Fenomene meteo periculoase în județul Vâlcea

670 0

Judeţul Vâlcea se afla sub atenționare de Cod Portocaliu de ploi abundente de azi, de la ora 16.00, până în data de 28.05.2021, la ora 21.00; iar Cod Galben pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată de astăzi, ora 12.00, până în data de 29.05.2021, ora 10.00.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea se va operaţionaliza grupa operativă, începând cu ora 16.00, pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

În acest moment nu se desfăşoară acţiuni de intervenţie pentru nici o situaţie generată de eventuale fenomene meteo periculoase.

Inspectoratul este pregătit să intervină pentru orice situaţie de urgenţă generată de aceste fenomene, iar la nevoie se vor suplimenta forţele.

MĂSURI VITALE ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ

CETĂŢENI, PREGĂTIŢI-VĂ DIN TIMP PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ: INUNDAŢII, ALUNECĂRI DE TEREN, FENOMENE METEO PERICULOASE. FIECARE FAMILIE POATE FI PUSĂ ÎN SITUAŢIA DE A PĂRĂSI LOCUINŢA. PENTRU ASTFEL DE CAZURI TREBUIE SĂ AVEŢI PREGĂTIT RUCSACUL DE URGENŢĂ. ACESTA TREBUIE SĂ CONŢINĂ:

  • Apă;
  • Alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve,alimente deshidratate,biscuiţi,sucuri, cafea, ceai, alimente

pentru copii;

Îmbrăcăminte şi încălţăminte;

Un sac de dormit sau pături;

O trusă de prim ajutor : medicamentele personale,analgezice, antiseptice;

Aparate utile: aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier;

Articole de igienă: hârtie igienică, săpun, pastă de dinţi, periuţă de dinţi;

Acte personale: cărţi de identitate, carnete de asigurări medicale,bani.

ÎN CAZUL ÎN CARE AUTORITĂŢILE DISPUN EVACUAREA DE URGENŢĂ A LOCALITĂŢII, RESPECTAŢI DECIZIA DE EVACUARE. LOCUINŢELE VĂ VOR FI PĂZITE/SUPRAVEGHEATE DE REPREZENTANŢII POLIŢIEI ŞI JANDARMERIEI. NU VĂ PUNEŢI ÎN PERICOL VIAŢA REFUZÂND SĂ VĂ EVACUAŢI.

Deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă la etajele superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.

În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etajele superioare.

Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze şi energie electrică.

Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi distruse de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.

Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, stabilite de autorităţi.

Când părăsiţi locuinţa, nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul şi să vă puneţi viaţa în pericol. Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată.

CETĂŢENI! SPRIJINIŢI AUTORITĂŢILE ŞI FORŢELE DE INTERVENŢIE ALE INSPECTORATELOR PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ ÎN ACŢIUNILE PE CARE LE DESFĂŞOARĂ PENTRU GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ.

PUTEŢI AJUTA PRIN :

– Realizarea îndiguirilor ;

– Încărcarea sacilor cu nisip pentru diguri;

– Transportul materialelor utilizate pentru diguri şi consolidări;

– Punerea la dispoziţie a utilajelor, uneltelor şi autovehiculelor proprii.

FIECARE CETĂŢEAN TREBUIE SĂ ACORDE AJUTOR SEMENILOR AFLAŢI ÎN PERICOL SAU ÎN DIFICULTATE, CÂND ŞI CÂT ESTE RAŢIONAL POSIBIL!

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *