Acordul UE-Mercosur ar putea închide fabricile de zahăr din România

960 0

Comisia Europeană răspunde interpelării eurodeputatei Carmen Avram cu privire la amenințările la adresa industriei europene a zahărului, în contextul Mercosur

Comisia Europeană a răspuns la interpelarea eurodeputatei PSD Carmen Avram, referitoare la amenințările și provocările din industria europeană a zahărului, în contextul acordului comercial cu Mercosur. Conform răspunsului oferit chiar de Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, eventualele perturbări ale pieței, dacă sunt cauzate de acordul comercial, vor fi evaluate și se vor adopta măsuri de la caz la caz.

În opinia eurodeputatei Carmen Avram, răspunsul oferit de Comisie este nesatisfăcător și nu răspunde îngrijorărilor legitime din partea industriei europene a zahărului, care anticipează închiderea unui număr însemnat de fabrici de zahăr în Uniune – posibil chiar din România -, pierderi de peste 1 miliard de euro și eliminarea a 22.000 de locuri de muncă: „Industria zahărului din UE se confruntă cu noi provocări începând din 2017, după liberalizarea pieței și eliminarea cotelor de zahăr. Acordul comercial UE-Mercosur și concesia de 190 000 de tone de zahăr pe care o prevede acesta, cea mai mare acordată vreodată de UE, contribuie la creșterea presiunii asupra acestui sector.

În timp ce cultivatorii de sfeclă din UE sunt obligați să respecte în continuare standardele riguroase ale Politicii Agricole Comune (PAC) și obiectivele ambițioase ale noului Pact Ecologic European, în urma acordului cu Mercosur, piața europeană va fi invadată de cantități considerabile de zahăr din trestie care face obiectul unor subvenții foarte mari și este produs adeseori la standarde de calitate scăzute și cu ajutorul unei forțe de lucru ieftine și al unor tehnologii agricole nesustenabile.

Această situație pune o presiune periculoasă pe industria zahărului, care a contribuit cu aproape 16 miliarde de euro la PIB-ul UE în 2017 și care reprezintă în fiecare an un mijloc de subzistență pentru 140 000 de fermieri și comunitățile lor rurale din întreaga UE. Acordul cu Mercosur ar putea duce la închiderea a 7-10 fabrici de zahăr din UE, conform afirmațiilor din scrisoarea trimisă în iulie comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, de către reprezentanți ai asociațiilor producătorilor de zahăr CEFS, EFFAT și CIBE. Fabricile din România s-ar putea număra printre cele care riscă să fie închise.”

Astfel, Comisia Europeană a fost chemată să răspundă la trei întrebări:

  1. Când va elabora Comisia un set de instrumente adecvat pentru a reacționa la crizele ciclice care ar putea afecta în viitor sectorul zahărului?
  2. Cum va transpune Comisia în practică recomandările Grupului la nivel înalt privind zahărul?
  3. Dacă mai multe piețe (inclusiv cea a zahărului) s-ar confrunta cu o criză în același timp, cum ar utiliza Comisia plasa de siguranță pentru Mercosur în valoare de 1 miliard euro, destinată industriei zahărului, pe care a anunțat-o comisarul Hogan?

Răspunsul oferit de Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în numele Comisiei Europene:

„Setul de instrumente de gestionare a piețelor definit de Regulamentul privind organizarea comună a piețelor agricole (OCP) îi permite Comisiei să abordeze diferite tipuri de perturbări ale pieței pentru produsele agricole, inclusiv pentru zahăr. Din acest motiv, respectivele instrumente vor rămâne în mare parte neschimbate în propunerea Comisiei pentru o reformă a Politicii Agricole Comune post-2020.

În raportul său din 5 iulie 2019, Grupul la nivel înalt privind zahărul a recunoscut situația dificilă din acest sector generată de tranziția către un sistem fără cote, dar a considerat că măsurile de piață obișnuite nu au fost capabile să rezolve această situație specifică de pe piață.

Totuși, Grupul la nivel înalt a recomandat posibile măsuri destinate tuturor actorilor din sectorul european al zahărului. În acest sens, Comisia a modificat, de exemplu, cadrul juridic relevant, pentru a îmbunătăți sistemul de notificare cu privire la utilizările zahărului și prețurile la zahăr începând cu anul 2021, astfel încât piața să devină mai transparentă. De asemenea, Comisia a făcut primii pași în direcția lansării unei analize globale a posibilelor strategii de îmbunătățire a rezilienței sectorului zahărului din UE pe termen lung.

Comisia este în continuare convinsă că Acordul cu Mercosur este bine dimensionat. În cazul în care apar perturbări ale pieței care pot fi atribuite direct punerii în aplicare a Acordului cu Mercosur, Comisia va evalua pentru fiecare caz în parte cum ar putea sprijini mai bine sectorul agricol al UE utilizând măsurile prevăzute de legislația UE”

Se arată în răspunsul la interpelarea eurodeputatei Carmen Avram.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *