La Cernăuți a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei”

1141 0

În data de 27 iulie a.c. la Cernăuți a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei” – o inițiativă a reprezentanților mediului asociativ din Ucraina și România, finanțată de Uniunea Europeană, care are ca scop dezvoltarea turismului cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din județul Suceava și regiunea Cernăuți, potrivit Agenției BucPress, preluat de Romanian Global News.
Proiectul „Tezaurul etnic special al Bucovinei” (cod EMS ENI 2 SOFT/2.1/46) este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prioritatea: „Restaurarea siturilor culturale și istorice care sporesc potențialul turistic transfrontalier al zonei eligibile”, fiind implementat în perioada 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2021 de două asociații din România și două din Ucraina: Fundația de Caritate și Întrajutorare “Ana” Suceava (lider în proiect), în parteneriat cu Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Asociația Juventus Suceava și Centrul Media BucPress Cernăuți.
Obiectivele specifice ale proiectului: „Conservarea patrimoniului cultural imaterial al 7 grupuri etnice din județul Suceava și 5 grupuri etnice din regiunea Cernăuți, prin activități de cercetare, documentare și crearea de baze de date digitale cu patrimoniul cultural imaterial specific acestor etnii”, „Promovarea și revitalizarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial cu potențial turistic a 7 grupuri etnice din județul Suceava și 5 grupuri etnice din regiunea Cernăuți prin evenimente culturale transfrontaliere și materiale tipărite, audio-video și on-line”; „Introducerea elementelor de patrimoniu cultural imaterial al celor 12 etnii în circuitul turistic intern și internațional, având ca scop creșterea numărului de turiști”.
La lansarea proiectului în Cernăuți, care a avut loc cu o anumită întârziere din motivul pandemiei COVID-19, au participat președinții celor patru asociații-partenere, reprezentanți ai presei din Cernăuți, membri ai organelor puterii locale și ai misiunii diplomatice românești acreditate la Cernăuți, lideri ai mediului asociativ românesc din nordul Bucovinei, experți ai Oficiului Secretariatului Tehnic Comun în Ucraina.
Conferința de lansare, moderată de președintele Centrului Media BcuPress din Cernăuți, Marin Gherman, a avut ca scop prezentarea activităților proiectului și inițierea unui dialog transfrontalier pe marginea patrimoniului cultural imaterial. Au luat cuvântul: Nelu Todireanu, președintele Fundației de Caritate și Întrajutorare “Ana” Suceava, manager de proiect, Mădălin Murăriu, responsabil de activități în proiect al Fundației „Ana”, Vlad Grosar, președintele Asociației Juventus Suceava, Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea”din regiunea Cernăuți.
În debutul conferinței, cei prezenți au ținut un minut de reculegere în memoria lui Cornel Grosar, fostul președinte al Asociației Juventus Suceava, unul dintre „ideologii” acestui proiect, un om cu inima mare, care a plecat la ceruri în Vinerea Mare, 17 aprilie 2020, răpus de coronavirus. Asociația va fi coordonată de fiul acestuia – Vlad Grosar.
La eveniment au participat reprezentanții Administrației Regionale de Stat Cernăuți: Maria Jireada, locțiitoarea directorului Departamentului de comunicații, șef al direcției de informare, Mykola Romanișin, șeful secției de Asistență Tehnică Internațională a direcției de cooperare internațională din cadrul Departamentului de comunicații, Natalia Masian, șefa direcției de cooperare internațională din cadrul Departamentului de comunicații. Natalia Masian a menționat rolul enorm al unor proiecte culturale și de turism, care au ca scop să interconecteze societățile în zonele de frontieră, dorindu-le asociațiilor partenere succes în procesul de implementare.
Un mesaj de încurajare și de susținere a acestui proiect transfrontalier a fost rostit de ministrul consilier de la Consulatul General al României la Cernăuți, Edmond Neagoe, care a menționat că este absolut importantă și necesară promovarea a tot ceea ce este bucovinean, iar activitățile dedicate păstrării și promovării tezaurului etnic special al Bucovinei reprezintă un moment deosebit în cadrul relațiilor bilaterale româno-ucrainene. În finalul discursului, Edmond Neagoe a declarat că peste o lună va părăsi orașul Cernăuți pentru a prelua un alt mandat la Bologna (Italia), dar va purta Cernăuțiul și Bucovina în suflet, rămânând un avocat devotat al culturii bucovinene. Participanții la conferință i-au mulțumit prin aplauze ministrului Edmond Neagoe pentru mandatul său special și de succes.
Politologul Serghei Hakman, vice-președinte al Fundației de Binefacere „Resurse și Inițiative sociale”, a comunicat că în perioada globalizării și informatizării este foarte important să păstrăm valorile culturale imateriale ale etniilor din Bucovina. Patrimoniul imaterial reprezintă o bogăție enormă, care trebuie păstrată și promovată, având un potențial turistic enorm.
În cadrul proiectului vor avea loc 2 activități de cercetare, documentare și conservare a patrimoniului cultural imaterial al 7 etnii din județul Suceava și al 5 etnii din regiunea Cernăuți; vor fi propuse și dezvoltate 5 produse și servicii turistice culturale tradiționale multietnice comune din județul Suceava și regiunea Cernăuți, vor fi publicate 2 baze de date cu patrimoniul cultural imaterial potențial turistic, va fi difuzat filmul documentar „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier”, 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți; organizarea în Suceava și Cernăuți a 2 mese rotunde cu tema ”Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți prin produse și servicii turistice comune”, organizarea unui târg interetnic și a unui festival interetnic în Cernăuți și Suceava, desfășurarea unei ample campanii de promovare în presă și rețelele de socializare.

Articole asemănătoare

Victor Ion Popa

Postat de - 30 martie, 2021 0
FacebookTwitterScriitor şi dramaturg, regizor de teatru şi publicist, Victor Ion Popa s-a născut la Bârlad, la 29 iulie 1895, potrivit…

Pierre- Auguste Renoir

Postat de - 25 februarie, 2021 0
FacebookTwitterPierre-Auguste Renoir (n. 25 februarie 1841, Limoges, Franța– d. 3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer, Franța) a fost unul din cei mai…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *