Referitor la ședințele: Colegiului Prefectural, Comisiei de Dialog Social Vâlcea și Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea, din 24 septembrie 2024

295 0

COMUNICAT DE PRESĂ

 

             Sub conducerea domnului prefect, Mihai Oprea, astăzi, 24 septembrie 2024, au avut loc ședințele de lucru ale membrilor Colegiului Prefectural, Comisiei de Dialog Social Vâlcea și Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea. La ședința Colegiului Prefectural au participat  subprefecții Florentina Călin și Victor Stănculescu. În cadrul întâlnirii Colegiului Prefectural au fost analizate activitățile desfășurate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea. Directorul executiv al Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă Astfel,  domnul Paul Ene a prezentat pentru semestrul I al anului 2024, situația îndeplinirii obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare pentru perioada 2021-2024.

Potrivit AJOFM Vâlcea în primele opt luni ale anului 2024 au fost înregistrați 3.932 de șomeri, din care 2.041 au primit dreptul la indemnizație. În prezent în evidența AJOFM Vâlcea sunt 2.777 șomeri. Pentru plata acestor persoane s-au plătit cumulat 13.383.698 lei. De asemenea, în perioada menționată, au fost decontate 532 concedii medicale a căror valoare este de 419.003 lei. Totodată pe parcursul anului 2024 au fost luați în evidența agenției 98 de români reîntorși în țară, care au beneficiat de serviciile de informare, consiliere și mediere. De asemenea s-au eliberat 230 de adeverințe pentru Inspectoratul General pentru Imigrări pentru angajarea a 2.369 cetățeni străini pe piața forței de muncă din județul Vâlcea.

AJOFM Vâlcea reamintește faptul că stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor se realizează astfel:

  • angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
  • angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2.250 lei pe o perioadă de 18 luni, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
  • angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
  • angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei;
  • angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă (ne)determinată, șomeri tineri aflați în risc de marginalizare socială, având vârsta cuprinsă între 16-26 ani, primesc lunar, pe o perioadă de minim 1 an, maxim 3 ani, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de maxim 2.640 lei.

 

Pe ordinea de zi a ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea s-a aflat tema: “Agricultura județului Vâlcea în anul 2024. Impactul nivelului scăzut al precipitațiilor (secetă pedologică) asupra producției agricole. Cu lămuriri a venit directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Vâlcea, domnul Ovidiu Barbu. Potrivit materialului prezentat seceta pedologică din județul Vâlcea a afectat o suprafață de aproximativ 6.200 Ha, la DJA Vâlcea înregistrându-se 1.418 solicitanți.

 

În cadrul ședinței membrilor Comisiei de Dialog Social Vâlcea discuțiile s-au axat pe îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, prin proiectul: Urban Acces-sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul urban în regiunile Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia”. Doamna Andreea Maria Dumitrașcu, președinte al Asociației pentru Dezvoltare Comunitară și Servicii Sociale a clarificat mai multe aspecte de interes din cadrul proiectului. Potrivit informării prezentate grupul țintă eligibil al proiectului “Urban Acces – sprijinirea infiintarii de intreprinderi sociale în mediul urban in regiunile Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia” este format din 131 de persoane care își doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul urban, în regiunile vizate de proiect: regiunea SUD MUNTENIA (judetele – Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași) și regiunea SUD-VEST OLTENIA (judetele – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea). Beneficiarii sunt: persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (nu trebuie să se afle în situația de a ocupa un loc de muncă/nu este angajată/nu are raporturi de serviciu, la data includerii în grupul țintă al proiectului); tinerii cu vârsta între 30 și 35 de ani; șomerii; șomeri de lungă durată; persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii; persoane inactive.

Detalii:

https://vl.prefectura.mai.gov.ro/sedinte-publice-anunturi-minute/

https://vl.prefectura.mai.gov.ro/media/presa/

Articole asemănătoare

LET’S MEAT, AGAIN!

Postat de - 7 iunie, 2022 0
FacebookTwitterÎntre 01 și 03 iulie, DIANA vă dă întâlnire la Let’s Meat Festival 2022, la Summer Camp Brezoi! Cu muzică live, super…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *