Comunicat de presă privind fondurile PNRR în vederea reabilitării termice a blocurilor de locuinţe din Râmnicu Vâlcea

866 0

 

Ca urmare a unor afirmaţii lansate în spaţiul public de către viceprimarul Virgil Pîrvulescu conform cărora Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea nu ar fi demarat procedura de accesare de fonduri prin PNRR în vederea reabilitării termice a blocurilor de locuinţe din Râmnicu Vâlcea – afirmaţii complet false! – doresc să aduc la cunoştinţa cetăţenilor municipiului următoarele:

Încă de la lansarea în dezbatere publică, în 4 februarie 2022, a Ghidurilor specifice – Condiţii de accesare a fondurilor europene în cadrul Planului Naţional Redresare şi Rezilienţă, Componenta 5 – Valul Renovării, UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea a demarat acţiuni de pregătire a documentaţiilor necesare depunerii cererilor de finanţare, astfel încât în data de 04.03.2022 au fost încheiate contractele nr. 9749, respectiv nr. 9751 de servicii de elaborare studii de specialitate – expertiză tehnică şi audit energetic pentru 20 de blocuri de locuinţe, iar în data de 07.03.2022 a fost încheiat contractul de servicii de proiectare – actualizare documentaţii pentru Lucrări de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice pentru alte 29 de blocuri de locuinţe.

Trebuie subliniat faptul că în conformitate cu prevederile ghidurilor mai sus menţionate, fiecare judeţ are alocată o sumă pentru lucrările de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, astfel că numărul de blocuri pentru care pot fi depuse proiecte va fi limitat în vederea încadrării în alocarea financiară repartizată!

Prin intermediul acestor operaţiuni vor fi sprijinite activităţi/acţiuni specifice realizării de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale multifamiliale în vederea asigurării reducerii consumului de energie primară cu cel puţin 30% (renovare moderată) şi cu cel puţin 60% (renovare aprofundată). Rata de finanţare acordată prin PNRR pentru aceste proiecte este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, însă orice altă cheltuială în afara valorii eligibile a proiectului va fi suportată de către beneficiar.

Valoarea maximă eligibilă (şi nu ”standard de cost”, cum eronat susţine viceprimarul Virgil Pîrvulescu) a proiectului aferent clădirilor rezidenţiale multifamiliale corespunde unui:

– cost unitar pentru lucrările de renovare moderată de 200 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA;

– cost unitar pentru lucrările de renovare aprofundată de 250 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA;

– cost unitar pentru lucrările de consolidare seismică de 500 Euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA.

Precizez că, nici până la acest moment, Ghidurile specifice nu au fost aprobate!

Aşadar, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea şi-a dovedit încă o dată eficacitatea prin pregătirea, din timp şi cu profesionalism, a tuturor documentaţiilor necesare pentru accesarea liniilor de finanţare externă disponibile.

Mircia Gutău,

Primar

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *