Ședințele Comisiei de Dialog Social Vâlcea și Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea, din 28 aprilie 2025

34 0

INFORMARE DE PRESĂ Referitor la ședințele Comisiei de Dialog Social Vâlcea și Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea, din 28 aprilie 2025

 

Sub conducerea domnului prefect, Mihai Oprea, au avut loc astăzi, 28 aprilie 2025, ședințele membrilor, Comisiei de Dialog Social Vâlcea și Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea.

 

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social Vâlcea a fost prezentată situația concediilor medicale în anul 2024 (număr de certificate medicale, sume decontate, obligații de plată restanțe etc.) de către doamna Gabriela Pădureanu, medic șef – Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea.

Potrivit materialului prezentat, asiguraţii beneficiază de concedii şi indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  1. a) îndeplinesc stagiul minim de asigurare prevăzut la 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
  2. b) prezintă adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii, din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevăzute la 18 alin. (5), a carantinei, a bolilor infectocontagioase din grupa A, în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, stabilite prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 8 alin. (2) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, precum şi în situaţia eliberării certificatelor de concediu medical acordate în continuare, pentru acelaşi episod de boală, de către medicul curant care are obligaţia întocmirii planului de urmărire a evoluţiei bolii.

 

Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor, SIDA, în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în cazul carantinei.

 

În anul 2024 CAS Vâlcea a contabilizat eliberarea unui număr de 50.605 certificate de concediu medical. Analizând comparativ situația concediilor medicale acordate in anul 2024 față de anul 2023, se constată o scădere de 5.099 de certificate de concediu medical. Aceasta este determinată în mare măsură de acordarea unui număr mai mic de concedii medicale pe codul de indemnizație 06 (urgență medico-chirurgicală), precum și pe codul de boală obișnuită (01), boală cardiovasculară (cod indemnizație 13) sau pentru sarcină și lăuzie (cod indemnizație 08).

Situația codurilor de boală (primele 10 locuri) pentru care s-au emis certificate medicale în anul 2024 la nivelul CAS Vâlcea este următoarea:

  • 995 – Persoane ce se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție (sarcină si lăuzie), 88.281 zile
  • 651 – Alte atingeri ale discurilor intervertebrale, 42.213 zile
  • 653 – Dorsalgii, 16.630 zile
  • RM – Risc maternal, 16.396 zile
  • 931 – Fractură (membru inferior), 13.772 zile
  • 921 – Fractură (membru superior), 10.777 zile
  • 503 – Infecții de căi respiratorii superioare cu localizări multiple și neprecizate, 617 zile
  • 124 – Tumoră malignă de sân, 8.294 zile
  • 462 – Cardiopatie ischemică cronică, 6.698 zile
  • 638 – Alte afecțiuni articulare, 6.303 zile.

 

La ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea, au fost prezentate informații utile despre cadastru și publicitate imobiliară de către directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vâlcea, domnul Gabriel Blidaru.

Potrivit materialului prezentat în ședință, la nivelul Serviciul de Publicitate Imobiliară OCPI Vâlcea se observă o creștere a numărului de cereri înregistrate online, astfel că în anul 2024 din cele 110.000 de cereri în cadrul lucrărilor de înregistrare sporadică, aproximativ 90.000 cereri au fost înregistrate on line de către persoane fizice autorizate, notari, executori judecătoresti precum și de către alți beneficiar ai serviciilor.

 

De asemenea, prin intermediul platformei e-payment au fost solicitate și eliberate ca urmare a generării automate de către sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară un număr de 5.719 extrase de carte funciară pentru informare.

Tot în anul 2024 s-a continuat procesul de informatizare a activităţii specifice în vederea fluidizării accesului la informaţiile gestionate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vâlcea, în acest sens convertindu-se cărţile funciare din sistem analogic în sistem digital, în vederea integrării acestora în sistemul electronic eTERRA. Astfel, din totalul de 78.613 cărți funciare au fost convertite peste 54.500 în format electronic.

INFORMAȚII UTILE – OCPI VÂLCEA:

Beneficiile lucrărilor de înregistrare sistematică:

  • Siguranța circuitului civil al proprietăților imobiliare
  • Facilitează realizarea investițiilor și obținerea fondurilor
  • Finalizarea înregistrării terenurilor agricole ,pentru a se asigura implementarea schemelor de plăți în agricultură
  • Clarificarea regimului juridic al proprietăților imobiliare publice și private
  • Deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile

 

În data de 07.04.2025 a intrat în vigoare Ordinul directorului general al ANCPI nr. 441/2025, prin care au fost acordate o serie de FACILITĂȚI titularilor dreptului de proprietate, pentru serviciile prestate de oficiile de cadastru si publicitate imobiliară:

  1. Scutirea de la plata tarifului pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului;
  2. Scutirea de la plata tarifului pentru obținerea extrasului de plan cadastral, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului;

Eliberarea în mod gratuit extrasului de carte funciară pentru informare și a extrasului de plan cadastral are în vedere facilitarea accesului cetățenilor la un serviciu public care are mare impact atât în circuitul juridic civil, cât și pentru accesarea altor servicii publice (ex: dezbaterea succesiunii de către notarul public, reînnoirea cărții de identitate, accesarea unui credit bancar cu garanție imobiliară, accesarea fondurilor disponibile în cadrul diverselor programe guvernamentale și scheme de ajutor de stat, eliberarea autorizației de construire, eliberarea certificatului de urbanism, racordarea la utilitățile publice, etc.).

În prezent, scutirea se aplică doar pentru documentele solicitate la ghișeu. Această gratuitate va fi disponibilă și pentru serviciile solicitate on-line, după actualizarea/reconfigurarea sistemului informatic, începând cu data de 02.06.2025.

III.    Scutirea de la plata serviciilor de primă înregistrare, pentru toate categoriile de imobile supuse înscrierii în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, precum și eliminarea tarifului de urgență în cunatum de 480 lei, respectiv 240 lei, pentru prestarea acestui serviciu în regim de urgență.

Acordarea acestei facilități pentru titularii dreptului de proprietate imobiliară are ca scop accelerarea înregistrării imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară, demers necesar pentru îndeplinirea în mod complet a scopului acestui sistem unitar şi obligatoriu de evidență tehnică, economică şi juridică, de importanță națională.

 

Stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică (inclusiv la nivel de sector cadastral) poate fi vizualizat, în timp real, accesând urmatoarea adresă: https://geoportal.ancpi.ro/portal/home/.

 

Cum se înscrie o construcție în evidențele de cadastru și publicitate imobiliară?

Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizaţiei de construire, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces- verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, precum şi a celorlalte dispoziţii legale în materie şi a unei documentaţii cadastrale.

Excepții:

  1. Dreptul de proprietate asupra construcţiilor realizate înainte de 1 august 2001, se intabulează în baza certificatului de atestare fiscală, care cuprinde suprafaţa reală a construcţiei şi a terenului aferent, emis de autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază se află situată construcţia, precum şi a documentaţiei cadastrale întocmite în acest scop.
  2. În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii.

 

Cum se realizează schimbarea destinației/ a categoriei de folosință în evidențele de cadastru și publicitate imobiliară?

  • Pentru o parte din imobil actul administrativ specific (ex.: adeverinţa emisă de primărie, autorizaţia de construire), emis în condiţiile legii din care să reiasă categoria de folosinţă/destinaţia și a documentaţiei cadastrale întocmite în acest scop.
  • Pentru întregul imobil care a fost înregistrat în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară se poate efectua, fără documentaţie cadastrală, doar în baza actului administrativ specific.

Pentru imobilele situate în intravilan, scoaterea definitivă şi temporară din circuitul agricol se face prin autorizaţia de construire.

 

Radiere ipotecă înscrisă în cartea funciară:

În baza consimţământului titularului dreptului de ipotecă, dat prin înscris autentic notarial (declaratie autentică notarială a băncii).

În lipsa consimțământului, radierea se efectuează în baza unei hotărâri judecătoresti definitive.

 

Notare litigiu în cartea funciară:

Notarea se va realiza în baza certificatului de grefă care identifică obiectul procesului, părţile şi imobilul cu număr cadastral, fie la cererea părţii interesate, fie la sesizarea instanţei de judecată.

Nu orice litigiu între părți face obiectul notării în cartea funciară, ci doar cele care privesc drepturile asupra imobilelor înscrise în cartea funciară (ex: actiune în revendicare, actiunea de partaj, acţiunea în revocarea donaţiei, acţiunilor privitoare la predarea unui bun imobil sau la executarea unei alte obligaţii, dacă obiectul prestaţiei este un imobil înscris în cartea funciară).

Radierea litigiului se va realiza în baza:

  • dovezii stingerii definitive a litigiului, constatată prin hotărâre judecătorească sau certificat de grefă;
  • declaraţiei autentice de renunţare la dreptul dedus judecăţii, însoţită de dovada înregistrării la instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea cauzei.

 

Cine poate solicita extrase de carte funciară pentru infomare?

Orice persoană, fără a justifica un interes, poate solicita un extras de carte funciară pentru informare, cu indicarea numărului cadastral si al numarului de carte funciară al imobilului.

Extrasul de carte funciară prezintă situaţia cadastral – juridică a imobilului, respectiv poziţiile active din cartea funciară la momentul întocmirii acestuia.

 

Detalii:https://vl.prefectura.mai.gov.ro/sedinte-publice-anunturi-minute/  https://vl.prefectura.mai.gov.ro/media/presa/

https://geoportal.ancpi.ro/portal/home/

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *