În data de 27 iulie a.c. la Cernăuți a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei” – o inițiativă a reprezentanților mediului asociativ din Ucraina și România, finanțată de Uniunea Europeană, care are ca scop dezvoltarea turismului cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din județul Suceava și regiunea Cernăuți, potrivit Agenției BucPress, preluat de Romanian Global News.
Proiectul „Tezaurul etnic special al Bucovinei” (cod EMS ENI 2 SOFT/2.1/46) este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prioritatea: „Restaurarea siturilor culturale și istorice care sporesc potențialul turistic transfrontalier al zonei eligibile”, fiind implementat în perioada 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2021 de două asociații din România și două din Ucraina: Fundația de Caritate și Întrajutorare “Ana” Suceava (lider în proiect), în parteneriat cu Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Asociația Juventus Suceava și Centrul Media BucPress Cernăuți.
Obiectivele specifice ale proiectului: „Conservarea patrimoniului cultural imaterial al 7 grupuri etnice din județul Suceava și 5 grupuri etnice din regiunea Cernăuți, prin activități de cercetare, documentare și crearea de baze de date digitale cu patrimoniul cultural imaterial specific acestor etnii”, „Promovarea și revitalizarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial cu potențial turistic a 7 grupuri etnice din județul Suceava și 5 grupuri etnice din regiunea Cernăuți prin evenimente culturale transfrontaliere și materiale tipărite, audio-video și on-line”; „Introducerea elementelor de patrimoniu cultural imaterial al celor 12 etnii în circuitul turistic intern și internațional, având ca scop creșterea numărului de turiști”.
La lansarea proiectului în Cernăuți, care a avut loc cu o anumită întârziere din motivul pandemiei COVID-19, au participat președinții celor patru asociații-partenere, reprezentanți ai presei din Cernăuți, membri ai organelor puterii locale și ai misiunii diplomatice românești acreditate la Cernăuți, lideri ai mediului asociativ românesc din nordul Bucovinei, experți ai Oficiului Secretariatului Tehnic Comun în Ucraina.
Conferința de lansare, moderată de președintele Centrului Media BcuPress din Cernăuți, Marin Gherman, a avut ca scop prezentarea activităților proiectului și inițierea unui dialog transfrontalier pe marginea patrimoniului cultural imaterial. Au luat cuvântul: Nelu Todireanu, președintele Fundației de Caritate și Întrajutorare “Ana” Suceava, manager de proiect, Mădălin Murăriu, responsabil de activități în proiect al Fundației „Ana”, Vlad Grosar, președintele Asociației Juventus Suceava, Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea”din regiunea Cernăuți.
În debutul conferinței, cei prezenți au ținut un minut de reculegere în memoria lui Cornel Grosar, fostul președinte al Asociației Juventus Suceava, unul dintre „ideologii” acestui proiect, un om cu inima mare, care a plecat la ceruri în Vinerea Mare, 17 aprilie 2020, răpus de coronavirus. Asociația va fi coordonată de fiul acestuia – Vlad Grosar.
La eveniment au participat reprezentanții Administrației Regionale de Stat Cernăuți: Maria Jireada, locțiitoarea directorului Departamentului de comunicații, șef al direcției de informare, Mykola Romanișin, șeful secției de Asistență Tehnică Internațională a direcției de cooperare internațională din cadrul Departamentului de comunicații, Natalia Masian, șefa direcției de cooperare internațională din cadrul Departamentului de comunicații. Natalia Masian a menționat rolul enorm al unor proiecte culturale și de turism, care au ca scop să interconecteze societățile în zonele de frontieră, dorindu-le asociațiilor partenere succes în procesul de implementare.
Un mesaj de încurajare și de susținere a acestui proiect transfrontalier a fost rostit de ministrul consilier de la Consulatul General al României la Cernăuți, Edmond Neagoe, care a menționat că este absolut importantă și necesară promovarea a tot ceea ce este bucovinean, iar activitățile dedicate păstrării și promovării tezaurului etnic special al Bucovinei reprezintă un moment deosebit în cadrul relațiilor bilaterale româno-ucrainene. În finalul discursului, Edmond Neagoe a declarat că peste o lună va părăsi orașul Cernăuți pentru a prelua un alt mandat la Bologna (Italia), dar va purta Cernăuțiul și Bucovina în suflet, rămânând un avocat devotat al culturii bucovinene. Participanții la conferință i-au mulțumit prin aplauze ministrului Edmond Neagoe pentru mandatul său special și de succes.
Politologul Serghei Hakman, vice-președinte al Fundației de Binefacere „Resurse și Inițiative sociale”, a comunicat că în perioada globalizării și informatizării este foarte important să păstrăm valorile culturale imateriale ale etniilor din Bucovina. Patrimoniul imaterial reprezintă o bogăție enormă, care trebuie păstrată și promovată, având un potențial turistic enorm.
În cadrul proiectului vor avea loc 2 activități de cercetare, documentare și conservare a patrimoniului cultural imaterial al 7 etnii din județul Suceava și al 5 etnii din regiunea Cernăuți; vor fi propuse și dezvoltate 5 produse și servicii turistice culturale tradiționale multietnice comune din județul Suceava și regiunea Cernăuți, vor fi publicate 2 baze de date cu patrimoniul cultural imaterial potențial turistic, va fi difuzat filmul documentar „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier”, 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți; organizarea în Suceava și Cernăuți a 2 mese rotunde cu tema ”Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți prin produse și servicii turistice comune”, organizarea unui târg interetnic și a unui festival interetnic în Cernăuți și Suceava, desfășurarea unei ample campanii de promovare în presă și rețelele de socializare.
- Acasă
- Ediții locale
- Toate
- Băbeni
- Băile Govora
- Băile Olănești
- Bălcești
- Bărbătești
- Berbești
- Berislăvești
- Brezoi
- Budești
- Bujoreni
- Bunești
- Câineni
- Călimănești
- Cernișoara
- Costești
- Dăești
- Dănicei
- Drăgășani
- Drăgoești
- Galicea
- Horezu
- Lungești
- Malaia
- Măldărești
- Mihăești
- Muereasca
- Ocnele Mari
- Olănești
- Orlești
- Păușești Măglași
- Pietrari
- Prundeni
- Râmnicu Vâlcea
- Roești
- Scundu
- Slătioara
- Ștefănești
- Sutești
- Vaideeni
- Vlădești
Primăria Călimănești, Primar Florinel Constantinescu: Sărbători fericite! La Mulți Ani!
8:56 am -- 23 decembrie, 2024Primăria Băile Olănești, Primar Vasilache Vasile Sorin: Sărbători fericite alături de cei dragi! La Mulți Ani!
8:53 am -- 23 decembrie, 2024Raluca Turcan la Băbeni: Serviciile sociale de calitate sunt esenţiale pentru binele persoanelor cu dizabilităţi
11:03 am -- 27 aprilie, 2021Punct de atracție turistic, cinematograful vechi din Govora, reabilitat de Primărie
10:58 am -- 21 iunie, 2022Primăria Băile Olănești, Primar Vasilache Vasile Sorin: Sărbători fericite alături de cei dragi! La Mulți Ani!
8:53 am -- 23 decembrie, 2024Au început procedurile de reabilitare a căminului cultural din Băile Olăneşti
2:37 pm -- 3 noiembrie, 2024O nouă campanie gratuită de sterilizare a câinilor şi pisicilor, pe 22 octombrie, la Băile Olăneşti
12:42 pm -- 16 octombrie, 2024Eco- BiblioTech, un proiect realizat de bibliotecari pentru viitorul comunitatilor lor
10:30 am -- 9 iunie, 2022APAVIL SA – ANUNȚ privind scoaterea la concurs a următoarelor posturi
11:00 am -- 14 august, 2020Activitățile finale din cadrul proiectul Erasmus+ al Liceului ,,Preda Buzescu” din Berbești, Vâlcea
8:01 pm -- 23 octombrie, 2021Inedit la Live Music Summer Camp Brezoi: HIPPIE CAMP cu finanțare europeană!
6:37 pm -- 4 iulie, 2023Un milion de euro aprobat pentru căile de acces din Budeşti, Bârseşti, Bercioiu, Racoviţa şi Ruda
2:25 pm -- 11 aprilie, 2024Gheorghe Gîngu: La Mulți Ani cu ocazia Sfințiilor Arhangheli Mihail și Gavril!
12:32 pm -- 8 noiembrie, 2023Andrei Tîrş, singurul marcator al confruntării dintre Buneşti şi Sălătrucel
11:07 am -- 2 decembrie, 2024”Municipalii” înfruntă Gilortul Tg. Cărbunești în drumul spre a 8-a victorie din eșalonul 3
2:18 pm -- 10 noiembrie, 2024Primăria Călimănești, Primar Florinel Constantinescu: Sărbători fericite! La Mulți Ani!
8:56 am -- 23 decembrie, 2024Preoţii şi corurile de copii de la Călimăneşti susţin, duminică, un concert de colinde
11:31 am -- 13 decembrie, 2024Primarul de la Călimăneşti dă din nou lovitura. A obţinut încă 7 milioane de euro pentru staţiune
2:41 pm -- 14 noiembrie, 2024Viitorul Dăești, o nouă șansă de a trece pe loc de play-off în Liga a III-a
2:25 pm -- 8 noiembrie, 2024Primăria Dănicei, proiecte importante – clădiri publice noi, poduri finalizate și drumuri asfaltate
11:10 am -- 12 august, 2022Eficacitate maximă pentru Cornel Duică! 9 meciuri, 9 goluri pentru Malaia! Foresta a câştigat partida cu Drăgăşani în patru minute
11:27 am -- 13 decembrie, 2024În adăpostul de la Drăgăşani, există 96 de câini care aşteaptă să fie adoptaţi
8:16 am -- 13 decembrie, 2024Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu”, din Drăgășani, campioană județeană la Cupa Tymbark Junior Under 10
2:32 pm -- 16 noiembrie, 2024Sâmbătă, Domeniul Pietrosu Parc, concursul culinar pentru “Meniul de Galicea” și multe surprize!
11:11 am -- 21 iulie, 2023Primăria Horezu, Primar Nicolae Sărdărescu. Fie ca în perioada sărbătorilor să vezi lumea cu ochii unui copil, să trăiești minunea dragostei și să te bucuri de absolut tot ce are de oferit această sărbătoare. Hristos a Înviat!
11:39 am -- 22 aprilie, 2022Horezu – proiecte ambițioase pentru oraș, dar și pentru stațiunea Vârful lui Roman
3:08 pm -- 23 martie, 2022Lungeștiul, la ora investițiilor. Bazin de înot modern, cu toate utilitățile
11:42 am -- 5 noiembrie, 2021Investiţie de aproape 90 de milioane de euro, în Nordul Vâlcii, între Malaia şi Păscoaia
12:27 pm -- 14 noiembrie, 2023Trei zile de distracție la Festivalul „Fii cool la cule” de la Măldărești
10:38 am -- 17 iulie, 2024Șirineasa a reușit ce nu au putut multe alte formații de câteva luni bune: a învins vicecampioana en-titre, chiar la Mihăești
10:48 am -- 19 noiembrie, 2024Condiţiile din unităţile de învăţământ de la Mihăeşti se îmbunătăţesc considerabil
10:42 am -- 2 noiembrie, 2024Dotări de peste 400 de mii de lei pentru unităţile de învăţământ din Mihăeşti
1:04 pm -- 16 octombrie, 2024Olanu – Mihăeşti, main-eventul rundei, la Liga a V-a. Sălătrucel – Vlădeşti, alt duel de neratat
1:22 pm -- 8 octombrie, 2024Începe amenajarea curţii şi a unui spaţiu de joacă pentru copii, la Grădiniţa cu program prelungit Andreeşti, din Muereasca
10:53 am -- 13 noiembrie, 2024Primarul din Muereasca şi CAZICOM, exemple pozitive la Ministerul Dezvoltării
10:22 am -- 23 octombrie, 2024Echipamente digitale IT/TIC cu finanţare prin PNRR pentru copiii din Muereasca. Investiţia, peste 400 de mii de lei
10:25 am -- 16 octombrie, 2024Primul atelier FORESIGHT din județul Vâlcea, la Centrul de Tineret Ocnele Mari
7:47 pm -- 21 ianuarie, 2024Primul Centru de Tineret din județul Vâlcea, în urbanul mic, s-a deschis la Ocnele Mari
9:09 am -- 17 iulie, 2023Primul trenuleț turistic din Olănești plimbă amatorii de distracție, călătorii pitorești și natură
2:44 pm -- 16 iunie, 2022Apă, iluminat public și sistem electronic de plată online pentru locuitorii din Orlești
10:43 am -- 21 iunie, 2022Andrei Georgescu, doppietta pentru Păușești Măglași, cu ocazia onomasticii
11:34 am -- 2 decembrie, 2024Păușești Măglași, o nucă tare și pentru Cozia! Meci cu patru goluri și patru eliminări, la Olănești. Avantaj, Otăsău
11:08 am -- 18 noiembrie, 2024ACS Păuşeşti Măglași a mai depăşit un obstacol! Budești, urmărită de coşmarul „3-2”
10:28 am -- 27 octombrie, 2024Biblioteca Pietrari – singura bibliotecă din țară ce se numără printre câștigătorii granturilor SuperCoders 2024
10:29 am -- 9 octombrie, 2024Primăria Pietrari, Primar Nicolae Moraru: Sărbători fericite alături de cei dragi! Noul an să fie presarat cu realizări remarcabile, împliniri, sănătate, fericire şi multe bucurii! La Mulți Ani!
8:17 am -- 25 decembrie, 2022Prundeniul, o comună europeană, în care esteticul și confortul sunt puse pe prim plan
10:56 am -- 21 iunie, 2022Servicii publice de nivel european în Râmnicu Vâlcea – afirmație sau întrebare?
10:41 am -- 20 septembrie, 2023Lucrări de igienizare la rezervorul de înmagazinare apă potabilă din Ștefănești
9:56 am -- 24 iunie, 2020„P.U.Z. – Construire pensiune turistică, în județul Vâlcea, comuna Vaideeni
10:07 am -- 6 iunie, 2022Acord de Parteneriat între CJ Vâlcea și Primăria Vaideeni pentru realizarea „Aventure Park”
11:31 am -- 1 iunie, 2022„P.U.Z. – Construire pensiune turistică, în județul Vâlcea, comuna Vaideeni
10:07 am -- 31 mai, 2022Comerțul, neînvinsă pe teren propriu, în acest sezon! Nici Vlădești nu a plecat cu puncte de la Roești
11:14 am -- 13 noiembrie, 2024 - Oamenii discută
- Economie
- Politică
- Editorial
- Cultură
- Escu TV
- Externe
- Interviu
- Curier Club
- Școala de Reportaj
- English
- Anunțuri gratuite
- Ficțiune
- Teorii Incredibile
- Carte în serial
- Noi suntem Curierul de Râmnic
- Academia de Jurnalism pentru Copii