Sănătatea și schimbările propuse de Alianța USR-PLUS Vâlcea!

1447 0

Marți, 8 iulie 2020, ați avut ocazia să urmăriți un live, pe Facebook, cu unul din cei mai îndrăgiți oameni politici actuali, ”magicul” creator al MagiCamp – un tânăr care și-a transformat casa părinților în tabără pentru copiii bolnavi de cancer, care și-a pus la dispoziție apartamentul din Viena, pentru părinții copiilor aflați la tratament, în capitala austriacă (tratament facilitat tot prin intermediul Magic Camp) și ale cărui fapte bune sunt arhicunoscute.

Vlad Voiculescu – căci despre el e vorba – a fost invitatul special al echipei de candidați ai Alianței USR PLUS, pentru Consiliul Județean Vâlcea – Dorin Pomană, Mihai Andrei Cismaru și Bogdan Neagu.

Încă de la început, invitatul a subliniat importanța unei echipe de profesioniști, ca fiind coloana vertebrală a modului de lucru, în viitoarele structuri publice – de la Guvern la fiecare primărie de comună, după câștigarea alegerilor locale și parlamentare.

Participanții au subliniat cele patru ingrediente, ce construiesc sistemul de sănătate și necesită schimbări fundamentale:

 

  1. Infrastructura – guvernele anterioare au cheltuit peste 20 milioane euro pe diferite studii de fezabilitate, în ultimii 13-14 ani, documentații rămase și acum prin diferite sertare.

Practic, de 30 de ani, toate proiectele de reabilitare a spitalelor, din tot județul, se rezumă în procent de 90% la lucrări de construcții – pereți, geamuri, tapet, gresie/faianță, documentațiile respective incluzând pe ultimele pagini scurte mențiuni de genul ”și se asigură dotări”.

 

  1. Resursa umană – sănătatea este un domeniu care începe și se termină cu oamenii.

În acest sens, Vlad Voiculescu a punctat: ” (..) și în sănătate e o diferență foarte mare între medicul sau asistenta sau infirmiera sau… portarul, care consideră că stăpânul este pacientul și că pentru el/ea trebuie să facă totul ca să îl/o ajute și alții – medici, asistenți, infirmieri – care consideră că stăpânul este fie șeful de secție fie managerul de spital fie cine știe ce șef de la partid… sau banul!”

În spitale, ca în orice entitate publică, lipsește complet o strategie de resurse umane.

Există o strategie de acest fel realizată în mandatul de ministru al lui Vlad Voiculescu, în anul 2016, dar uitată într-un sertar la Ministerul Sănătății.

 

  1. Dotări – echipamente și consumabile – de la seringi, perfuzoare, feșe, vată, la medicamente de bază – în mult prea multe cazuri pacienții au fost nevoiți să vină de acasă cu acestea, în timp ce spitalele făceau achiziții la prețuri de câteva ori mai mari decât prețul pieței.

 

  1. Reguli – remarca invitatului a fost că ”nici cele mai bune reguli pe care le faci la nivel central nu fac doi bani, dacă lângă ele nu există bunăvoință, bună-credință și competență la nivel local, adică acolo unde se implementează. Noi în România nu ducem mare lipsă de reguli (…) problema e un pic mai la vale… la respectarea lor”.

 

Absența unor reguli clare și intruziunea politicului la toate nivelurile ce privesc  angajarea resurselor umane – de la managerul de spital la portari și liftiere – a dus la deprofesionalizarea serviciilor medicale și la o creștere alarmantă a cazurilor de malpraxis

Una dintre soluțiile Alianței USR PLUS, la problema infrastructurii deficitare a sistemului de sănătate, este dezvoltarea unei rețele de centre de permanență, în mediul rural.

Acestea sunt, de fapt, locurile unde medicii de familie fac gărzi pentru pacienții lor. Ele sunt arondate unui cabinet, în care se găsesc medici de familie şi asistente, gratuit, zilnic între ora 15.00 şi ora 8.00 dimineaţa ,a doua zi, plus întreg wekendul – de vineri de la ora 15.00, până luni, la ora 8.00.

Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Consultaţiile şi tratamentele, în centrele de permaneță, sunt gratuite şi se aplică oricărui cetăţean, indiferent dacă este asigurat sau nu.

Candidații Alianței USR-PLUS militează pentru depolitizarea completă a serviciilor de sănătate, astfel încât cadrele medicale să își poată face meseria fără presiuni, să se poată pune exclusiv în slujba pacientului.

În programul politic al alianței USR-PLUS se va pune accent și pe educația elevilor (una reală, privind igiena și sănătatea), pe dotarea cabinetelor medicale din școli, pe prevenție – ceea ce ar duce la diminuarea considerabilă a costurilor privind sănătatea.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/aliantausrplusValcea/videos/566642240699573/

Biroul de Presă – Alianța USR PLUS Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *