De Ziua Mondială a Sindromului Down, voleibalistele de la CSM București au fost vizitate la antrenament de patru sportivi Special Olympics
Momente emoționante trăite de voleibalistele de la CSM București. „Tigroaicele” au fost vizitate la antrenament de patru dintre campionii români ai Special Olympics.
„Sunt de fiecare dată fericiți să fie într-un context sportiv, să fie alături de sportivii de performanță. E o mare onoare pentru ei și o bucurie să fie alături de sportivii care fac performanță. Sunt fericiți să vadă cum se derulează un antrenament pentru sportivii profesioniști. Tot timpul visează să ajungă, așa cum facem majoritatea dintre noi, să ajungem ca sportivii de performanță. Sportul e unul din domeniile care le dau o șansă reală si atunci ei sunt și mai concentrați și mai dornici să fie într-un context sportiv de mare performanță” – Viorel Moraru, director sportiv Special Olympics România.
Pentru voleibaliste, întâlnirea cu campionii Special Olympics a fost extrem de emoționantă. Jucătoarele s-au transformat imediat în antrenoare și, cu răbdare, le-au deslușit tainele acestui joc.
„A fost o experiență foarte frumoasă. Ei au fost super de treabă cu noi și ne-a plăcut să avem pe cineva la antrenament și sperăm că și ei s-au bucurat alături de noi” – Maria Știrbu, voleibalistă CSM București.
„M-am simțit minunat. Am înteles că e luna conștientizării Sindromului Dawn și dorim să-i susținem să fim alături de ei, să ne jucăm, să vedem dacă le place. Îmi place să lucrez cu ei și îmi place când văd satisfacția pe fața lor când reușesc ceva nou să facă” – Irina Radu, voleibalistă CSM București.
Șosetele desperecheate – simbolul internațional pentru Ziua Mondială a Sindromului Down – primite cadou din partea Special Olympics au făcut furori printre voleibaliste. Ele s-au încălțat imediat cu ele și au făcut antrenamentul încălțate cu acestea. Le-a plăcut atât de mult senzația că au promis că vor duce mesajul mai departe.
„Niciodată n-am mai jucat până acum cu ciorapi desperecheați, dar e o experiență foarte frumoasă. Mi-a plăcut să mă simt așa mai aproape de ei” – Maria Știrbu, voleibalistă CSM București.
„Foarte haioși, i-am purtat, o să-i purtăm poate în continuare la antrenamente, ne distrează” – Irina Radu, voleibalistă CSM București.
Bucuria și satisfacția celor patru sportivi Special Olympics a fost atât de mare încât aceștia au promis că le vor susține pe fete sâmbătă, la meciul programat în sala Elite, contra formației FC Argeș, în campionat.
„O să venim cu o parte din sportivii noștri la meci. Deja le place și au văzut aici cum se desfășoară un antrenament și își doresc să vadă foarte mult și un meci” – Viorel Moraru, director sportiv Special Olympics România.
A câștigat aurul mondial!
Cei patru sportivi prezenți la antrenamentul CSM-ului sunt toți campioni în sporturile pe care le practică: tenis de masă, gimnastică, baschet sau sporturi de iarnă.
Unul dintre ei a venit chiar și cu medalia de aur cucerită luna trecută la Jocurile Mondiale de iarnă Special Olympics, de la Torino.
„Cei patru reprezintă sporturi foarte diverse. Avem un sportiv care face tenis de câmp și care a participat și la Jocuri Mondiale, a fost și medaliat și la simplu si la dubu mixt. Este o sportivă care a făcut gimnastică artistică, în 2015 a participat la gimnastică artistică la toate probele, la toate aparatele, a fost și medaliată. De asemenea, avem un sportiv care este pasionat de baschet și e foarte convins și dăruit acestui sport. Și avem un proaspăt medaliat la Jocurile Mondiale de iarnă, care s-au derulat la Torino între 6 și 16 martie. A participat la alergare cu rachete de zăpadă, snowshoeing cum îi spune, și chiar a obținut o medalie de aur și o medalie pentru locul 4. Este foarte fericit, reprezintă un rezultat important în viața lui și ca dezvoltare personală este un lucru extraordinar și vrea să-l arate, are toate motivele să o facă” – Viorel Moraru, director sportiv Special Olympics România.
„Medaliile sunt încurajarea pentru tot ce fac”
De altfel, după cum explică Viorel Moraru, directorul sportiv al Special Olympics România, medaliile reprezintă pentru sportivii Special Olympics una dintre principalele motivații pentru care fac sport.
Mulți chiar dorm cu medaliile pe pernă, lângă ei, atât sunt de mândri și de fericiți de obținerea lor.
„Noi la concursurile interne în fiecare an ajungem să oferim cam 5.000 de medalii. Noi le oferim medalii tuturor participanților. Uneori suntem criticați pentru asta, că e un fel de inflație, dar dacă îi vedeți atât de fericiți, unii dorm cu medalia sub cap, se trezesc dimineața, își pupă medalia, spun <<Eu sunt un campion>> și orice psiholog o să ne spună că o persoană care e convinsă de valoarea și de calitățile sale o să facă toate activitățile mai bine decât le-ar face în alte condiții. Aceste medalii sunt motivarea și încurajarea pentru tot ce fac ei” – Viorel Moraru, director sportiv Special Olympics România.
Conform oficialului Special Olympics, sportul este cea mai eficientă care pentru integrarea socială a persoanelor afectate de Sindromul Down.
„Sportul este, din punctul nostru de vedere, de la Special Olympics, singura cale care e cu adevărat efectivă și eficientă în care se realizează integrarea socială. Atunci când suntem într-o echipă, dacă sunt sportivi cu și fără dizabilități, suntem într-o echipă, aceștia-s coechipierii și împreună cu ei încercăm să facem cât de bine putem folosind resursele, atâtea câte sunt în fiecare” – Viorel Moraru, director sportiv Special Olympics România.