Anul 2021 este un an de răscruce la nivel European, dacă nu chiar la nivel Mondial. Intenția este de repunere a lumii pe o altă direcție, o schimbare totală, de la abordarea în energie până la cea din agricultură. România, și mai ales românii ar trebui să fie cei mai vigilenți la un astfel de moment.
Să luam aminte:
Anii 1996 – 2000 au adus o boicotare a sistemelor de termoficare, de către locatarii blocurilor, urmare a calității agentului de răcire și a prețului ridicat al Gcaloriei și înlocuirea acestora cu sobe convector. Oamenii s-au împrumutat (la dobânzi uriașe), au plătit proiecte, conducte, au spart pereții blocurilor și au montat sobe convectoare.
După 1-4 ani, constatarea că în viață este necesară și apa caldă, a făcut ca oamenii care nu au apucat să-și achite ratele pentru lucrările precedente (sobe convectoare), să-și dezafecteze sobele și instalația de gaze din fiecare cameră, plătită cu bani grei și total neamortizată, să-și facă un nou împrumut pentru a realiza un nou proiect la gaze, noi conducte, achiziționarea de centrale termice, construcția unui sistem de încălzire și apă caldă. Au dimensionat centralele termice pentru un necesar mare de energie, deoarece apartamentul fiind cu geamuri de lemn și neizolat necesita o putere mare pentru centrale.
După alți 1-4 ani, au început să crească prețurile la gaze și oamenii s-au aruncat să-și schimbe geamurile cu geamuri termopan pentru a-și reduce pierderile energetice și factura la gaze. Oamenii s-au împrumutat din nou și au spart din nou pereții și au montat aceste geamuri.
În următorii ani au constatat că pereții se înnegresc datorită faptului că umiditatea din interiorul locuinței nu se mai elimina prin neetanșeitățile ferestrelor, iar pereții neizolați erau reci, fapt ce determina apariția igrasiei; și au demarat acțiunea de izolare a pereților exteriori. Au împrumutat bani și fiecare cu peretele lui a făcut ceea ce i-a trecut prin cap (material, grosime, chiar culoare).
După alți câțiva ani prețul gazelor naturale a crescut din nou și cei 5 cm de polistiren cu care au izolat pereții blocurilor arată că reducerea facturii era nesemnificativă și unii s-au apucat și au aplicat încă un strat de polistiren peste cel existent.
S-a ajuns astfel ca oamenii să cheltuie inutil bani (până la dublarea cheltuielilor cu achiziționarea sistemului de încălzire) pe centrale supradimensionate (dimensionate pentru un necesar de energie fără izolație), centrale care mai au și un consum mai ridicat în funcționare supradimensionate fiind (pornirile și opririle foarte dese datorită faptului ca ele sunt dimensionate pentru o putere mare și produc imediat necesarul pentru încălzirea apartamentului), pentru a nu mai vorbi de gradul mare de noxe care-l determină această pornire-oprire ridicată a centralei.
Ideal este să învățăm din greșelile altora, dar este suficient să învățăm și din greșelile noastre.
Această istorie recentă ar trebui să fie Lesson Learnt-ul de început al abordărilor mult discutate în prezent de alegerea viitoarelor sisteme de încălzire în România.
Respectiv dorința de înlocuire a sobelor cu lemne cu instalații pe gaze nu este importantă așa cum fals se vehiculează: pentru a opri defrișările pădurilor României (cauzele sunt cu totul altele), este un element care ar trebui să ia în considerare eficiența extrem de redusă a actualelor sisteme de încălzire a caselor care folosesc sobe cu randamente scăzute, lemn care nu este uscat și mai ales lipsa izolării imobilelor.
Vedem că se greșește din nou, se începe din nou cu ultima etapă, aceea a formei de energie și nu cu începutul, cu reducerea pierderilor de energie în imobil înaintea oricăror modificări.
În perioada 1996 – 2016 oamenii au avut cheltuieli inutile cu sistemele de energie pentru că STATUL, deși avea obligația, nu i-a consiliat, nu i-a ajutat/sfătuit sau chiar nu i-a sancționat atunci când nu au respectat legile in vigoare (lipsa autorizării lucrărilor de construcție realizate – montare sobe convector, montare centrala termică, montare geamuri termopan, izolare pereți) cu scopul de a-i proteja pe cetățenii săi să cheltuiască inutil banii proprii.
Astăzi, prin politica de racordare a gratuită la gaze, ne găsim în situația în care STATUL îi ademenește pe oamenii săraci să-și cumpere sobe (din lipsa surselor pentru alte echipamente), care au să fie schimbate din necesitate, cu centrale termice, cu puteri mult mai mari și mai scumpe decât ar fi necesare pentru o casă izolată, și care pot să devină consumatoare mai mari de gaze decât o centrală corect dimensionată, în situația în care se realizează izolația caselor și în același timp va conduce la creșteri importante ale noxelor.
S-ar putea ca mintea noastră, cugetând asupra tuturor lucrurilor, să se asemene cu soarele, care nu poate lumina jumătate din globul pământesc fără a lăsa cealaltă jumătate cufundată în beznele nopții (Jonathan Swift).