20 de speakeri de top la conferința Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă, ediția a VIII-a

51 0

Legislație, statistici, trenduri, soluții inovative și eficiente pentru seniorii din România

Teatrul Național București, 1 octombrie 2024

 

26 septembrie 2024 |  Marți, 1 octombrie 2024, de la ora 10, la Teatrul Național București, Fundația Regală Margareta a României reunește specialiști și practicieni în domeniul senectuții din instituții publice, organizații non-profit, companii și media, la a 8-a ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”.  Înscrieri se pot face pe pagina web oficială a conferinței.

Organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, evenimentul se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia, membru în Comitetul director al Fundației Regale și va fi moderat de Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundației.

Conferința este avizată ca program de formare profesională continuă de către Colegiul Național al Asistenților Sociali, iar asistenții sociali înscriși în Colegiu primesc 2 credite profesionale.

Subiectele abordate în cadrul evenimentului dedicat specialiștilor din domeniul senectuții sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemple de succes propuse din țară și străinătate, de la practicieni, specialiști sau autorități, precum:

  • noutăți aduse în 2024 de Legea asistenței sociale nr. 292/2011, pentru îngrijirea vârstnicilor vulnerabili
  • sprijin și recomandări pentru persoanele în vârstă, exemple din România și din lume
  • imaginea publică a seniorilor – stereotipuri și realitate
  • importanței îmbătrânirii active și beneficiile pentru societate
  • servicii sociale de asistență comunitară pentru vârstnici
  • îngrijirea seniorilor în centre rezidențiale
  • primele semne de demență și când e necesar consultul neurologic
  • oportunități de îmbătrânire activă și inițiative comunitare
  • posibilități de socializare și utilitate pentru vârstnicii singuri
  • secretul pentru a fi relevant și inspirațional la orice vârstă

O noutate adusă în acest an sunt dialogurile, purtate pe diverse teme: a Legii asistenței sociale nr. 292/2011, actualizată în 2024, a imaginii publice a seniorilor în mass-media sau în campaniile de marketing, sau a importanței îmbătrânirii active din perspectiva psihologică.

Invitatul special al acestei ediții este renumitul actor Florin Zamfirescu. Dumnealui va vorbi celor prezenți despre principiile care l-au ghidat în viață pentru a își păstra tinerețea și forța, modul cum în care a ales să își asume un rol profesional și social până la o vârstă înaintată, cum a reușit să rămână relevant în fiecare perioadă a vieții.

Totodată, în cadrul conferinței va fi lansat Topul nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, statistică realizată de linia națională Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001, pe baza datelor culese în 9 ani de funcționare și a celor peste 100.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.

Speakerii prezenți anul acesta sunt din mediul național și internațional:

  • Simona Bucura-Oprescu – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale
  • Gabriela Necșuliu – Consilier superior Direcția Politici Servicii Sociale, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
  • Aileen Oreilly – Senior Research & Evaluation Manager, ALONE Ireland
  • Doina Crângașu – Director executiv, Confederația Caritas România, Reprezentant Federația SenioriNet
  • Aurelia Pasăre– Președinte, Asociația Four Change
  • Carla Tănasie – Jurnalist
  • Angela Galeța – Director, Fundația Vodafone România
  • Anca Stoica – Director Marketing, Hochland România
  • Victor Stroe – Director Strategie, Leo Burnett
  • Rozeta Drăghici – Doctor în Psihologie, Cercetător Științific gradul I – Psiholog Principal, I.N.G.G. „Ana Aslan” București
  • Bianca Nițu – Medic primar neurologie, Clinica de Neurologie Neuroaxis
  • Tatiana Duță – Secretar executiv, CNASR – Colegiul Național al Asistenților Sociali din România
  • Luciana Petroi – Şef Unitate Îngrijiri la Domiciliu Persoane Vârstnice, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București
  • Dorina Moiș – Director executiv, Asociația Samaritenii Orăștieni
  • Delia Cristina Cordon – Terapeut ocupațional principal, Reprezentant Asociația Profesională a Terapeuților Ocupaționali din România
  • Floare Cavași – Manager de proiect, Asociația Caspev Baia Mare
  • Iuliana Iliescu – Manager de proiect, Asociația GEAC – Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie
  • Maria Magdalena Chiciudean – Coordonator Centrul de zi pentru copii Cenade, Alba, Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj
  • Roxana Molocea – Coordonator program Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României

 

  • Înscrieri la conferință și mai multe detalii despre agenda ediției pe pagina evenimentului.
  • Evenimentul se desfășoară doar în format fizic, la Teatrul Național București – Sala Media, începând cu ora 10.

 

ACȚIUNI ALE FUNDAȚIEI REGALE MARGARETA A ROMÂNIEI CU OCAZIA

ZILEI INTERNAȚIONALE A PERSOANELOR VÂRSTNICE – 1 octombrie

 

30 septembrie 2024 – Masă de socializare la București pentru cca 30 de vârstnici afectați de singurătate

Seniorii sunt invitați la Hanu’ Berarilor, aceasta fiind o acțiune din seria celor organizate cu scopul de a crea ocazii de socializare pentru seniori din proiectul Telefonul Vârstnicului.

1 octombrie 2024 – EXPOZIȚIA INTERGENERAȚII – Foaierul Sălii Media, TNB

Va fi expusă o parte a colecției de lucrări de arte vizuale Jurnal de Viață, realizată de tineri artiști din programul Tinere Talente, care are la bază reprezentarea simbolistică a senectuții, pornind de la poveștile de viață ale seniorilor, precum și instantanee fotografice surprinse în cadrul programului național Centrele Generații, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din familii defavorizate.

1 octombrie 2024, ora 17:00 – Recital de muzică clasică pentru seniori – Sala Media, TNB

Sala Media a Teatrului Național București va găzdui un Recital de muzică clasică dedicat seniorilor, susținut de bursierii programului Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României. Locurile sunt oferite unui număr de 120 de vârstnici sprijiniți prin proiectele sociale ale Fundației – Telefonul Vârstnicului, Centre Generații și Fondul pentru Vârstnici – și ale altor organizații din București, având drept scop prevenirea izolării și combaterea singurătății.

1 octombrie 2024 – lansare Topul Nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite lor

Lansarea are loc în cadrul conferinței „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”. Va cuprinde informații referitoare la contextul demografic național, precum și date statistice preluate în 9 ani de funcționare a serviciului social licențiat Telefonul Vârstnicului.

02 octombrie 2024 – Acțiune de ajutor material pentru seniorii beneficiari ai programului Fondul pentru Vârstnici

100 de seniori din București, beneficiari ai programului, afectați de singurătate, probleme financiare, vor primi vizita a 30 dintre voluntarii Fundației și pachete pregătite și distribuite de aceștia cu alimente de bază, lactate și produse sanitare și de igienă, oferite de sponsorii Fundației.

30 septembrie – 02 octombrie – Acțiuni de sprijin material și de socializare în Baia Mare, Mărășești, Nicorești, Reghin și Tulcea

Sprijin material și emoțional va fi acordat în preajma Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și pentru 400 de vârstnici vulnerabili din localitățile Baia Mare (jud. Maramureș), Mărășești (jud. Vrancea), Nicorești (jud. Galați), Reghin (jud. Mureș) și Tulcea, prin acțiunile locale susținute de 5 ONG-uri care primesc grant-uri în acest scop din partea Fundației Regale, prin programul Fondul pentru Vârstnici. Astfel, seniorii cu venituri mici, aflați în imposibilitatea de a-și satisface nevoile de bază de îngrijire, primesc la domiciliu produse alimentare și de igienă, iar vârstnicii dornici de socializare sunt invitați să ia parte la momente festive din comunitatea lor, le sunt pregătite de către copii și tineri programe artistice surpriză sau sunt întâmpinați de aceștia cu flori și multă afecțiune.

 

Sponsori: Fundația Vodafone în România, Procter & Gamble Marketing Romania, Johnson Wax, Compania Națională Loteria Română, Yardi România, Hochland România, Fundația Bosch România, Zentiva România, Johnson & Johnson România, Dedeman, Imedica SA, Fundația TELUS International Romania Community Board, Olympus Foods Romania, Revolut, ING Bank România

Sponsori in-kind: Fundația City Grill, Lăptăria cu Caimac, Mega Image, Toneli, Editura Niculescu, Chocolissimo, Cosmo Pharm, TZMO România, AQUA Carpatica

Partener conferință: Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București

Parteneri media conferință: Radio Trinitas, AGERPRES, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, Ziarul News, DC News, Revista CARIERE, Viața Medicală, mediaTRUST România

Parteneri comunicare conferință: Asociația 4Change, SenioriNET

Parteneri media programe seniori: TVR, Radio România

 

 

*********

Despre Fundația Regală Margareta a României

Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Cu o experiență de 34 de ani, Fundația Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieții acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunități, cele mai recente fiind Telefonul Vârstnicului, Fondul pentru Vârstnici, Centrele Comunitare Generații și Conectăm Generații în lumea digitală. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *