Drumuri mai bune către Mănăstirea Frăsinei și Izvorul Tămăduirii de la Muereasca

1743 0

Asfaltarea drumului ”Athosului românesc”, drum ce traversează  comuna Muereasca, localitate păstorită de liberalul Ion Ungureanu,  către Mănăstirea Frăsinei, a dat un nou impuls celor care doresc să viziteze zona, ori să se mute acolo. Localitatea este situată în cheile râului cu același nume, asigurând trecerea de la zona subcarpatică până spre zona montană, unde se află schitul emblematic pentru județul nostru.

Lungimea totală a drumului este de aproape 14 kilometri, din care o parte au fost asfaltați.
Lucrarea, însă nu a fost simplă, întrucât presupune și realizarea de ziduri de sprijin, având în vedere că alunecările de teren dau bătăi de cap localnicilor și administratorilor localității. De asemenea, sunt incluse în proiect și patru poduri, precum și mai multe podețe care să asigure accesul către gospodăriile oamenilor. Albia râului a fost regularizată, pentru a preîntâmpina problemele cauzate de inundații.

Potrivit șefului Direcției pentru Cultură, prof.dr. Florin Epure, există o frumoasă legendă locală, despre un izvor cu ape tămăduitoare.

La mijlocul drumului care unește biserica veche din cimitir cu hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, de biserica nouă, se află o troiță ce adăpostește un izvor care produce efecte miraculoase privind sănătatea pelerinilor care beau această apă și se spală cu ea.

Monahii și oamenii locului vorbesc despre acele vremuri (de acum două veacuri), pe când Sfântul Calinic păstorea obștea de la Frăsinei. În acest ținut muntos nu mai plouase cam de mult timp și seceta afectase mult oamenii și animalele. Se spune că, Sfântul Calinic a lovit cu toiagul în stânca muntelui și din acel loc a izvorât un șuvoi de apă rece și limpede.

Izvorul Sfântului Calinic are proprietăți tămăduitoare fiind de mare ajutor bolnavilor care vin la el cu mare evlavie. Foarte mulți creștini și-au recăpătat vederea după ce s-au spălat pe față cu această apă dar s-au însănătoțit și cei care aveau afecțiunii reumatice.

De praznicul creștin al Izvorului Tămăduirii vâlcenii și alți pelerini caută acest izvor tămăduitor, așa cum o fac și la Jgheaburi, Pahomie, Pătrunsa, Bistrița (Peștera Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul) sau Pietreni (Costești), de unde se întorc mai curăţiţi și mai plini de speranță.

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *