Sunete în mișcare ateliere creative în școli din Vâlcea, evenimente performative în Brașov și București

442 0

În săptămâna 23 – 27 octombrie, proiectul „Sunete în mișcare” ajunge în cinci școli rurale din județul Vâlcea (în localitățile Muereasca de Sus, Boișoara, Titești, Sălătrucel și Voineasa) printr-o serie de ateliere creative dedicate elevilor. Copiii vor fi susținuți să își descopere propria sensibilitate, folosind înregistrarea și ascultarea mediului înconjurător, compoziția spontană și compoziția cu elemente înregistrate, muzica fiind înțeleasă ca practică și ca formă universală de expresie umană. Capacitatea copiilor de exprimare a universului lor emoțional prin limbaje muzicale extinse va fi încurajată de coordonatorii atelierelor, Oana Ivașcu (muzician, inițiatorul proiectului), Maria Balabaș (muzician și realizator radio) și Daniel Ivașcu (muzician și artist vizual). Asociația va dona școlilor participante seturi de instrumente de percuție, utile în activitățile educative.

Proiectul „Sunete în mișcare” va continua și în săptămâna următoare, prin două evenimente dedicate publicului – cu focus special pentru studenții facultăților de arte vizuale și performative (muzică, teatru, dans). Astfel, etapele de cercetare și creație artistică – parcurse în vara aceasta de muzicienii Sebastian Androne Nakanishi, Gabriel Mălăncioiu, Maria Balabaș, Oana Ivașcu, Daniel Ivașcu și artistul video Cristian Stănoiu – sunt finalizate prin evenimente performative, cu muzică și proiecții video mixate în timp real. Evenimentele vor avea loc joi, 2 noiembrie la Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” din Brașov, și sâmbătă, 4 noiembrie în Sala „Constantin Silvestri” a Universității Naționale de Muzică București, participarea fiind liberă și deschisă pentru toate vârstele. Cei șase artiști vor intra apoi în dialog cu publicul, pornind de la tema principală a proiectului („viața ca un spectacol”) sau teme specifice (despre utilizarea artelor sonore în explorarea dimensiunilor sociale ale schimbărilor climatice, practici inovatoare în activități și producții artistice conștiente de mediu).

„Sunete în mișcare” continuă practica de cercetare și explorare creativă prin proiecte culturale și educative deschise către publicul din zone cu acces limitat la cultură, practică pe care Asociația Culturală ISVOR o propune constant publicului din România începând cu anul înființării sale, 2016.

Proiectul „Sunete în mișcare” este organizat de Asociația Culturală ISVOR în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Școlile Gimnaziale din comunele Muereasca de Sus, Boișoara, Titești, Sălătrucel și Voineasa. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri media: Radio România Muzical, BookHub, RFI România, Zile și Nopți, România Pozitivă, ConnectArts. Parteneri media locali: EuroVâlcea.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

***

Sebastian Androne-Nakanishi a semnat peste 100 de lucrări muzicale și a obținut 25 de premii la concursuri naționale și internaționale de compoziție muzicală, printre care se numără prestigioasele competiții „George Enescu” și „Zürich Film Festival – Film Music Competition”. Muzica sa a fost interpretată de către renumite ansambluri și orchestre, precum „Musicatreize”, „Diotima Quartet”, „BBC Singers”, „Shanghai Philharmonic” și „Tonhalle Orchestra”. În pofida acestor realizări – și chiar datorită lor – Sebastian își continuă construirea și șlefuirea de sine în plan profesional, motiv pentru care, după ce a obținut titlul de Doctor în muzică în România, se află din nou în ipostaza de masterand la „Zürcher Hochschule der Künste” (Z.H.d.K.), în Elveția, supraspecializându-se în compoziția de muzică de film, teatru și media.

Gabriel Mălăncioiu a intrat în lumea compoziției în 2001 sub îndrumarea maestrului Remus Georgescu și a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, obținând un masterat în compoziție în 2005 cu prof. dr. Cornel Ţăranu. În 2011 a devenit doctor în compoziție, abordând tema „Aspecte ale relației sacru / profan în muzica sa”, cu îndrumarea prof. univ. dr. Adrian Pop. Gabriel a beneficiat de cursuri de compoziție susținute de Aurel Stroe, Doina Rotaru, Octavian Nemescu și alții. A participat la workshop-uri în Austria, Ungaria și Germania, învățând de la compozitori precum Nigel Osborne și Gyula Csapó. Lucrările sale au fost interpretate în întreaga lume, inclusiv în SUA, Canada, Japonia și multe țări europene. Este membru al unor organizații muzicale internaționale precum Vox Novus (SUA), La Villa des Compositeurs (Franţa / Italia), Temp’ora (Franţa), Access Contemporary Music (SUA), Society of Composers (SUA) și predă Tehnici moderne de compoziție, Orchestrație și Analize muzicale la Universitatea de Vest din Timișoara.

Maria Balabaș este absolventă a Universității Naționale de Muzică București – Muzicologie, și master în Sinteză muzicologică. Și-a completat studiile cu o bursă Erasmus în Germania. De 12 ani realizează emisiunea „Dimineața crossover” la Radio România Cultural și a inițiat proiecte radio precum „Generația sonoră” și „Crescuți pentru a fi liberi”, obținând recunoaștere internațională cu nominalizări și premii (Prix Europa, Prix Italia, Grand Prix Nova și ABU‐Unesco T4P Media Awards). Pe lângă activitatea radiofonică, Maria este și artist multimedia. A fondat colective artistice, a lansat albume și a concertat la festivaluri importante. Ca artist solo, a colaborat în proiecte cu instituții prestigioase precum Goethe Institut și a participat la Festivalul Europalia. Ea este, de asemenea, muzicolog și scriitoare, cu articole în reviste de prestigiu și texte de prezentare pentru proiecte muzicale. În prezent, Maria Balabaș dezvoltă ateliere de educație sonoră și muzicală non-formală, aducând învățarea muzicii într-un mod creativ și participativ.

Oana Ivașcu este o oboistă cu studii clasice de la Universitatea Națională de Muzică – București, dar și cu un spirit inovator. Ea este fondatoarea unor ansambluri creative precum Imago Mundi (muzică tradițională românească reinterpretată), Bucharest AV (muzică clasică, electronică și proiecții video) și Rhapsody Chamber Orchestra (proiect dedicat evenimentelor creative). Cu o carieră concertistică impresionantă, a colaborat cu orchestre de prestigiu și a susținut concerte în numeroase țări din Europa și din lume. A participat la înregistrarea a 11 titluri discografice. Din 2016, Oana și-a extins activitatea în producția audio și regia muzicală pentru proiecte culturale variate, colaborând cu diverse ansambluri. În 2018 a creat platforma culturală connectarts.ro, care adună peste 70 de artiști și producții culturale multimedia.

Artist vizual prin formare și percuționist din pasiune, absolvent al Universității Naționale de Arte – București, Daniel Ivașcu se remarcă prin varietatea proiectelor sale muzicale. De la muzică contemporană și veche până la jazz, rock-fusion sau muzică medievală, a fost parte din ansambluri diverse și a colaborat cu artiști precum Vlaicu Golcea, Electric Brother și Marta Hristea. A creat coloana sonoră a spectacolului „O călătorie cu Urmuz” (regia Radu Popescu) și a concertat în întreaga lume, inclusiv în SUA, Marea Britanie, Spania și Italia. Este prezent pe mai multe albume, contribuind la proiecte muzicale variate, de la Imago Mundi la Bucharest AV și Special Guest Stars. Talentul său se exprimă atât în arta vizuală, cât și în cea muzicală.

Cristian Stănoiu, profesor asociat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, a studiat arhitectura și scenografia în Marsilia și București. Expert în video design, teatrul obiectelor și documentare performativă, el a colaborat cu actori, dansatori, birouri de arhitectură și agenții de publicitate. Pasionat de arta medievală și de fluiere, colaborează cu ansamblul Imago Mundi din 2009, adăugând dimensiunea vizuală concertelor, folosind proiecții video pentru a extinde experiența auditivă, contribuind la spectacole în diverse contexte internaționale, de la săli de concert la spații neconvenționale.

Asociația Culturală ISVOR dezvoltă proiecte culturale în colaborare cu organizații naționale și internaționale, promovând cultura românească în context contemporan și extinzând prezența culturală națională pe plan internațional. În 7 ani de activitate, au realizat peste 20 de proiecte cu 270 de colaboratori, generând 58 de evenimente în 44 de localități din 7 țări. Au organizat 45 de ateliere creative în școli rurale, implicând 2.466 de elevi. Au stabilit 152 de parteneriate naționale și internaționale, atrăgând peste 14.000 de spectatori live și 950.000 online. În 2023 au organizat programul „Colind Malaia!” (în desfășurare până în iunie 2024) și proiectul „Arrels Musicals”. Alte proiecte notabile includ platforma „7 eMotions” (Premiul de Excelență UCRRM 2022), „DANSate”, „Anotimpurile”, „Laboratorul de Muzică” (cu „Dicționarul Instrumentelor Muzicale” sub formă de 15 filme scurte de animație), și „Carnavalul Animalelor” (nominalizat la Premiile AFCN 2021 pentru publicul tânăr cu acces limitat la cultură). Proiectul „ConnectArts” (3 ediții, nominalizat la Premiile AFCN 2018) a inclus portofolii profesionale pentru 80 de tineri muzicieni. Au organizat concertele „ConnectArts” live și online. Alte proiecte notabile includ „Isvor. Constantin Brâncuși” (turneu european Imago Mundi 2017), „Hikikomori” (instalație vizual-performativă, 2017), „Turneul Național Imago Mundi” 2017, „Grădini de vară” București 2016 și Turneul Național „Isvor. George Enescu” (nominalizat la Premiile AFCN 2016 pentru patrimoniul imaterial).

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *