Lege “de porc”, în numele binelui porcului

742 0

Normele europene, ecologismul sălbatic, goana turbată după schimbare, au făcut ca, creșterea porcului să fie din ce în ce mai dificilă în gospodăriile românilor.
Senatul a aprobat recent Legea porcului, care prevede, printre altele, o serie de reguli pentru crescătorii de porci, inclusiv cei care cresc maximum 5 porci în gospodărie. Proiectul a fost deja trimis spre aprobare Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivit publicației Adevărul, în forma adoptată de Senat se menţionează obligaţiile crescătorilor de porcine.

Crescătorii au obligaţii peste obligații. Prima e aceea de a de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, în baza de date. Conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare, se pot achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare.
Obligatoriu, crescătorii trebuie să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animal.

Este permisă deținerea de porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici. Alte reguli pe care trebuie să le respecte crescătorii de porci: să  îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;    să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;    e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpostsă nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare;

să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;    să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;    să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;    să nu foloseasca aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.

ANSVSA şi Ministerul Agriculturii vor elabora şi promova, prin ordin comun, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România. Pentru exploataţiile de tip familial şşi exploataţiile de tip semideschis pentru rasele autohtone acestea vor conţine inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.

K.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *