Secretar de stat în Ministerul Economiei de la București: „Gazoductul Iași-Ungheni este o prioritate a României și un interes nu numai regional, ci și unul european”
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei de la București, Niculae Havrileț, a vorbit, în cadrul emisiunii „Serviciul de noapte” realizată de Maria Țoghină la Radio România Actualități, despre importanța gazoductului Iași-Ungheni și când o să ajungă gazul românesc la Chișinău, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.
Potrvit sursei citate, oficialul român a declarat că gazoductul Iași-Ungheni, conducta care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova, este o prioritate a României și un interes nu numai regional, ci și unul european.
Niculae Havrileț a anunțat finalizarea proiectului. “Proiectul Iași-Ungheni este terminat și există și finanțare pentru continuarea rețelei Ungheni-Chișinău, o lucrare deosebită, de 250 de km, care e pe rol. A pornit și această investiție. Trebuie să rezolvăm și problema gazelor din Marea Neagră. Ele sunt necesare României, gazul natural va fi eroul tranziției de la combustibilii fosili către energia curată“, a declarat secretarul de stat.
De asemenea, exploatarea resurselor din Marea Neagră poate aduce României 30 de miliarde euro, potrivit firmei de consulatanță Deloitte România.
Pe de altă parte, asigură independența energetică nu numai pentru Romania, dar și pentru zona est-europeană a UE și putem livra gaze naturale la un preț sustenabil și către R. Moldova, a punctat Niculae Havrileț.
Potrivit secretarului de stat, gazul românesc va ajunge la Chișinau în aproximativ doi – trei ani de zile, pentru că există un grup de investitori mai mici în Marea Neagră, în afara grupului marilor investitori – OMV Petron, ExxonMobil și Romgaz – care a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, va putea să pună la dispoziția pieței cel putin un miliard de metri cubi de gaze.
“Este foarte important, pentru că, la ora actuală, România nu este nevoită să importe masiv, practic este aproape independentă pe gaze naturale, importul ajungând doar 7 – 8 la sută. Deci, cu un miliard de metri cubi vom avea un surprlus”, a mai declarat Niculae Havrileț.
Emisiunea poate fi urmărită la acest
link: https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos