Octavian Cotescu,  actor al generației de aur

471 0

Născut la Dorohoi, pe 14 februarie 1931, Octavian Cotescu a fost un actor din generaţia de Aur a teatrului și filmului românesc.

 Alături de rolurile interpretate în teatru, film, teatrul de televiziune şi teatrul radiofonic, activitatea lui Octavian Cotescu a fost dublată şi de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de rector în perioada 1981-1985.

 A început să joace teatru încă din anii de liceu, la Iași. Susține, în toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul Ieșean reușind cu rolul Mircea Vadu din „Cumpăna”, apoi pe cel de diplomă la Institutul de Teatru Matei Millo în anul 1950.

 Este repartizat la Teatrul Bulandra din București, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul „Pădurea” de A.N. Ostrovski. A jucat în numeroase filme și piese de teatru alături de actori ca Toma Caragiu sau Dem Rădulescu, iar alături de Coca Andronescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gară, ”Tanța și Costel”, care a fost prezentat la Televiziunea Română, în anii 1970, într-un mini-serial de mare succes la public și la critică.

 

Marea dragoste

 

În anul 1964, după ce Valeria Seciu a absolvit Institutul de Teatru, Octavian Cotescu a cerut-o în căsătorie.

 

S-au căsătorit în 1966, când actrița a revenit în București, după o absență de doi ani, timp în care jucase la Cluj. La doi ani după căsătoria celor doi, s-a născut fiul lor, Alexandru, cel care a apărut episodic în filmul „Păcală”, alături de celebrul său tată.

 

Născut într-o familie de mari artiști, Alexandru a împlinit un destin aparte, luând calea desăvârșirii prin credință.

 

Călugăr, astăzi, la Muntele Athos și purtând numele de Monahul Daniil, el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice „Everghetinos”.

 

Din păcate, însă, marele actor nu a apucat să se bucure decât 17 ani de băiatul său. Octavian Cotescu a plecat de pe această lume la numai 54 de ani.

 

A murit pe 22 august 1985. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu,din București, pe Aleea Actorilor, și a fost condus pe ultimul drum de o mulțime imensă de oameni.

 

Văduva sa, actrița Valeria Seciu, a refuzat să-și refacă viața.

 

Alexandru Cotescu a ales să se retragă pe Muntele Athos, iar azi este cunoscut drept Părintele Daniil.

 

A absolvit facultăţile de Construcţii şi Teologie, apoi a hotărât să meargă până la capăt pe acest drum al credinţei: a pornit spre Athos pentru a se călugări.

 „Poate a fost un pic neaşteptat pentru cei din jurul meu. Nu se aşteptau. Ba chiar îmi plăcea să glumesc. Nu le spuneam multora. Îmi aduc aminte că era un prieten, un cunoscut, îmi spunea că a fost în Halkidiki în vacanţă. Bravo, şi eu tot acolo mă duc… şi am venit în vacanţă. Şi am rămas în vacanţă. E ca o vacanţă aici… e marea aproape”, a povestit părintele Daniil pentru emisiunea difuzată de ProTV, “România, te iubesc!”.

 Și astăzi trăieşte în Athos şi este locul unde îşi foloseşte şi cunoştinţele din Facultatea de Construcţie, fiindcă el se ocupă de toate lucrările de reconstrucţie ale Mânăstirii Vatoped, de care aparţine.

 “Cred că până la urma cel mai greu lucru este să ajungi să îţi desparţi mintea de lume. Asta este cel mai greu. Şi să ţi-o întorci către lăuntrul tău.(…) Mama a fost împăcată când am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica sau copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”, a mai povestit Părintele Daniil.

 

(Sursa: Revista Botoșăneanul)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *