Românii care muncesc “afară” pot să își recupereze mii de euro din taxe

1131 0

Este posibil să începi demersurile imediat după 1 Ianuarie pentru recuperarea taxelor plătite în străinătate. Cu toate acestea, compania RT TAX spune că mulți români care au lucrat peste hotare, datorită lipsei de informare sau a unor mituri derutante, amână recuperarea legală a acestor sume.

Odată cu începerea noului an calendaristic, în multe țări începe și anul fiscal. Asta înseamnă că începând cu 1 Ianuarie este posibil să vă completați cererile pentru recuperarea taxelor plătite în plus în țara în care ați lucrat. Veniturile realizate într-o țară străină sunt supuse taxării, aceste taxe depinzând de mai mulți factori, cum ar fi sumele câștigate, perioada muncită, sistemul de impozitare din țara respectivă sau alți factori. “Potrivit calculelor noastre, din totalul sumei generate de un muncitor, aproximativ 42% sunt reținute sub forma diferitelor taxe. Este posibil să recuperăm integral sau parțial sumele plătite în plus” – a afirmat Zsoldos Szabolcs, Manager RT TAX România.

Cu toate acestea, specialiștii spun că, fie din cauza lipsei de informare, fie din cauza unor informații greșite care îi sperie, un număr mare de români care a lucrat în străinătate nu își folosește dreptul legal de a recupera sumele plătite în plus în țările unde au lucrat, sume care uneori pot fi chiar de ordinul miilor de euro. Problema cea mai mare este că cei în cauză sunt îngrijorați de o informație eronată potrivit căreia după rambursarea acestor taxe nu vor mai putea lucra în țara respectivă, ori nu vor beneficia de pensie sau alte beneficii sociale. Însă, ca și în cazul altor mituri, și acesta este complet neadevărat. “Oricine a lucrat în străinătate trebuie să înțeleagă că rambursarea taxelor este un pas normal în procesul de declarare a veniturilor, și nu afectează în nici un fel asigurările sociale, pentru că doar impozitul se rambursează, nu și asigurările sociale. În cazul în care se rambursează integral sau parțial impozitul pe venit, aceasta nu va afecta în nici un fel pensia, asigurările sociale, sau viitoarele angajări în țara respectivă. Este o procedură legală de returnare a banilor plătiți în plus de către angajat” a mai spus Szabolcs Zsoldos

Conform calculelor companiei RT TAX, mai mult de 50% din românii plecați în străinătate nu își recuperează taxele plătite acolo, ceea ce reprezintă pentru anul 2019 peste 20 milioane de euro.

Chiar dacă orice cetățean român poate contacta personal autoritățile din țara în care a lucrat, experiența arată că mulți se încurcă în documentație sau, din lipsa unor documente, renunță. De aceea este recomandat să apelați la un specialist în recuperarea taxelor.

Persoana de contact:
Zsoldos Szabolcs, Manager ‘RT Tax Romania’
Tel.: +40-771-425617
e-mail: info@rttax.ro

Articole asemănătoare

O simplă întrebare

Postat de - 20 ianuarie, 2022 0
FacebookTwitterContextul politic, social, economic, geo-global, pandemic, este unul fără precedent. Lumea, țara, par guvernate de haos. Scumpirile se țin lanț,…

O lume Super9

Postat de - 17 decembrie, 2020 0
FacebookTwitterSe apropie Festivalului Internațional de Artă făcută de Adolescenți! Contextul actual ne îngreunează tuturor demersurile și proiectele, în special cele…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *