“Cartea de față cuprinde, într-o analiză sumară, unele aspecte semnificative ale societății românești din a doua jumatate a secolului al XIX – lea și prima jumătate a secolului urmator, aspecte care izvorăsc din viața și activitatea politică și cultural – științifică a unor personalități, trăitori acelor vremuri, care și-au pus amprenta, mai mult sau mai puțin, asupra mersului istoriei noastre spre progres. De fapt, cei mai mulți dintre ei au fost temerari ziditori ai României moderne, purtători ai țelurilor de progres și de libertate, într-o epocă de mari frământări, contradicții și provocări.
De aceea, lucrarea “ Oameni și fapte din istorie” se vrea a ne dovedi că poporul român păstrează moștenirea unor lumini pe care suntem obligați să le facem să strălucească continuu, iar prin razele lor să risipească acele umbre care ne-au împins secole de-a rândul spre drumuri rătăcite și îndepartate de țelul nobil pentru care au luptat și rezistat înaintașii noștri. Pentru noi e și mai necesar, chiar imperios, să evidențiem în mod constant pe cei care, învingând cumpenele vremii, prin pilda lor ne-au asigurat putința vieții de azi, reprezentând un strălucit far călăuzitor pentru chezășia vieții de mâine.”- Autorul, Gheorghe Dumitrașcu
În ziua de 19 aprilie 2022, am participat la evenimentul aniversar organizat în prezența istoricului Gheorghe Dumitrașcu, senior al educației, științei și culturii vâlcene, cu prilejul împlinirii vârstei de 84 de ani.
Tot în acest context a fost lansată și lucrarea „Oameni și fapte din istorie” (studii și articole), autor Gheorghe Dumitrașcu, apărută la Editura Intol Press, Râmnicu Vâlcea, 2021.
La dialogul cu acesta au luat parte oameni de cultură, scriitori, cercetători, ziariști.
Organizatori:
Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură Vâlcea
Forumul Cultural al Râmnicului
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
Editura Intol Press
Ateneul „Meșterul Manole”
Domnul Dumitraşcu, Gheorghe (n. 19 apr. 1938, în Râmnicu-Vâlcea) este istoric, cercetător, doctor în istorie (1984), fondator de reviste („Dascălul vâlcean”, „Studii vâlcene” ş.a.) şi structuri organizatorice culturale. De asemenea este Secretar general al Forumului Cultural al Râmnicului și promotor al neoharetismului. Cărţi editate: “Epopeea Independenţei României în conştiinţa vâlcenilor” (2003), “Spiru C. Haret – apostol al conştiinţei naţionale” (2008), “Oameni si fapte din istorie” (2021), etc.
La mulți ani, domnule profesor!
(Sursa: „Oameni și fapte din istorie” – Gheorghe Dumitrașcu)
Corina Enache