Femme expérimentale – un performance și o săptămână de ateliere gratuite pentru artistele și publicul feminin pasionat de dans din Timișoara

505 0

Femme expérimentale, un proiect de susținere, exprimare și angrenare socială creat și facilitat exclusiv de artiste pentru femei și adolescente, ajunge între 26 noiembrie și 3 decembrie în Timișoara și aduce o serie de 5 ateliere-laborator trans-disciplinare intensive pentru profesioniste locale, 6 ateliere de dans contemporan, poezie vie, pictură în mișcare deschis publicului larg feminin și un performance despre burnout. Atelierele vor avea loc la FITT (Fundația Județeană pentru tineret Timiș), participarea la evenimente este gratuită pentru public iar detalii se găsesc pe https://timisoara.femmedigitale.ro/.

Femme expérimentale este inspirat din Femme monumentale. Femme végétale, un proiect derulat în Brașov în perioada septembrie – noiembrie 2022, ce a constat în cinci ateliere gratuite de cercetare experiențială în vederea autocunoașterii și dezvoltării personale, destinate adolescentelor și femeilor din oraș și trei performance-uri stradale adresate publicului larg, în care artistele din proiect au generat noi abordări și reprezentări ale femininului.

La Timișoara, proiectul își propune creșterea capacității de dezvoltare a artelor contemporane din oraș, oferind o alternativă de educație prin experiment pentru profesionistele timișorene și o alternativă de a dezbate aspecte sociale ale femeilor și adolescentelor locale prin unelte psiho-somatice și de explorare prin dans contemporan și mișcare, prin ateliere susținute de cele 5 artiste naționale implicate în inițiativă și de o coregrafă locală.

Seria de evenimente se deschide pe 26 noiembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Basca, cu performance-ul “Munca, energia și emoțiile intră într-un bar” (concept și interpretare Irina Marinescu), ce este rezultatul unei cercetări artistice din cadrul unui proiect mai larg pe tema epuizării, desfășurate la Unfold Motion (Timișoara), în luna martie 2022. Spectacolul aduce în discuție tema epuizării și a burn-out-ului prin prisma experiențelor de lucru, dar și a celor de rol cu care suntem investiți, biologic și cultural și explorează modul în care investim sau primim energie din activitățile pe care le facem și cum percepem emoțiile în corp.

Atelierele gratuite vor avea loc zilnic între 28 noiembrie – 3 decembrie la FITT și vor consta în 4 ore de pregătire dimineața cu profesionistele din Timișoara și 2 ore de sesiune  deschisă femeilor din publicul larg, seara, cu artistele Negru Virginia (contact improvisation și analiza mișcării), Anamaria Guguian (tehnici somatice și dans terapie), Irina Marinescu (compoziții performative și sonore), Oana Băluță și Ana Drăgan (poezie vie și culoare în mișcare) și coregrafa Alexandra Gîrbea (moving art & dans liber).

Evenimente Facebook:

Performance Munca, emoțiile și energia intră într-un bar | FEMME EXPÉRIMENTALE

Ateliere de dans, sunet și poezie în mișcare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄

Masterclasses de mișcare, dans, poezie și culoare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄

 

La finalul proiectului, pe 3 decembrie, va avea loc și un jam performativ & dans liber cu artistele angrenate în proiect, participantele la ateliere și publicul larg.

Femme monumentale. Femme végétale este un proiect derulat de Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You și finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte

Parteneri: Unfold Motion, Concentric Projects.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio Timișoara, AGERPRES, Zile și Nopți, IQads, Spotmedia, LIFE.ro, Observator Cultural, Liternet, curatorial.ro, Modernism, Revista Golan, Happ.ro, TION, Știri de Timișoara, Agenda.

Developing Art este o asociație culturală dedicată facilitării proceselor artistice către public și îmbunătățirii relației dintre artiști și public. DA a dezvoltat și coordonat un număr de proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educație și cercetare și arte vizuale. Co-fondatoarele și membrii asociației sunt activi pe scena de artă contemporană, bucurându-se de colaborări atât naționale cât și internaționale.

Madira – casa mamelor care și-au asumat rolul de creatoare și în afara spațiului domestic – este un cadru sigur de susținere, mișcare și de incubare profesională a mamelor (singure) artiste independente prin rezidențe de luat s p a ț i u în Schei, Brașov.

I Dance You este un proiect de comunitate inițiat în Brașov în 2017 de către artista independentă Anamaria Guguian. I Dance You promovează dansul ca pe o practică terapeutică dar și ca pe o formă de artă menită să exprime, să problematizeze și să fascineze. Proiectul propune ateliere de dans pentru adulți și copii, performance-uri, intervenții  în spațiul public sau evenimente de comunitate.

Unfold Motion este cel mai important reper local în materie de dans contemporan din Timișoara și zona de vest a țării. Asociația este implicată activ pe scena culturală timișoreană, contribuind prin proiectele inițiate la consolidarea rețelei cultural-artistice a orașului și căutând să ofere experiențe culturale cât mai vaste publicului aflat într-o continuă formare.

Concentric Projects Timișoara are scopul principal de a susține creația coregrafică românească și de a sprijini colaborările artistice interdisciplinare precum și dezvoltarea de noi audiențe. În egală măsură, Alexandra Gîrbea, inițiatoarea Concentric Projects, își propune să sprijine eforturile de diversificare a ofertei culturale locale timișorene. Împreună cu AREAL și IndieBox au derulat în 2022 DANS TM- o platformă colectivă pentru dans în premisa deschiderii în viitor a unui nou spațiu de dans contemporan la Timișoara.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *