Ana Guțu: Ajutoarele din România nu vor mai fi gestionate de autorităţile de la Chişinău

673 0

Ajutoarele pe care le va oferi România cetăţenilor Republicii Moldova nu vor mai fi coordonate de către guvernanţii de la Chişinău. Astfel, organizarea oricăror ajutoare care vor ajunge pe teritoriul ţării urmează a fi efectuată de către Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din Guvernul României, notează IPN, preluat de Romanian Global News.
Ana Guţu, secretarul de stat din cadrul DRRM susţine că cetăţenii moldoveni văd acest departament ca pe un colac de salvare privind soluţionarea mai multor probleme.

„Ne propunem foarte clar, o spun acum de o manieră foarte clară şi explicită, să susţinem cooperarea descentralizată. Asta înseamnă să mergem în comunităţi, primării concrete, oameni, cetăţeni. Vom reuşi, şi sper să implementăm, proiecte infrastructurale mari cu sprijinul şi a Guvernului României, dar şi al Agenţiei RoAID, care este Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare”, a declarat Ana Guţu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Secretarul de stat afirmă că motivul pentru care suportul românesc nu va mai fi gestionat de autorităţile din Moldova este acela că era distribuit în baza criteriilor politice.

„Aceste ajutoare nu vor mai fi cum s-a făcut până în prezent, foarte des. Se dădeau bani Guvernului Filat, Guvernului Plahotniuc, se dădeau autobuze şcolare pentru şcoli şi ele merg în nu ştiu care primării pe criterii partinice. Vor fi proiecte gestionate din România pentru comunităţile din Republica Moldova, pentru cetăţeni, pentru oameni şi în tot ce ţine de evaluare, de control”, a adăugat Ana Guţu.

Un alt motiv care se află la baza acestor decizii ţine de faptul că la Chişinău nu există suficienţi politicieni care să se expună pe marginea îndeplinirii prevederilor Acordului de Asociere cu UE. „Actualmente, nu avem la nivel de administraţie publică centrală, o majoritate, o putere clară care să zică: Republica Moldova vrea să implementeze Acordul de Asociere cu UE şi va merge punctual pe toate angajamentele asumate, va asigura independenţa justiţiei, independenţa instituţiilor de stat de orice influenţă politică. Acest lucru nu se face şi aceste mesaje au venit prin gura europarlamentarilor, oficialilor din UE că da, vă dăm bani, dar faceţi ceva”.

Totodată, Ana Guţu a precizat că la data de 27 mai în Republica Moldova a ajuns un nou lot de 20 de tone de dezinfectat, dintre care 10 tone au fost redirecţionate la Cahul, iar altele 10 la Străşeni.

„La Cahul a mai fost livrat un lot de echipamente de protecţie pentru Mitropolia Sudului Basarabiei din partea episcopiei Dunărea de Jos din Galaţi şi un lot de viziere care sunt confecţionate de profesorii Universităţii din Galaţi”, a spus Ana Guţu, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din Guvernul României.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *