În timp ce responsabilitatea pentru noul an școlar a căzut în sarcina autorităților locale și a directorilor de școli, elevii români sunt mai săraci ca niciodată: 8 din 100 copii din mediul rural se culcă flămânzi. Una dintre cele mai sărace comunități din România se află în Pirita, la marginea orașului Baia Mare, județul Maramures, unde totuși peste 58 de copii se „încăpățânează” să meargă zi de zi la școală, sperând că viitorul le pregătește o viață mai bună.
Până atunci copiii din Pirita au alte probleme care le afectează viața în cel mai traumatizant mod cu putință: foamea, păduchii, lipsa hainelor, medicamentele sau cizmele de cauciuc. Oamenii nu au rămas nepăsători la drama prin care trec acești copii, iar eOrion.ro, care a donat și sistemul de iluminat la Casa Bună – proiect inițiat de dl. Valeriu Nicolae in Bucuresti pentru sprijinirea copiilor defavorizati, s-a oferit să le ofere o masă caldă în fiecare zi celor 58 de suflete greu incercate, acțiune caritabilă care se derulează deja de 2 ani, conditionand-o doar de mersul regulat la scoala.
“Am decis să oferim o masă caldă copiilor școlari din Pirita, ca încă o modalitate de a ține copiii la școală, deoarece suntem convinși că educația e una dintre cele mai importante moduri de a scapă de sărăcie. În acel moment aveam 58 de copii școlari, majoritatea provenea din familii fără nici un fel de educație, trăise experiența traumatizantă a cerșitului pe străzi sau în parcări, își ajutase părinții să caute fier la groapă de gunoi a orașului, locuia în colibă, fără curent, fără apă, fără lucruri sau spațiu personal. Și totuși, din 2016 copiii merg la școală. Înscrierea acestor copii la școală a fost o bătălie cruntă cu rasismul instituțional, cu încălcarea drepturilor la egalitate de șansă, batalie purtata de d-na Claudia Costea. Acum războiul de lungă durată este pentru menținerea lor în școală. De dată asta inamicii sunt foamea, păduchii, lipsa hainelor, a medicamentelor sau a cizmelor de cauciuc. Războiul pe care il duc copiii din Pirita acum are multe victorii deja și asta si pentru că le putem asigura o masă caldă. Copiii din Pirita mănâncă zilnic la prânz într-un modul din proximitatea comunității, iar apoi își pregătesc lecțiile pentru a două zi. Acest ajutor rupe cercul vicios al sărăciei și pe termen lung schimbă destinul unei întregi comunități”, declară Daniela Anania, CEO www.eOrion.ro.