Deputatul Constantin Codreanu solicită deblocarea procesului de recunoaștere a diplomelor medicilor români din Republica Moldova, vital în plină pandemie

713 0

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Constantin Codreanu a trimis o interpelare către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în care cere informații cu privire la blocajul nejustificat al procesului de recunoaștere a diplomelor medicilor români care au studiat în fosta URSS și în Republica Moldova, tranmite Romanian Global News.

Demersul este unul repetat, în sensul în care deputatul Constantin Codreanu a informat și miniștrii precedenți cu privire la situația respectivă. Cetățeni români care au dobândit pregătire medicală și au profesat în Republica Moldova doresc să se angajeze în România, dar întâmpină în continuare dificultăţi nejustificate pe parcursul procesului de obţinere a dreptului de exercitare a practicii medicale pe teritoriul statului român.

„Am primit la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării zeci de petiții ale medicilor cetățeni români deținători ai titlului de medic specialist eliberat de către Republica Moldova. Mulți dintre ei sunt doctori în științe medicale, profesori universitari și foști șefi ai unor instituții medicale importante, specialiști de prim-rang cu o carieră îndelungată și de succes în domeniul ocrotirii sănătății. Dosarele lor nu au fost soluționate în termen sau au primit, fără nicio explicație sau motivare temeinică, soluții negative. Am redirecționat mai multe asemenea petiții Ministerului Sănătății, însă nu am primit niciun răspuns în legătură cu ele”, a declarat Constantin Codreanu.

În foarte multe cazuri, Colegiul Medicilor din România le-au comunicat că în pofida faptului că au susținut cu succes examenul de echivalare a diplomelor obținute în statul vecin, le dă aviz negativ. Motivul invocat este faptul că pregătirea din Republica Moldova ar fi neconformă din punctul de vedere al duratei de formare, în sensul că în România secundariatul clinic/rezidențiatul depășește ca durată (număr de ore) pregătirea teoretică și practică din Republica Moldova.

Explicația respectivă este demontată de practica internațională. În statele membre ale UE, precum și în state ca Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii durata secundariatului clinic/rezidențiatului este diferită și, în multe cazuri, aceasta este inferioară ca număr de ore celui efectuat în România. Cu toate acestea, medicii care și-au dobândit titlurile de specialiști în aceste state nu trebuie să facă dovada unui număr de ore de rezidențiat egal cu cel efectuat în România în cazul în care doresc să-și echivaleze diploma, pentru că au devenit cetățeni români, s-au stabilit legal în țara noastră și doresc să practice aici.

„Considerăm că situația este una de blocaj nejustificat și aceasta trebuie soluționată în interesul statului român, a sistemului medical din România și nu în ultimul rând al cetățenilor români cu domiciliul legal și stabil aici cărora titlul de medic specialist le-a fost acordat de către Republica Moldova”, a mai transmis parlamentarul.

Deputatul face referire și la informațiile prezentate în Programul de Guvernare al PNL referitor la sistemul de sănătate din România. Cifrele arată că țara noastră se află pe ultimele locuri, în ceea ce privește numărul de medici, cu 2,8 medici/1000 de locuitori (față de 3,4 medici/ 1000 de locuitori – media europeană). Documentul actualului executiv prezenta situația dramatică a medicilor din țară: „Există și o polarizare excesivă a acestora în Capitală și în centrele universitare. Astfel, în mediul rural, precum și în județe întregi din provincie, lipsa specialiștilor este mai mult decât acută. Deficitul de resursă umană în sănătate se accentuează, în ciuda faptului că avem cel mai mare număr de absolvenți de medicină raportat la numărul de locuitori din UE. Explicația este simplă – 30.000 de medici au ales să profeseze într-o altă țară în ultimii 10 ani”.

În contextul epidemiei de coronavirus, situația s-a agravat, sute de cadre medicale fiind infectate, cel mai mare număr de medici și paramedici aflați în această situație fiind de la Spitalul Județean Suceava.
„Conducerea acestei unități medicale e preluată acum de un român basarabean, Anatolie Buzdugan, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Chișinău, care a profesat în orașul Fălești și municipiul Bălți. Este un exemplu de bună practică pe care-l pot urma și alți specialiști, medici români, originari din Republica Moldova”, a mai transmis deputatul Constantin Codreanu.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării cere ministrului Sănătății informații clare cu privire la procesul de echivalare/recunoaștere a diplomelor medicilor specialiști originari din Republica Moldova, după cum urmează:

  1. Numărul total de cereri înregistrate la Ministerul Sănătăţii, în perioada 2017 – 2020, de către deţinători, cu cetăţenie română, ai titlului de medic specialist eliberat de către Republica Moldova.
  2. Numărul de medici care au dobândit pregătire în Republica Moldova și au susținut cu succes examenul (proba de aptitudini scrisă și practică) de echivalare a diplomei în vederea practicării în România.
  3. Numărul de medici formați în Republica Moldova care au susținut cu succes examenul de echivalare a diplomei, dar au primit aviz negativ din partea Colegiului Medicilor din România pe motivul formal al neconformității duratei de secundariatului clinic/rezidențiatului.
  4. Numărul de posturi vacante (deficitul de cadre) în sistemul medical din România, pe ansamblul țării și pe fiecare județ în parte, conform nomenclatorului de specialități.
  5. Cum a evoluat durata secundariatului clinic/rezidențiatului în România în ultimii 45 de ani și dacă se ține cont de această evoluție, prin corelare, în cazul medicilor care au dobândit pregătire profesională în Republica Moldova.
  6. Având în vedere (inclusiv) informaţiile preluate din Programul de Guvernare al PNL care se referă la numărul de medici din România, consideraţi necesară urgentarea/simplificarea procesului de recunoaştere a diplomelor medicilor cu cetăţenie română din Republica Moldova? Vă rugăm să ne comunicaţi cum intenționați să soluţionaţi această problemă.
  7. Care este punctul oficial de vedere al Ministerului Sănătății în legătură cu blocajul nejustificat al procesului de recunoaștere a titlului de medic specialist eliberat de către Republica Moldova persoanelor care și-au redobândit cetățenia română și și-au stabilit domiciliul legal în interiorul României?”, se arată în solicitarea formulată de parlamentarul Constantin Codreanu.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *