Astăzi este sărbătorită ziua universala a IEI Românești , cea mai importantă piesa din costumul tradițional românesc .

1561 0
La mulți ani tuturor Romanilor , sa purtam cu mândrie veșmântul nostru stramosesc!
Ziua Iei a fost sărbătorită încă din 2013, însă fără a fi acceptată prin lege. În 2022, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care recunoaște Ziua Iei, sărbătorită pe 24 iunie în fiecare an.
Potrivit acestei legi, de Ziua Iei se pot organiza diferite manifestații culturale, artistice și sociale. În plus, pot fi folosite mijloace de informare în masă pentru a susține protejarea și promovarea iei.
Scopul pe care îl are această zi specială este de a răspândi în întreaga lume portul tradițional al României și de a arăta frumusețea acestei bluze specifice.
Totul a pornit în 2013, atunci când a fost creat un grup pe o rețea de socializare, denumit „Ziua Universală a Bluzei Românești”. Ziua aleasă a fost 24 iunie. Scopul grupului era de a încuraja toți românii, indiferent de colțul lumii în care se află, să poarte bluza tradițională în această zi. Astfel, a fost creată o comunitate grozavă, ce împărtășește aceleași valori și sentimente cu privire la portul tradițional.
Ziua Iei este celebrată în aceeași zi cu Sânzienele, o altă sărbătoare specială în folclorul românesc. Sânzienele sunt văzute drept zânele bune ce trudesc în noaptea dintre 23 și 24 iunie. Acestea sunt zâne foarte frumoase, ce trăiesc în păduri și pe câmpuri și dau plantelor proprietăți vindecătoare în această perioadă. Se spune că această sărbătoare a fost preluată din perioada Romei Antice, de la festivalul dedicat zeiței Diana.
Faptul că Ziua Iei și Sânzienele sunt sărbătorite în aceeași zi nu este o întâmplare: ia conține adesea broderii ce întruchipează simboluri magice, ce au menirea de a apăra persoana ce o poartă de ghinion și de „rele”.
Despre ie
Ia este cea mai importantă piesă din costumul tradițional românesc. Este lucrată în întregime manual, folosind bumbac, in sau borangic și conține broderii superbe, viu colorate. De altfel, este decorată uneori și cu mătase, mărgele sau paiete. Ia este în general o piesă unică, fiind țesută pentru a corespunde persoanei ce o va purta – vârstă, statut social etc.
Un lucru interesant în ceea ce privește ia este că forma ei este asemănătoare crucii. Este formată dintr-o bucată de material, cu mâneci largi în partea de sus. În plus, multe dintre modelele țesute pe aceste cămăși tradiționale conțin și ele elemente religioase.
În funcție de zona țării, iile sunt ușor diferite, având anumite simboluri și culori tipice regiunii.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *