Ref: Cuantum minim pentru burse, dar fără bani prevăzuți în buget!

711 0

COMUNICAT DE PRESĂ 

 Asociațiile de elevi din România trag un semnal de alarmă cu privire la noul proiect de Hotărâre de Guvern prin care urmează să se stabilească un cuantum minim pentru bursele elevilor. Fără bani de la bugetul de stat, măsura este una nocivă.

Vineri, 4 decembrie a.c., în cadrul ședinței de Guvern, Monica Anisie a adus în discuție măsura introducerii unui cuantum minim pentru bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social de care beneficiază elevii conform legii.

Cuantumul minim presupune ca toate unitățile administrativ-teritoriale să acorde burse școlare ale căror sume să nu fie sub pragul stabilit de Guvern. Inițiativa este una benefică, întrucât ar elimina inechitățile actuale și cazurile în care bursele sunt în valoare de 10 lei pe lună (mun.Drăgășani, jud. Vâlcea) sau chiar 4,5 lei pe lună (comuna Călui din jud. Olt). Un prag minim de acordare a burselor ar rezulta ca elevii din întreaga țară să beneficieze de aceiași bani, cu posibilitatea ca primăriile să adauge bani în plus în funcție de bugetul stabilit de consiliul local.

Totuși, reprezentanții elevilor susțin că în lipsa unei finanțări de la stat, acest cuantum minim nu va fi respectat de către autoritățile locale și că în forma actuală nu promovează echitatea. Pentru a putea vorbi de un cuantum minim care să fie respectat de consiliile locale este necesar ca în Legea bugetului de stat să fie prevăzute sume pentru finanțarea complementară a unităților de învățământ, așa cum este specificat în Legea educației naționale.

Asociațiile de elevi atrag atenția că decizia executivului luată cu două zile înainte de alegeri, adoptată în forma actuală în care nu este eficientă, are ca scop câștigarea de capital politic și că adoptarea hotărârii fără a transfera și banii aferenți consiliilor locale este iresponsabilă.

Așadar, solicităm Guvernului să prevadă banii necesari autorităților locale în așa fel încât cuantumurile minime să fie respectate, iar măsura să faciliteze cu adevărat accesul la educație.

 “Ideea unui cuantum minim este bună în teorie, dar aici practica este problema. Primarii nu vor respecta acele sume dacă nu primesc fonduri de la stat, plus că din punct de vedere legal nu poți impune obligația fără a transfera resursele necesare autorităților locale. E trist că ne trezim la un pas de alegeri cu simple hârti semnate care nu sunt menite să asigure accesul la educație pentru fiecare copil.

Bursele trebuie sa ajungă la elevi, iar acest lucru este incontestabil, pentru ca ele au rolul de a sprijini financiar fiecare copil, mai ales când vorbim de cele de ajutor social și de studiu. Dacă vrem să asiguram accesul egal la educație, trebuie luate măsuri concrete, nu făcute campanii electorale.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

 “În pofida faptului că acest proiect este unica soluție pentru eliminarea inechităților în materie de cuantum, acesta nu o să fie eficient, decât atunci când banii prevăzuți în hotărârile de consiliu local pentru burse vor fi la rândul lor subvenționați de stat. În caz contrar, în continuare o să existe scuza lipsei fondurilor din bugetele locale, iar fără o monitorizare riguroasă, bursele nu vor fi acordate.” -Ana-Maria Groza, președinte AEBI

 “Cuantumul minim pentru acordarea de burse este o idee care ar ajuta in dezvoltarea sistemului educațional din România, însă nu putem da un cuantum minim fără a acorda din bugetul guvernului bani Expre pentru burse. Astfel, s-ar ajunge la multe inegalități, cum ar fi, comune și orașe mai puțin dezvoltate care nu își permit un asemenea cuantum pentru fiecare elev. Noi, reprezentanții elevilor am ajuns la concluzia ca ministerul educației ar trebui sa își asume toate deciziile luate cu privire la buget și sa acorde banii necesari, așa cum ar trebui sa acorde și de dispozitivele necesare școlii online pentru elevii aflați in nevoie.” -Paula-Livia Buda, președinte AEM

 „Asociația Vâlceană a Elevilor a luptat ani la rând pentru respectarea drepturilor elevilor, bursele fiind un subiect principal de discuție. În acest sens, stabilirea unui cuantum minim de către Guvernul României prin Hotărârea de Guvern adoptată astăzi este un pas către direcția corectă. Trebuie însă subliniat faptul că localitățile au nevoie de sprijin în finanțarea burselor școlare prin bugetul de stat. 
Solicităm Guvernului să demonstreze responsabilitate. Fără o sursă de finanțare clară, riscăm ca numărul beneficiarilor să fie drastic redus sau ca primăriile să încalce și prevederile noului HG așa cum au încalcă și legea educației de ani de zile, invocând lipsa de fonduri.”- Matei Canavea, președinte AVE

Pentru mai multe detalii

Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC 0735 679 800

Ana-Maria Groza, președinte AEBI 0772 143 408

Paula-Livia Buda, președinte AEM 0762969471

Matei Canavea, președinte AVE 0773398041

Articole asemănătoare

Infracțiuni rutiere

Postat de - 4 martie, 2020 0
FacebookTwitterAu pus în pericol siguranța traficului rutier. La data de 02 martie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Călimănești au…

Amza Pellea

Postat de - 7 aprilie, 2021 0
FacebookTwitterMarele actor Amza Pellea s-a născut în Băilești, județul Dolj, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii, urmând…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *