Filmele lunii noiembrie – în fiecare luni și marți, la Centrul Ceh

41 0

Niciun final de toamnă fără Documentary Mondays și Fiction Tuesdays! Centrul Ceh vă invită la un nou sezon cu proiecții de filme documentare internaționale și de ficțiune cehe, ce vor avea loc între 4-26 noiembrie, în fiecare luni și marți, de la ora 20:00. Cu intrare liberă și bere cehă din partea casei, cele două programe sunt de neratat și aduc, ca de fiecare dată, documentare și filme cehe esențiale, adresate nu doar pasionaților de film.

Centrul Ceh este cunoscut pentru inițiativele sale prin care aduce în fața publicului român producții cinematografice inedite și curajoase, unele în premieră pe ecranele de la noi. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays sunt programe cu tradiție, care în acest sezon de toamnă promit o selecție ce îmbină nostalgia cu explorarea identității și a complexității umane.

Documentary Mondays, cel mai longeviv proiect al Centrului Ceh, desfășurat din 2007, revine cu patru documentare foarte diferite din punct de vedere al subiectelor și abordărilor stilistice.  Filmele din acest sezon urmăresc povești autentice și introspective, de la portrete ale unor personalități legendare, cum ar fi Werner Herzog sau Jan Švankmajer, până la povești despre migrația urban-rural și identitatea central-europeană de-a lungul deceniilor.

Programul Documentary Mondays:

  • 4 noiembrieWerner Herzog: Radical Dreamer (Thomas von Steinaecker, 2022)
    Această incursiune fascinantă în viața și mintea lui Werner Herzog oferă o privire rară asupra geniului care a redefinit documentarul modern. Regizorul german, cunoscut pentru abordările sale unice, neașteptate, și pentru fascinația sa față de limitele umane, este prezentat prin imagini de arhivă și interviuri exclusive cu personalități precum Christian Bale, Nicole Kidman sau Wim Wenders. Documentarul celebrează 80 de ani de la nașterea regizorului și oferă un portret complex al acestui „visător radical”.
  • 11 noiembrieÎn căutarea paradisului pierdut (Andrei Dudea, 2024)
    Un documentar românesc proaspăt, acesta investighează fenomenul migrației inverse de la oraș la sat, un trend în creștere în România. Filmul explorează motivațiile oamenilor care au ales viața rurală, mai ales ca răspuns la pandemia recentă. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Andrei Dudea și antropologul Bogdan Iancu, care vor dezbate complexitățile acestei migrații și vor răspunde la întrebările publicului.
  • 18 noiembrie66 Seasons (Peter Kerekes, 2003), în colaborare cu Kinedok România
    O coproducție ceho-slovacă, documentarul ne poartă într-o călătorie de 66 de ani prin istoria piscinei din Košice, Slovacia. Un film mozaic, cu elemente de „docu-ficțiune”, acesta surprinde spiritul central-european al epocilor trecute, prin povești personale ce reflectă schimbările istorice majore ale regiunii.
  • 25 noiembrieKunstkamera (Jan Švankmajer, 2022)
    În ultimul lui film, regizorul suprarealist Jan Švankmajer ne prezintă colecția sa personală de la castelul din Horní Staňkov într-un film experimental, acompaniat de muzica lui Antonio Vivaldi. Kunstkamera este un tribut adus pasiunii pentru colecționarea obiectelor unice și un argument pentru păstrarea imaginilor și amintirilor personale. Este un film esențial pentru cei care iubesc misterele și magia imaginației nelimitate.

Fiction Tuesdays vine de data aceasta cu patru filme horror cehe, fiecare cu o estetică diferită și ilustrări ale genului care reflectă locul și momentul realizării lor, dar și amprenta regizorilor consacrați care le-au creat. Cele patru filme sunt mai mult decât simple povești horror, aducând în prim-plan simboluri culturale, politice și sociale.

Programul Fiction Tuesdays:

  • 5 noiembrieFerat Vampire (Juraj Herz, 1982)
    Un thriller care îmbină genurile horror și science fiction, Ferat Vampire prezintă povestea unei mașini misterioase ce se alimentează cu sânge uman. Filmul creează o atmosferă sumbră, fiind inspirat dintr-o legendă urbană, iar designul mașinii realizat de artistul Theodor Pištěk a devenit un simbol controversat al genului, ce a atras fascinația și temerile publicului.
  • 12 noiembrieWolf’s Hole (Vera Chytilová, 1987)
    În această alegorie psihologică, un grup de adolescenți care participă la o tabără de schi este supus unui test brutal de supraviețuire, stârnit de instructorii lor enigmatici. O introspecție asupra naturii umane și a modului în care indivizii reacționează sub presiune extremă, filmul servește, în același timp, drept o reflecție asupra societății cehoslovace din anii ’80.
  • 19 noiembrieBeauty and the Beast (Juraj Herz, 1978)
    Într-o atmosferă gotică unică, filmul reinterpretează povestea clasică a Frumoasei și Bestiei, ce explorează temele iubirii și sacrificiului. Regizorul Juraj Herz își demonstrează și aici măiestria, printr-o combinație de horror poetic și alegoric, oferind o versiune întunecată a basmului clasic, mai ales prin alegerea de a-i da Bestiei caracteristici de pasăre, contrar clasicei sale reprezentări.
  • 26 noiembrieFaust (Jan Švankmajer, 1994)
    Această adaptare suprarealistă a faimosului mit faustian îmbină animația și live action-ul într-o manieră distinctă, specifică regizorului Jan Švankmajer. Povestea omului care își vinde sufletul Diavolului este transpusă în Praga contemporană și aduce o critică subtilă la adresa societății postcomuniste din Cehia, îmbinând temele existențiale cu estetica animată a păpușilor.

Cele două proiecte sunt organizate cu sprijinul Budweiser Budvar, care va oferi bere gratuită participanților majori, așa cum se obișnuiește la evenimentele Centrului Ceh. De asemenea, proiecția filmului 66 Seasons din cadrul Documentary Mondays este organizată în parteneriat cu Kinedok România, program care promovează documentarele creative din Europa Centrală și de Est. Toate proiecțiile încep la ora 20:00 (accesul se face de la ora 19:45), iar intrarea este liberă.

Pentru a fi la curent cu proiectele și evenimentele Centrului Ceh, îi puteți urmări pe Facebook, Instagram și pe site-ul lor.

Articole asemănătoare

SUITA VERNISAJELOR

Postat de - 8 septembrie, 2022 0
FacebookTwitterFiliala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează vineri, 9 septembrie 2022, în parteneriat cu Filiala Pitești a…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *