Un articol pentru liniștea noastră

2384 0

Un articol pentru liniștea noastră, dintr-un interviu luat luat de Marius Ghilezan în România Liberă profesorului Adrian Streinu-Cercel

“România are un centru de biosecuritate BSL-4, cel mai înalt nivel din lume”

Cum se va stopa flagelul?

– Prin imunizarea populaţiei. Atunci când se va atinge o masă critică de imunitate.

Cum ne putem provoca “luptătorii” din organism la luptă?

– Printr-un mecanism de turmă.

Adică? Puteţi să fiţi mai explicit?

– Inteligenţa Umană a apărut mult înaintea Inteligenţei Artificiale. Există miliarde de microorganisme în jurul nostru. Unele dintre acestea au rolul de a transmite semnale de avertizare. Celulele de pază ne protejează. Nu-şi permit să părăsească locul.

Când apare “intrusul” semnalizează starea de alertă?

– S.R.I. şi S.I.E. nu au fost inventate acum. Există de milioane de ani. Organismul uman are încă de la apariţia sa pe pământ alături “poliţistul de proximitate.” Leucocitul se uită la musafirii nepoftiţi. Macrofagele – Secret-service-ul fiinţei umane – cer actele la control.  The human leukocyte antigen (HLA) caută să identifice care dintre invadatori au gânduri necurate.

– Vom avea în curând un vaccin?

– Pentru SARS 2, avem nevoie de 6 luni – doi ani de zile. Virusurile noi au rate mari de mutaţii. Fac erori la copiere. Dacă îşi crează o clonă, vaccinul nu ar fi util.

– Lămuriţi-mă, pentru că nu pricep! Injecţia pe care o facem pentru imunizare e doar pentru un virus vintage sau unul cu identitate precisă?

– Fiecare anticorp produs în laborator e legat de o ţintă. Are o misiune precisă. Anticorpul creat e ca un cal cu ochelari care nu vede nici în stânga, nici în dreapta.

– E posibil ca SARS 2 să fie creat în laboratoarele secrete?

– E un micro-organism emergent, apărut nou. Nu e lucrat în laborator. Omenirea cunoaşte doar 0,5% din totalul microorganismelor de pe planetă.

– The Lancet, cel mai de prestigiu hebdomadar medical din lume, a lansat ideea că a doua infecţie cu SARS 2 e letală.

– În general, gripa crează o imunodepresie. Anticorpii pot fi neutralizaţi. În particular, noul virus face mai mari ravagii printre “apărătorii” naturali ai organismului.

– Dar la gripa obişnuită, organismul crează anticorpi.

– Există coinfecţii şi cu AH1N1, AH1N3. Se încearcă imunizarea la pachet. Dar procedurile sunt de durată.

– Cum a apărut SARS 2? De la şarpe, de la lilieci? E adevărat că pangolinul a avut calitatea de cărăuş de la animale la om?

– Dacă vă mai aduceţi aminte din mitologia greacă, Prometeu s-a dus la Zeus şi i-a furat focul pentru a-l da oamenilor. Drept pedeapsă, puternicul lumii l-a înlănţuit pe “hoţoman” de o piatră. Vulturii i-au mâncat ficatul. Oamenii au rămas cu focul. Învăţând să prepare termic alimentele, microrganismele s-au mai distrus.

– Focul a salvat, cum s-ar zice, omenirea.

– De mii de ani, oamenii frig, fierb sau prăjesc carnea. Sushi a apărut în Japonia secolului XXl. Carnea crudă e un pericol pentru organism. Dacă nu foloseşti focul, activezi microorganismele din corpul animalelor.

– Înainte de om au fost primatele. Când au apărut micro-organismele?

– Acestea există pe pământ cu trei miliarde de ani înaintea apariţiei rasei umane. Reprezintă 60% din biomasă. Convieţuim cu miliarde de microrganisme. 0,5% sunt duşmănoase.

– Există şi bacterii prietenoase?

– Cele peste 500 de specii comensale. Comensalismul este forma de relație dintre două organisme în care unul folosește resturile de hrană ale celuilalt.

– Nu ne scăpăm niciodată de infecţii?

După apariţia penicilinei a lui Fleming, un chirurg (îmi scapă numele) spunea la acea vreme că infecţiile sunt deja istorie.

– Dar speranţa de viaţă a omului s-a mărit după uimitoarea invenţie a “leneşului”, care a uitat să-şi cureţe laboratorul şi a descoperit la întoarcere din concediu că o ciupercă s-a dezvoltat în eprubete.

– Microorganismele au dezvoltat în timp sisteme de apărare. Virusuri, bacterii şi ciuperci constituie această masă enormă, în perpetuă mişcare şi schimbare.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel este în prezent profesor la Departamentul de Boli Infecțioase din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie Carol Davila, București și director general al Institutului Național pentru Boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș ”, România.

 

Nota redactiei:  titlul acestui articol apartine redactiei Curierul de Ramnic..

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *