Investiţia directă a statului în firmele private? Utopie?

669 0

Investiţia directă a statului în firmele private. O idee vehiculată de mult timp și neluată în seamă. Acum, strâns cu ușa, ministrul Finanțelor o aduce în atenția publică.

„Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să îţi dea împrumut. Cum ajutăm aceste companii? Poţi să le ajuţi cu împrumut, cu garanţii, cu subvenţii sau să mergi ca partener o perioadă. În sensul de a cumpăra, de a investi, de a da cu împrumut, care se poate converti în acţiuni în viitor. Este o măsură pe care am văzut-o în SUA, Anglia, care ajută companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul că intră în acţionariat.

În SUA, când statul dă împrumuturi unor startup-uri merge pe acest principiu, partener, şi dacă iese profitabil amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi”, a declarat ministrul Finanţelor, la Digi 24.

O idee excepțională. Partea grea est epunerea ei în practică. Trebuie conceput un sistem clar, minimal, rapid si nepărtinitor.

În România, este multă birocrație iar statul trebuie să învețe să fie eficient. Vă dați seama că trebuie să gândească ca un privat și, ceea ce este cel mai greu, trebuie să-și asume riscul.

Nu mai vorbim de factorul uman. Cum să pui pe unul care s-a șters pe picioare cu privatul să devină partener cu el? Unul dintr-ăia care l-a controlat la sănge și i-a făcut o mulțime de plângeri penale să ajungă să înțeleagă greutațile asumării unor decizii? Să coboare din înălțimea lui de controlor?

Și atunci, în prima fază, statul va ajunge acționar la firmele alor lor, pe care nu le-au controlat niciodată sau ale căror ”smecheri” acționari nu au știut sau, nu i-au dus capul, să conducă bine afacerea pe care a primit-o la cheie.

Multe întrebări cu răspunsuri grele.

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

1 comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *