Mai, luna florilor. Știi când şi cum trebuie udată grădina de flori?

576 0

Luna mai, sau, popular, Florar.

Vegetația explodează, pur și simplu, iar florile ne bucură privirile și sufletele cu frumusețea și puritatea lor exprimată în culori și nuanțe fantastice.
Dacă aveți norocul de a deține o grădină, oricât de mică, chiar și de balcon, ne-am gândit că un mic pachet de sfaturi utile privind udarea plantelor dumneavoastră nu v-ar prinde rău. Mai întâi, plantele de grădină, apoi, cele de apartament.

Deci, cum udăm plantele din grădină?

Nu neapărat câte puţin zilnic, deoarece căldura evaporă destul de repede apa infiltrată doar în stratul de pământ de deasupra. Mai bine udăm la câteva zile, dar zdravăn, astfel încât apa să ajungă la rădăcini.

– Nu udăm ziua! Soarele opăreşte totul, iar picăturile de apă se pot transforma în lentile. Mai bine decât seara este dimineaţa, când pământul s-a răcorit şi nu există riscul de şoc termic.

– Uneori, plantelor le prinde bine câte un duş. Unele flori de grădină au rădăcini mai la suprafaţă, deci e bine să avem grijă să nu se usuce complet stratul de deasupra. Pentru a evita acest lucru, putem practica mulcirea solului din jurul tulpinilor, care poate păstra solul umed chiar şi o săptămână.

Ce înseamnă mulci?

Mulciul protejează şi îmbunătățeşte proprietățile solului, împiedicând evaporarea apei. Poate fi organic sau anorganic. Organic: orice material natural: iarba, paie, rumeguş, ace de pin, frunze, etc.

Anorganic: pietriș, materiale pentru acoperișuri, polietilenă,   materiale nețesute.

 

Ştii să uzi corect plantele de apartament?

 

Crezi că e simplu, dar nu e chiar aşa. Nu iei o sticlă cu apă şi torni la fiecare cu porţia, când ai timp.

– Cum şi când udăm?

Plantele cu bulbi preferă să îşi tragă singure apa din sol, deci le vom pune numai în farfurioară. Cele care au puf sau perişori pe frunze urăsc să fie stropite, deci le vom pune apă în farfurioară, altfel se pot îmbolnăvi, ori se umplu de dăunători.

În schimb, cele cu frunzele netede, lucioase, preferă apa pulverizată direct pe frunze. Există flori, precum billbergia, la care stropirea numai pe frunze este unica admisă.

– Care apă este mai bună pentru udat?

Bunica ar zice că apa de ploaie. Fiindcă cea de la robinet conține puţin clor și minerale precum calciu și magneziu, care modifică pH-ul din ghiveci. Dacă se întâmplă aşa, vom observa la suprafața pământului din ghiveci un strat alb, pe care îl putem confunda cu mucegaiul. Ce e de făcut? Simplu: înlocuim pământul suspect cu altul, proaspăt. Şi pentru a preîntâmpina problema, vom una florile cu apă de la robinet pe care o vom lăsa măcar 24 de ore într-un vas neacoperit, pentru a se elimina sau depune clorul şi impurităţile.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Ajunul Bobotezei

Postat de - 5 ianuarie, 2022 0
FacebookTwitterCredincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc, joi, Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului…

Informare Cancelarie Prefect

Postat de - 12 ianuarie, 2021 0
FacebookTwitterMINISTERUL AFACERILOR   INTERNE INSTITUȚIA  PREFECTULUI – JUDEȚUL VÂLCEA CANCELARIE PREFECT INFORMARE DE PRESĂ   Instituția Prefectului –Județul Vâlcea informează că…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *