Diaspora este unul dintre cei mai mari și constanți investitori în România. Anual vin milioane de euro în țară sub forma economiilor românilor plecați în străinătate.
Cei mai mulți români pleacă “afară” pentru a-și îmbunătăți situația materială actuală. Asta înseamnă că, la întoarcere, se întâmplă o infuzie de capital în economia țării noastre. Fie că investesc într-o locuință, o afacere, își cumpără diferite bunuri sau plătesc facultatea copiilor, banii câștigați în străinătate sunt introduși în circuitul economic național.
Conform datelor OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în anul 2016 numărul emigranților români aflați pe teritoriul statelor membre OCDE era de 3,4 milioane. Potrivit acelorași date, în anul 2016, 3 din 4 români aflați la vârsta activă erau integrați pe piața muncii din străinătate.
La un calcul simplu, dacă un român aduce/trimite acasă 1.000 de euro într-un an, asta înseamnă 3.400.000.000 (da, 3 miliarde și jumătate de euro). Însă, cu toții știm că sumele sunt mult mai mari. Bani care susțin si dezvoltă economia națională a României.
Însă puțini dintre românii care lucrează în străinătate știu că anual pot recupera, legal, în medie aproximativ 800 euro din taxele pe care le plătesc către Autoritățile Fiscale din țara în care lucrează. Conform statisticilor companiei RT Tax Romania, mai puțin de 30% dintre românii plecați în străinătate își recuperează acești bani. Refăcând calculul de mai sus, ceilalți 70% dintre conaționali sunt responsabili de 1,9 miliarde euro care NU sunt recuperați, NU ajung în țară, respectiv NU contribuie la bunăstarea românilor și a României.
Motivele pentru care mulți nu aplică pentru recuperarea taxelor sunt multiple și, de cele mai multe ori, se bazează pe anumite mituri neadevărate. Zsoldos Szabolcs, managerul RT Tax Romania, spune că există o mare dezinformare în legătură cu recuperarea acestor taxe. “Rambursarea taxelor reprezintă o practică legală, normală și comună în toate țările dezvoltate UE si non-UE (SUA, Elveția, Canada, Marea Britanie, etc). Românilor NU trebuie sa le fie frică să își ceară banii înapoi!” – mai spune Zsoldos.
Demersul pentru recuperarea taxelor nu este unul foarte complicat, însă valoarea rambursării depinde de mai mulți factori (perioadă, statut marital, copii, etc), de aceea recomandarea este să apelați la specialiști pentru a vă mări șansele și suma rambursată.
Sursă: mediafax.biz