Noua Zeelandă, țara unde nu există şerpi, centrale nucleare, iar românii sunt numeroşi

1906 0

Ziua Naţională a Noii Zeelande este celebrată la 6 februarie şi marchează semnarea în 1840 a Tratatului de la Waitangi, documentul oficial prin care Noua Zeelandă trece sub suzeranitate britanică. Independenţa a fost obţinută la 26 septembrie 1907, potrivit mae.ro. Capitala: Wellington, aflată pe Insula de Sud, este capitala cea mai sudică de pe Glob, iar alte oraşe importante sunt: Auckland, Christchurch , Hamilton, Rotorua.

Noua Zeelandă este o ţară insulară situată în sud-vestul Oceanului Pacific, la sud-est de Australia. Statul este format din două insule de dimensiuni mari (Insula de Nord şi Insula de Sud), separate de Strâmtoarea Cook şi de alte insule mici (dintre care cea mai importantă este Insula Stewart) şi este una dintre cele mai frumoase destinaţii din emisfera sudică care emană un aer plin de exotism şi foarte populară în rândul surferilor, de la începătorii în căutare de valuri blânde, la profesioniştii din zona Raglan Bay.

Insula de Nord are plaje închise la culoare, bogate în fier, în timp ce Insula de Sud dispune de plaje cu nisip fin dar şi o linie de coastă accidentată, în mare parte inaccesibilă. Ţara vârfurilor de munte înzăpezite, a plajelor interminabile şi a coastelor stâncoase, a pajiştilor verzi ca smaraldul şi a fiordurilor sălbatice cucereşte cu frumuseţea peisajelor minunate şi a parcurilor naturale, potrivit globi.ro. Noua Zeelandă oferă şi programe turistice, de la sporturi extreme până la vizitarea de monumente istorice şi a oraşelor.

Rezervația geotermală Te Puia se întinde pe o suprafață de 70 de hectare în valea geotermală Te ​​Whakarewarewa, la marginea oraşului Rotorua. Parcul este renumit pentru faimosul gheizer Pōhutu, bazine de nămol, izvoare termale şi formaţiuni de siliciu. Tot aici sunt scoli naționale de sculptură în lemn, piatră și os.

Auckland, cunoscut şi sub numele de oraşul marinarilor, este situat pe Insula de Nord şi reprezintă cel mai mare oraş al ţării atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie. Partea centrală a oraşului se află pe un istm îngust între portul Manukau la Marea Tasmaniei şi portul Waitemata la Oceanul Pacific. Aşezat în căpătul sudic al Peninsulei Pegasus în preajma estuarului format de râurile Avon şi Heathcote, Christchurch este cel mai mare oraş din Insula de Sud şi este considerat oraşul cu cea mai bună calitate a apei potabile. Christchurch este, de asemenea, renumit pentru catedrala sa anglicană situată în centrul oraşului.

Milford Sound este un fiord aflat între Parcul Naţional Te Wahipounamu şi Parcul Naţional Fiordland din Insula de Sud. Fiordul se întinde pe o lungime de 15 km spre Marea Tasmaniei, este flancat de piscuri de peste 1200 m, iar pantele sale sunt acoperite de păduri luxuriante. Aici se regăsesc numeroase specii marine printre care foci, pinguini, delfini şi chiar balene. Parcul Naţional Te Wahipounamu se află în sud-vestul insulei sudice a Noii-Zeelande şi este în Patrimoniul Natural al UNESCO.

Coastele abrupte şi marea agitată nu trebuie ocolite de niciun vizitator al Noii-Zeelande. Scafandrii au aici posibilitatea să observe pinguini, precum şi porţiuni fascinante acoperite cu vegetaţie subacvatică din abundenţă. Parcul Naţional Mount Cook situat pe Insula de Sud a Noii Zeelande în vecinătatea oraşului Twizel a fost declarat parc naţional în 1953, iar zona protejată se întinde pe circa 700 kmp.

40% din suprafaţa parcului este acoperită de gheţari, cel mai renumit fiind Gheţarul Aoraki aflat pe pantele Muntelui Cook. Parcul Naţional Tongariro a fost un dar pentru regina Victoria din partea şefului Maori Tuwharetoa, Te Heuheu Tukino IV în 1887. Teritoriul parcului are o importanţă religioasă şi culturală pentru populaţia Maori, care a ocupat locul în secolul al IX-lea, când au venit din Polinezia. Centrul parcului este reprezentat de trei vulcani activi – Tongariro, Ngauruhoe şi Ruapehu, potrivit turistik.ro.

Noua Zeelandă este patria unui mozaic cultural cu influenţe majore britanice, irlandeze, americane sau scoţiene şi sădite în mijlocul comunităţii maori, dar şi asiatice, fie că este vorba de estul, centrul sau vestul Asiei. Multitudinea identităţilor culturale se observă în festivităţile organizate pentru a le celebra. Artele, muzeele şi alte atracţii culturale sunt numeroase în Noua Zeelandă. Taonga (arta Maori) este faimoasă pentru ţesut şi tatuaje, la fel cum este şi sculptura în lemn, potrivit globi.ro. Galeriile de artă se regăsesc în principal în oraşele Auckland, Wellington sau Christchurch, unde cei interesaţi de artele frumoase pot găsi atât lucrări artistice începând cu anul 1800, cât şi opere ale unor artişti contemporani.

Jocul de rugby, un sport cunoscut pentru duritatea sa, este foarte iubit de neozeelandezii. Echipa lor naţională, numită “All Blacks”, este cea mai titrată naţională din întreaga lume şi are cea mai cunoscută prezentare, celebrul dans Haka, afişat de către jucători la începutul fiecărui joc. Haka este un dans ancestral, practicat de populaţia maori a Noii Zeelande. Ceremonialul este un strigăt de război, fiind practicat de obicei înaintea bătăliilor, pentru a intimida adversarii. Dacă Haka nu era executat la unison de către războinici, într-o sincronie perfectă, se credea că sorţii bătăliei sunt potrivnici. Astăzi, dansul reprezintă o parte integrantă a culturii neo-zeelandeze, fiind practicat şi la ceremoniile oficiale sau de bun venit pentru înalţii demnitari străini care vizitează ţara. Noua Zeelandă a reprezentat şi locul ideal pentru filmările la superproducţiile “The Lord of the Rings” şi “The Hobbit”, datorită peisajelor sălbatice şi nelocuite, aproape neatinse de orice formă de tehnologie modernă.

În ceea ce priveşte gastronomia, Noua Zeelandă are o cultură gastronomică dinamică, îmbrăţişând o multitudine de bucătării tradiţionale şi având la bază utilizarea unei varietăţi de produse proaspete, potrivit brilliance.md. Restaurantele, cramele, producătorii de brânzeturi şi o sumedenie de magazine alimentare mici înfloresc într-o ţară în care tradiţia gastronomică îşi trage rădăcinile din bucătăria englezească. Bucătăria modernă neozeelandeză împrumută din gastronomia unor regiuni extinse, din Asia până în California, dar meniurile restaurantelor cunosc şi influenţe mediteraneene sau din Orientul Mijlociu. O trăsătură specifică bucătăriei neozeelandeze este prezenţa în meniu a delicateselor precum scoicile, moluştele, midiile, stridiile, păstrăvul, somonul etc. Restaurantele cu specific pescăresc oferă fructe de mare şi este locul favorit al neozeelandezilor pentru a mânca. Un mic dejun tipic constă în ouă, cârnaţi şi şuncă. La prânz se mănâncă de obicei o plăcintă cu carne, un hamburger sau un sandwich. Cina este o masă mai consistentă, cu feluri din carne, adesea de miel, potrivit turistik.ro. Cel mai popular antreu pentru cină este sosul de mentă cu cartofi şi dovleac copţi. Ceaiul de după-amiază în stil britanic încă mai este popular, însoţit de produse de patiserie sau prăjituri.

 

 

CIFRE

  • Sunt 9 oi pentru fiecare locuitor
  • Noua Zeelandă are cele mai multe terenuri de golf din lume
  • Este prima ţară care a dat dreptul femeilor să voteze în 1893
  • În această ţară nu trăiesc şerpi
  • Filmele din seria Lord of the Rings au adus economiei acestei ţări 200.000.000 de dolari
  • În această ţară nu există centrale nucleare
  • 30% din suprafaţa ţări este acoperită de păduri
  • Mai mult de 3.000 de români s-au stabilit în Noua Zeelandă

Printre românii curajoși, stabiliți de ani de zile în Noua Zeelandă se află și prietenii noștri dragi și minunați, Adriana și Silviu. Cu dor și drag de ei am adunat  aici materiale, impresii  și imagini originale primite, care descriu  aceste ținuturi îndepărtate.

 

(Sursa: Capital și Agerpres)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *