Siegfried Mureșan, în Parlamentul European: Răspunsul la această criză este solidaritatea europeană

1191 0
Comunicat de presă
Solidaritatea se obține prin măsuri concrete. Solicit să mobilizăm încă 4,1 miliarde de euro în Bugetul Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei

 

Discursul deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, din plenul Parlamentului European din cadrul dezbaterii de astăzi privind măsurile împotriva epidemiei de coronavirus în Europa:

”Mulțumesc mult, domnule președinte. Dragi colegi,

Mă uit cu mare îngrijorare la ce se întâmplă cu Italia și cu Spania pentru că țara mea, România, noi avem aproape un milion de cetățeni români care trăiesc în Spania și peste un milion de cetățeni români care trăiesc în Italia.

Mă uit cu îngrijorare ce se întâmplă cu ei, dar mă uit cu egală îngrijorare și la ce se întâmplă cu cetățenii Spaniei și Italiei. Și mă uit cu aceeași îngrijorare la ce se întâmplă în fiecare țară europeană.

Dragi colegi, trebuie să fim cu toții îngrijorați în legătură cu ce se întâmplă în fiecare colț al Europei.

Iar răspunsul la această criză este solidaritatea. Întrebarea importantă este: cum putem obține solidaritate în această criză. Iar răspunsul meu este că putem obține solidaritate prin măsuri concrete. Dacă cetățenii europeni, dacă țările europene văd că avem idei concrete la nivel european, idei care să-i ajute, atunci ne vor urma, apoi țările și locuitorii Europei vor rămâne uniți.

Vestea bună este că Comisia Europeană a propus acțiuni concrete cu mai puțin de 2 săptămâni în urmă și noi le vom adopta. Două dintre cele trei propuneri pe care le vom adopta astăzi au legătură cu Bugetul Uniunii Europene.

Și, ca vicelider al Grupului PPE responsabil pentru buget, vă spun că Grupul nostru va aproba aceste propuneri astăzi, nu vom depune niciun amendament și vom respinge orice alt amendament propus care ar putea întârzia intrarea în vigoare a acestor propuneri. Le vom aproba astăzi și vrem ca acestea să intre în vigoare imediat.

Dragi colegi, se poate face mai mult. Mai sunt încă peste 4,1 miliarde de euro neutilizate din Bugetul Uniunii Europene pentru acest an și fac un apel la Comisia Europeană să mobilizeze aceste resurse, resurse noi, resurse proaspete, în lupta împotriva coronavirusului.

Le putem aloca pentru a finanța cercetarea, pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului. Putem să le alocăm pentru a achiziționa echipamente medicale. Doamna președintă a Comisiei a explicat că ea are acum mecanisme necesare pentru a face aceste lucruri. Le putem aloca pentru a ajuta pe cei aflați în nevoie, pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii.

Și, dragi colegi, ar trebui de asemenea să ne pregătim pentru viitor. Doamnă președintă, când vom vota Bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani, acesta va trebui să conțină o rezervă, o rezervă consistentă pentru crize asemănătoare în viitor.

Pentru că, în următorii 7 ani, ne vom confrunta din nou cu crize pe care nu le putem anticipa astăzi, la fel cum nu am putut anticipa acest virus. Așa că avem nevoie pentru următorii 7 ani un buffer suficient pentru a reacționa la crize.

Și ca să concluzionez, dragi colegi, Europa înseamnă să călătorim, Europa înseamnă să ne întâlnim cu oamenii, Europa înseamnă să vizităm țări noi, Europa înseamnă să învățăm, Europa înseamnă să-i ascultăm pe ceilalți, Europa înseamnă să ne dăm mâna, să ne îmbrățișăm. Pentru a ne putea întoarce la asta cât mai repede posibil trebuie ca acum să nu mai facem toate aceste lucruri pentru o perioadă limitată de timp, de asemenea, din respect pentru personalul medical care gestionează această criză.

Și noi ca Parlament, transmitem un mesaj clar: de fiecare dată când este nevoie în viitor, suntem pregătiți să ne întoarcem la lucru, să luăm măsuri concrete care ajută cetățenii europeni să treacă peste această criză.

Vă mulțumesc.”

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *