Ziua Imnului Naţional – Mesajul Alianței USR PLUS Vâlcea

1003 0

În fiecare an, pe 29 iulie este marcată Ziua Imnului Naţional al României, simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituţii, un grup de tineri, condus de Anton Pann (căruia i s-a atribuit și muzica), a cântat pentru prima dată imnul Revoluţiei Paşoptiste „Deşteaptă-te, române”, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu (şi publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, nr. 25, din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Izlaz).

Prin Raportul nr. 10 al comisarului de Vâlcea, D. Zăgănescu, acesta informa ministrul Trebilor din Lăuntru al Ţărilor Româneşti că, la data de 29 iulie 1848, cetăţenii oraşului, adunaţi în grădina Zăvoiului, de la poalele Capelei, au cântat pentru prima dată, în mod oficial, actualul imn naţional „Deşteaptă-te române!”.

Consacrat prin Constituția României ca simbol național, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Național reprezintă unul dintre reperele ce definesc identitatea românilor și oferă lumii întregi, când este intonat, o sinteză muzicală, simbolică şi unică, a acesteia.

În prezent, Imnul Naţional al României răsună pretutindeni în lume, în concursurile sau competiţiile internaţionale, la care tot mai mulţi tineri români urcă pe prima treaptă a podiumului.

Imnul Național a fost martorul unor evenimente-reper, ale istoriei naționale.

Cântec al pașoptiștilor, care au scos România din Evul Mediu, al dorobanților români, în timpul Războiului de Independență, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat și în tranşeele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz.

Interzis de comunişti, „Deşteaptă-te române!” a revenit pe buzele românilor disperaţi, ieşiţi în stradă, în decembrie 1989, dar și în timpul revoltei de la Brașov, în 15 noiembrie 1987.

Niciodată, în istoria modernă a judeţului Vâlcea, politicienii nu au fost mai departe de problemele celor care i-au învestit cu încrederea de a-i reprezenta, în Parlament și în administrația publică locală.

A sosit vremea să cântăm imnul naţional, să deschidem ochii şi, democratic, să ne deşteptăm, pentru ca fiii şi fiicele noastre să nu mai trăiască într-un judeţ corupt, fără viitor, în care funcțiile publice se împart între rude sau pe bani.

Vâlcea este un judeţ frumos, cu peisaje ca în poveşti şi un potenţial turistic de invidiat.

Condus de politicieni responsabili, cu dragoste de aceste locuri şi oameni, județul nostru ar putea deveni o Elveţie a României, iar locuitorii săi ar putea reveni, acasă, pentru a munci și pentru a-și crește copii, în liniște și siguranță.

 

Biroul de Presă – Alianța USR PLUS Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *