15 ianuarie – ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale, comemorată de  Seniorii din Educație, Știință și Cultură

742 0

15 ianuarie – ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale, comemorată de  Seniorii din Educație, Știință și Cultură

 

Mihai Eminescu ( 15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români. El este și va rămâne Poetul Național. Începând din anul 2011, pe 15 ianuarie, este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.

Cu această ocazie, la Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură a fost omagiat marele poet al neamului românesc.

A luat cuvântul doamna profesor Carmen Farcaș, care a ținut să sublinieze  și  importanța orașului Iași în viața  lui Eminescu și în creația eminesciană. A încheiat intervenția dânsei prin recitarea poeziei “Pe lânga plopii…”

În continuare , domnul inginer și istoric, Mihai Sporiș , în cuvântul dânsului, a citat din Eugen Lovinescu despre opera și personalitatea marelui poet. A mai precizat, că unele personalități ale culturii noastre, au propus chiar beatificarea din punct de vedere creștin a lui Eminescu.

Părintele Mateescu Petre a încheiat, luând cuvântul și a citat din marile personalitați, care au scris despre marele poet:   Titu Maiorescu, Tudor Vianu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica, remarcând și colaborarea pe care poetul a avut-o cu unii dintre aceștia.

Participanților li s-a amintit că, mâine 15 ianuarie, vor avea loc la Arhiepiscopia Râmnicului și Biblioteca Județeană  ,, Antim Ivireanu,,  evenimente culturale și religioase de excepție, organizate sub genericul  ”ZIUA CULTURII NATIONALE – EMINESCU 170”. (Corina Enache)

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *