În vizita noastră la Muzeul Satului Vâlcean, în vechea școală din acest colț de rai al Vâlcii, am descoperit o frumoasă expoziție. Această expoziție de acuarelă și grafică a fost realizată de artistul Lucian Marinescu, cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea și a Muzeului Județean de Istorie Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea.
Arhitectura satului vâlcean , realizată cu materiale locale – lemn și piatră – de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX este reprezentată de artistul grafician, care ne îndeamnă să vizităm acest deosebit muzeu în aer liber.
Imagini din această expoziție puteti urmări în videoclipul de mai jos.
(Corina Enache)
(Curierul de Ramnic)
Pentru aceasta expozitie – concept si realizare – trebuie sa multumesc in primul rand lui Dumnezeu care prin providenta Sa face posibil orice lucru bun, in orice imprejurare, apoi colegilor de la Muzeul Satului Valcean Bujoreni care m-au incurajat si indrumat, tuturor invitatilor (chiar si pe facebook in aceste vremuri deosebite) care au placerea de a vedea lucrarile si acum Curierului de Râmnic pentru atentia, spatiul acordat si aceasta deosebita prezentare!
Desigur, cei care au posibilitatea de a vizita muzeul, vor putea vedea atat obiectele muzeistice in original cat si reprezentarea lor in acuarela si penita. Sunt reprezentate 25 de constructii rustice din lemn si piatra, cu functii de casa/gospodarie in general, dar si obiecte tehnice – moara, joagar – sau lacas de cult.
Pentru mine aceasta expozitie reprezinta implinirea unui vis de peste o jumatate de secol si nu exagerez deloc. Eram copil in primele clase cand in viata mea incepuse sa prinda contur pasiunea pentru desen si pictura, in mod deosebit acuarela. Speram sa fac o profesie din aceasta, ca profesor de desen si evident sa pot organiza mai multe expozitii. Dar cursul vietii a luat alta turnura la un moment dat si in loc de a continua si a ma perfectiona in domeniul artistic am urmat studiil tehnice. Pasiunea din copilarie a trecut in majoritatea timpului in plan secund sau chiar mai indepartat. Doar din cand in cand, la intervale de timp destul de mari mai reuseam sa acord atentie acestei pasiuni placute si relaxante.
A venit o perioada a vietii cand mi-am desfasurat activitatea la acest muzeu si atunci in zilele libere, cand eram de serviciu am inceput sa schitez o parte din obiectivele care mai tarziu au devenit lucrari in acuarele sau penita si acum pot fi vizionate in aceasta expozitie!
Sper sa petreceti cateva momente deosebite in prezenta lor, uitand pentru scurt timp de problemele stresante cotidiene, bucurandu-va atat de linistea si ambianta muzeului, cat si de reprezentarea grafica a unor parti din el !