Perioada adolescenței și dificultățile acesteia. Câteva sfaturi pentru părinți

1043 0

Știm deja că adolescență este o perioada frumoasă din viață fiecăruia dintre nou, dar pe cât de plăcută și plină de experiențe noi, pe atât de dificilă poate fi mai ales pentru părinți. Acesta este un moment de schimbări pentru modul în care adolescențîi gândesc, simt și interacționează cu ceilalți și modul în care corpurile lor cresc.

Majoritatea fetelor vor fi mature fizic până acum, iar majoritatea vor avea pubertatea finalizată. Băiețîi ar putea încă să se maturizeze fizic în această perioada. Este posibil că adolescentul să aibă probleme cu dimensiunea, formă sau greutatea corpului.

Tulburările de alimentație pot fi, de asemenea, frecvente, în special la fete. În acest timp, adolescentul dvs. își dezvoltă personalitatea și opiniile sale unice. Relațiile cu prietenii sunt încă importante, totuși adolescentul tău va avea alte interese, deoarece dezvoltă un sentiment mai clar despre cine este.

Acesta este, de asemenea, un moment important pentru pregătirea pentru mai multă independența și responsabilitate; mulți adolescenți își doresc mai multe plecări cu prietenii cum ar fi în excursii sau tabere, încep să lucreze, iar mulți vor pleca acasă curând după liceu.

Pentru a veni în ajutorul părinților care vor să se informeze mai mult despre ce se întâmplă în adolescență și cum pot să gestioneze momentele dificile cu copiii lor, Centru de Prevenirea și Controlul Bolii din America ce are misiunea de a promova sănătatea și calitatea viețîi prin prevenirea și controlul bolilor, le oferă câteva sfaturi și informații părinților.

În continuare, va prezentăm câteva lucruri pe care le puteți face în calitate de părinte pentru a va ajută adolescentul în acest timp:

– Vorbește cu adolescentul despre preocupările lui și acordă atenție oricăror schimbări în comportament. Întreba-l dacă a avut gânduri de suicid, în special dacă pare trist sau deprimat. Întrebarea despre gândurile suicidare nu o îl determina să aibă aceste gânduri, dar va conta pentru a știi că eșți acolo pentru el. Caută ajutor profesional dacă este necesar.

– Arată-i interesul pentru interesele și activitățile școlare și extracurriculare ale adolescentului și încurajează-l să se implice în activități precum sport, muzică, teatru și artă.

– Încurajează-ți adolescentul să facă voluntariat și să se implice în activități civice din comunitatea din care face parte.

– Sărbătoriți eforturile și realizările lui și petreceți timpul împreună făcând lucrurile care va plac.

– Respectă părerea adolescentului tău. Ascultați-o fără să îi spui că nu gadeste corect și să îl cerți.

– Încurajează-ți adolescentul să dezvolte soluții la probleme sau conflicte. Ajută-l să învețe să ia decizii bune. Creează-i oportunități pentru a-și folosi propria judecată și a fi disponibil pentru sfaturi și sprijin.

– Dacă adolescentul lucrează, folosește oportunitatea de a vorbi despre așteptări, responsabilități și alte moduri de a va comportă respectuos într-un cadru public.

– Vorbește cu adolescentul și ajută-l să planifice înainte pentru situații dificile sau incomode. Discutați despre ce poate face dacă se află într-un grup și cineva folosește droguri sau i se oferă o plimbare de către cineva care a băut.

– Respectă nevoia de confidențialitate a adolescentului tău.

– Încurajează-ți adolescentul să doarmă suficient și să facă exerciții fizice și să mănânce mese sănătoase, echilibrate.

Cât despre siguranță lui:

– Vorbește cu acesta despre pericolele de a conduce și cum să fii în siguranță pe drum. Îți poți orienta adolescentul în direcția corectă. „Părinții sunt cheia” are pași care va pot ajută. Prăbușirile autovehiculelor sunt principala cauza de deces din cauza vătămărilor neintenționate în rândul adolescenților, însă puțini adolescenți iau măsuri pentru a reduce riscul de rănire.

– Vorbește cu adolescentul despre sinucidere și acordă atenție semnelor de avertizare. Sinuciderea este a treia principala cauza de deces în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani.

– Vorbește cu adolescentul despre pericolele drogurilor, băutului, fumatului și activității sexuale riscante. Întreabă-l ce știe și gândește despre aceste probleme și împărtășește-ți sentimentele cu el. Ascultați ce spune și răspundeți la întrebările cinstite și directe.

– Discuta cu acesta importantă alegerii prietenilor care acționează în moduri periculoase sau nesănătoase.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *