Peste 12 MILIOANE DE EURO, pentru gestionarea deșeurilor în județul Vâlcea!

106 0

Astăzi, la Popești, am semnat primul contract de finanțare din cele trei încheiate cu Ministerul Mediului și Pădurilor, prin care vor fi realizate un număr de 12 centre de colectare prin aport voluntar (CAV-uri) pentru colectarea selectivă a deșeurilor din județ, proiect pentru implementarea căruia CJ Vâlcea a obținut cca 12 milioane euro din PNRR.

Valoarea acestui prim contract de finanțare este de cca 4,6 milioane euro, bani care se vor folosi pentru realizarea unui număr de 5 centre de aport voluntar, câte unul pentru fiecare localitate beneficiară, respectiv: Popești, Cernișoara, Pesceana, Drăgoești și Stoilești.

În fiecare comună, se va realiza infrastructura necesară colectării următoarelor categorii de deșeuri, care nu pot fi colectate direct de la cetățeni:
– deșeuri voluminoase;
– deșeuri textile;
– deșeuri din lemn/mobilier;
– deșeuri din anvelope;
– deșeuri de echipamente electrice și electronice/baterii uzate;
– deșeuri periculoase;
– deșeuri de grădină;
– deșeuri din construcții și demolări.

Vâlcenii trebuie să mai știe că aceste CAV-uri nu sunt gropi de gunoi sau alte forme de depozitare a deșeurilor menajere care să afecteze sănătatea populației, ci sunt structuri de colectare a categoriilor de deșeuri menționate, cu un circuit foarte bine organizat de preluare, cântărire și depozitare în containere închise.

Practic, de acum înainte, când vom renova o magazie sau o anexă la casă, când vom curăța grădina, când vom înlocui mobilierul sau echipamentele electrice uzate din locuință, tot ceea ce va rezulta ca deșeuri, pe care până astăzi firma de salubritate nu le ridica, le vom putea depozita în aceste containere, fără costuri.

Ba mai mult, cetățenii vor putea beneficia, în funcție de categoria deșeurilor depozitate și de vouchere, pe care le vor putea folosi pentru achiziționarea unor produse similare noi.

I-am avut astăzi alături de mine pe domnii primari ai comunelor pe raza cărora vor fi amplasate primele 5 CAV-uri, cărora le mulțumesc pentru prezență și pentru implicarea în realizarea acestui proiect important pentru județul nostru.

De asemenea, le mulțumesc pentru prezență domnului prefect Mihai Oprea, doamnei vicepreședinte a CJ Vâlcea, Andra Bică, dar și doamnei primar Aurora Măgură, pentru găzduirea acestui eveniment.

În scurt timp, vom proceda la semnarea contractelor de finanțare și pentru celelalte CAV-uri prevăzute în proiect.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *