui și crește nivelul lipoproteinelor grele, comparativ cu cele ușoare, care sunt mult mai patogene).

Consumul limitat de alcool reduce riscul de face infarct și menține o bună stare fizică și intelectuală!

Consumul cronic și crescut de alcool are efecte inverse și devastatoare asupra sănătății!

O unitate de alcool este reprezentată de un pahar mic de vin (150ml-200ml), o jumătate de halbă de bere (250 ml) sau 50 grame alcool tare.

Alcoolul se consumă numai la masă, cantitatea trebuie respectată pe zi, depășirea acesteia și instalarea beției reprezintă o stare de degradare a organismului, greu de evaluat biologic (hipertensiune arterială, obezitate sau pierdere în greutate, ciroză hepatica, cancer), social sau economic.

O persoană adultă sănătoasă poate digera două grame de alcool pur pe zi, pe kilogram-corp, cu condiția că acest consum să fie sporadic.

Aceeași cantitate de alcool conținută în băuturile fermentate determină o alcoolemie mai scăzută, comparativ cu alcoolul conținut în băuturile distilate. Această diferență se explică prin diferențele structurale ale celor două tipuri de băuturi.

Cea mai mare cantitate de alcool este absorbită în stomac (aproximativ 20% – pe nemâncate absorbția crește) și intestin (aproximativ 80% ).

Absorbtia totală a alcoolului ingerat are loc în 2- 6 ore. O parte din alcoolul absorbit este rapid degradat la nivelul ficatului, care se achita de această sarcină într-un ritm de șase grame de alcool, în medie, pe oră.

Prima etapă de degradare o constituie formarea de acetaldehidă, o otravă care, în cantitate mică, este utilizată eficient de hepatocite în furnizarea energiei. Când cantitatea de acetaldehidă crește prin consumul în exces, ea depășește bariera hepatica, afectează creierul și celelalte organe.

Organismul femeilor conține mai multe grăsimi și mai puțină apă decât corpul bărbaților, de aceea le crește sensibilitatea la alcool

Alcoolul crește cantitatea de apa eliminată de rinichi prin inhibarea hormonului antidiuretic (vasopresină).

Alcoolul tare, consumat în exces și neînsoțit de consum de apă, poate provoca deshidratare. Cantitatea de apă consumată trebuie să fie cel puțin de trei ori mare decât cea de alcool.

Amestecul dintre alcool și cafea este foarte toxic. Cafeaua potențează efectele alcoolului, iar această combinație este, din păcate, aproape nelipsită de la orice petrecere!

Prin metabolizare, alcoolul eliberează șapte calorii pentru fiecare gram consumat. Această capacitate calorică mare este însă lipsită de nutrienți, motiv pentru care alcoolul devine „hoț” de vitamine și minerale. Consumatorii cronici de alcool au o serie de boli asociate, determinate de nivelul scăzut al vitaminelor și mineralelor.

Pentru că eliberează foarte ușor glucidele din structură, alcoolul este un stresant al pancreasului. Consumul cronic duce la tulburări grave (pancreatite, diabet, cancere).

Consumul cronic de alcool (80g alcool pur zilnic) induce carența multor vitamine, în special a B-urilor. Cele mai frecvențe simptome sunt: oboseala, starea depresivă, veșnica nemulțumire, tulburări de memorie și de somn, confuzie mentală, randament intelectual și fizic scăzut, alterarea stării generale. Din nefericire, adesea aceste semne sunt puse pe seama vârstei și sunt tratate cu medicamente care, în continuare cresc pierderile de B-uri (în special B9).

Un litru de bere aduce un plus de 500 calorii și reduce cu 8-20% randamentul fizic, iar precizia scade cu 30%.

La o alcoolemie de 0,5 grame la mie, un conducător auto are întârzierea răspunsului de frânare mai mare de două ori față de normal, de patru ori pentru o alcoolemie de 1,5 grame la mie și de opt ori pentru o alcoolemie de două grame la mie.

Sfaturi utile:   

Vinul este medicament dacă este consumat, cel mult zilnic, în cantitate egală, exprimată în ml, cu greutatea, este aliment când această cantitate este dublă și este otravă când această cantitate este triplă!

18 grame zahăr dau prin fermentație un grad de alcool. Strugurii buni au aproximativ 200 grame zahăr pe litru, rezultă 10-12 grade alcool.

Vinul inactivează clorul activ din apa potabilă (50 grame vin curat la un litru de apa). Vinul, sucul de struguri și sucul proaspăt de mere au proprietăți antibacteriene, datorate conținutului de polifenoli. Administrat în cazul infecțiilor virale, vinul roșu acționează asupra diminuării numărului de viruși din sânge și organe.

Când alimentele consumate sunt nesigure din punct de vedere al contaminării cu bacterii sau viruși, “dregeți” prânzul cu un pahar de vin roșu curat sau cu 50 ml alcool tare.

Vinul roșu conține resveratrol, care împiedică formarea cheagurilor de sânge, reducând astfel, riscul bolilor cardio-vasculare. Comsumul cronic moderat (un pahar pe zi) previne apariția spasmelor cardio-vasculare.

Vinurile cu aciditate ridicată și slab colorate (cu cantitate redusă de tanin) facilitează digestia și accelerează tranzitul intestinal, deoarece sunt bogate în săruri de potasiu. Vinurile roșii, bogate în tanin, ne feresc de colitele diareice și sunt adjuvante ale tratamentului acestora.

În asociere cu plantele stimulante ale aparatului bronic, vinul are efecte deosebite asupra afecțiunilor bronho-pulmonare, facilitând eliminarea mucozitatilor bronsice, dar este contraindicat în bolile ulceroase, gastritel, hiperacide, ciroză hepatica, bolile litiazice, boală hipertensiva, dar și în boli ale sistemului nervos.

Atunci când vă așteaptă o seară “grea”, consumați o lingură de ulei chiar înainte de a începe masa (sau a unei salate de crudități bogate în ulei). Uleiul frânează absorbția alcoolului și accelerează metabolismul gastric. Grăsimile, carnea, brânză, consumate înaintea sau în timpul băutului frânează absobtia de alcool, dar îngreunează mult digestia.

Ginsengul (100 mg înainte și după petrecere) și vitamina C (1–3 grame) cresc capacitatea de oxidoreducere a ficatului, ajută metabolizarea hepatică și eliminarea alcoolului din sânge.

Un comprimat de aspirină poate crește alcoolemia cu 10%-20%! În final, vă veți îmbăta mai tare. Creșteți cantitatea de apă consumată pentru a elimna mai repede alcoolul!

Dacă aveți „mahmureală” și/sau stare de vomă, va puteți “drege” cu 500 mg-1000 mg de ghimbir ras.

 Alte remedii folosite în vindecarea mahmurelii sunt:   

– un pahar cu ceai de sunătoare, gălbenele și afin, în care turnați 20 de picături de tinctura de mentă sau rozmarin;

– un pahar de suc de legume și fructe: mere și sfeclă roșie; mere, cartofi și morcovi; mere, portocale și sfeclă roșie; roșii, morcovi și mere;

– un efect deosebit îl are amestecul realizat din sucul de la o lămâie turnat peste un ou cu coajă albă și groasă, care se lasă peste noapte și se consumă a doua zi.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *