Cred că Vâlcea este un ținut binecuvântat, cu o energie specială, pe care mulți au simțit-o!

2257 0

Sunteți binecunoscută ca notar de mare încredere, la Vâlcea. De unde și până unde, intrarea dumneavoastră în politică?

 

Implicarea în politică mi se pare ceva firesc pentru fiecare dintre noi. Direct sau indirect, înregimentați sau simpatizanți, trebuie să ne implicăm cumva. Nu putem să stăm de-o parte, să ne fie teamă de implicare și apoi să blamăm că nu trăim ceea ce am vrea să trăim în România.

Știu că actuala viață politică este percepută destul de rezervat de către intelectuali, de elitele societății (și pe bună dreptate, dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, în politica românească), dar fără împlicare, doar să comentăm, ca simpli spectatori, nu cred că  putem schimba nimic în viața noastră sau în comunitatea noastră.

Eu sunt membru PNL de 17 ani, dar acum patru ani am ajuns la concluzia că trebuie să mă implic mai mult, așa cum cred că ar trebui să o facă toți cei care cred că pot pune umărul la schimbarea de care avem nevoie. Pentru că vrem să schimbăm ceva în Romania zilelor noastre.

 

A fi notar înseamnă a practica o profesie liberală. De aici, opțiunea dumneavoastră pentru PNL și liberalism?

 

Evident, așa este. Profesia nu am ales-o întâmplător. Din adolescență începusem să am convingeri liberale. Aveam discuții în contradictoriu despre diferența între liberalism și socialismul ascuns sub umbrela social – democrației, apărută după ‘89.  Eu cred că liberalismul este soluția pentru a reforma Romania pentru a aduce civilizația și bunăstarea, despre care tot discutăm și pe care le-am visat fiecare, după ‘89.

 

Sunteți președinte al organizației municipale PNL Vâlcea care, întotdeauna, a fost forța motrice a partidului, în județ. Ce ați găsit și ce ați făcut în organizație?

 

Sunt doar președintele interimar. Cred că este bine să precizăm acest lucru. Nu rezultatele alegerilor prezidențiale câștigate sunt marea realizare, nu faptul că alături de colegii liberali am reușit să schimbăm culoarea politică a acestor locuri, din rosu în galben. Altceva îmi dă speranțe… În limita prerogativelor pe care mi le-a conferit interimatul, cred că am reușit să fac un lucru de care este mare nevoie, nu numai pentru liberalismul românesc, ci și în politica românească.

Am reușit să atragem tineri capabili și dornici de a face politică, nu politicianism.

 

Politica are nevoie de oameni noi, entuziaști și responsabili, care să îmbine energia lor cu experiența membrilor mai vechi… Aceasta cred că este soluția pentru ca România să ajungă acolo unde îi este locul, între primele democrații în Europa și în lume.

 

Dacă ar fi să vă descrieți, nu ca notar, dar ca un simplu cetățean, ce ne-ați spune? Dar ca femeie de succes, în societatea vâlceană?

 

Ca simplu cetățean, v-aș spune că vreau să trăiesc într-o țară civilizată, prosperă, în care valorile să fie respectate, tinerii să își dorească să rămână și să trăiască în țara asta.

Medicii, inginerii, specialiștii, meseriașii, toți cei care au fost nevoiți să plece din România, să își dorească să se întoarcă acasă. Asta îmi doresc de la politică. Avem valori, avem resurse, dar nu am avut politicieni care să vadă toate acestea.

De exemplu, băieții mei studiază în Anglia, dar nu au reușit să ajungă acolo pentru că eu sunt notar și mai nou om politic, ci pentru că au fost selectați pe criteriul competențelor, pe care le au.

 

Asta îmi doresc să se întâmple și în politică și în administrație, în toată societatea românească. Competența să fie principalul criteriu de promovare, în societatea românească.

 

Ca femeie, îmi doresc să încurajez implicarea femeilor în viața publică și politică. Sunt femei de succes în Vâlcea, care merită mai mult și care ar trebui să se implice mai mult, chiar și în politică.  Dar nu au avut loc de oportuniști.

 

Ne-am uitat puțin în biografia dumneavoastră și am văzut că sunteți unul dintre fondatorii clubului Rotary din Vâlcea. Cum v-a modelat pe dumneavoastră experiența de rotarian?

 

Mișcarea rotariană reprezintă o experiență minunată pentru orice om care își iubește comunitatea din care face parte, dar nu doresc să implic calitatea mea de  membru al clubului în politică.

 

Prin prisma profesiei cunoașteți oameni din acest județ la fel de bine ca și noi, ziariștii. Dacă vă cerem să faceți un profil al vâlceanului, cum ar arăta?

 

În primul rând, cred că Vâlcea este ținut binecuvântat, cu o energie specială pe care mulți turiști au simțit-o. Oamenii acestor locuri sunt extrem de prietenoși, cu un simț al umorului dezvoltat, curajoși și foarte dedicați principiilor lor. Ei pot fi, cu siguranță, la fel de buni români ca cei mai buni dintre români. Avem, fără îndoială, un potențial uman remarcabil. Și avem mulți vâlceni cu care putem să ne mândrim, chiar dacă ei nu sunt… cetățeni de onoare ai Râmnicului.

 

Fără să dorim să vă invadăm spațiul personal, în ce proporție familia contribuie la realizările dumneavoastră în profesie și în plan politic?

 

Familia a fost cea care m-a susținut. Acesta a și fost motivul pentru care am hotărât să mă implic mai mult în politică, din postura de combatant, nu numai ca simplu membru și simpatizat al PNL.

Patrick, băiatul meu cel mic, s-a implicat deseori alături de mine, în activitățile din viața liberalismului din Râmnic.

Alexandru, băiatul meu cel mare, chiar dacă a fost plecat la studii, în vacanța de vară de anul trecut a fost alături de mine la comemorarea unui an de la represiunea pesedistă a manifestației pașnice din 10 august 2018, a diasporei. Eu și prietenii mei am fost acolo și în 2018.

Aceste lucruri mi-au dat certitudinea că implicarea mea în liberalismul vâlcean este justificată și trebuie dusă până la capăt, indiferent…. de ce resurse va fi nevoie…..

 

Vă așteaptă o bătălie grea, într-un județ care și-a schimbat culoarea din roșu în galben. Care sunt profețiile dumneavoastră politice pentru viitoarele alegeri?

 

Nu cred în profeții. Cred în oameni. Îmi place să cred că vâlcenii vor înțelege că a venit vremea să dea șansa liberalismului autentic să înlocuiască politicianismul care ne-a ținut departe de bunăstarea și civilizația după care tot tânjim în ultimii 30 de ani. Cred în înțelepciunea, în bunul simț și în onestitatea cu care vâlcenii vor vota, atât la alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare.

Votul cred, că de data asta, trebuie să fie acordat cu responsabilitate și discernământ, nu din alte rațiuni.

 

Cum ați defini dumneavoastră relația colegială cu liderul județean al partidului, Cristian Buican? Este un nesuferit, așa cum se spune prin media vâlceană?

 

Poate adversarii politici îl consideră nesuferit și incomod… de fapt,  este un lider  cu o mare experiență politică, extrem de direct și hotârât, care știe să acționeze în situații dificile, un lider în care liberalii au avut și au încredere. Relația colegială cu domnul președinte este de respect reciproc, așa cum, dealtfel, am reușit să am cu toți membrii PNL, mai vechi și mai noi.

 

Ultima întrebare este, de fapt, un spațiu liber. Dacă v-am ruga să adresați un îndemn tuturor femeilor din Vâlcea, care ar fi acesta?

 

Femeile pot face diferența și în politica vâlceană! Nu îmi place să vorbesc mult.

Aș încheia cu un citat din  Jean Jacques Rousseau: „Toate popoarele civilizate au respectat femeia”.

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *