Ultimul mare lăutar al României și-a extaziat tinerii fani, la Brezoi
6-7-8 august 2021. Brezoiul Lumii a mai alăturat un ban de aur în salba de evenimente: Festivalul Șaraimanic „Lăutărie și Povestitorie”.
Nu manele, ci cântece lăutărești vechi, veritabile, cântate din suflet, cu patos și dăruire.
Vineri am avut Taraful “Crescut pe Muzică, Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase ți Taraful Marian Mexicanu. ’
Sâmbătă au evoluat, într-un delir general, Taraful de la Vărbilău, Taraful Neluță Neagu și Taraful Ionică Minune & Mieluță Bibescu.
Duminică au delectat asistența Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu’ și, desigur, cireașa de pe tort, Taraful Ionel Tudorache. Ultimii, după 4 zile de concerte istovitoare, în care au dat ce au mai bun în ei. Și chiar sunt extraordinari!
Un interesant fenomen este apetența tinerilor, hipsteri sau fani ai altor genuri și stiluri muzicale, pentru astfel de muzică ce vine de undeva, din perioada interbelică și din anii premergători războiului, dar și de după marea conflagrație mondială. Aceste tarafuri și formații sunt păstrătoare ale muzicii autentice, așa cum era înainte ca, comunismul și neocomunismul, precum și pleiada de impostori să vicieze genul despre care vorbim, degenerând în manele și muzici, pretins populare, execrabile, ce se aud acum la toate nunțile și petrecerile românilor.
Ce paradox… Românii să se extazieze și la manele, și la tarafuri veritabile
Ce ironie… Maneliștii, izvoare nesecate de subcultură, sunt adulați de hoarde de români cu aceeasi pregătire precară, iar un etnic conațional, un om simplu, Ionel Tudorache, cu fantastica sa orchestră de virtuozi, maeștri incredibili ai țambalului, basului, claviaturii și acordeonului-, dă lecții de folclor de calitate tinerilor români care îi apreciază munca, muzica și valoarea, pentru că ei au urechi de auzit și suflet de primit! Cineva încă trebuie să mai țină steagul sus, iar acesta este, poate, ultimul lăutar adevărat al românilor.
Simion Bogdan-Mihai, realizator de emisiuni TV, a cântat pe scenă alături de Taraful de Mătase. Au urmat Taraful Marian Mexicanu și invitații lor. Aceștia au încântat publicul cu melodile lăutărești nemuritoare de dor și de joc. Nelu Ploieșteanu și Cornelia Catanga nu au fost uitați, piese celebre din repertoriul acestora au fost interpretate de Marian Mexicanu, spre deliciul celor prezenți.
Însă, Ionel Tudorache, cu fiul și colegii săi, au încins atmosfera. Băieții cu plete și fetele despletite și desculțe au țopăit și au legat hora în fața scenei, ovaționând intens după fiecare piesă și cerând bis la final.
Mulțumim, Mihai Mugescu, mulțumim, Robert Schell, încă o dată!
Kandy Reisenauer