Despre aditivii alimentari care ne fac rău. Tartrazina

756 0

Despre aditivii alimentari care ne fac rău. Tartrazina.

Mâncăm, dar ce mâncăm?

Cumpărăm în fiecare zi de mâncare. De la toate lanțurile de magazine, românești sau de afară. Când putem și condiția materială ne permite, ne cumparăm și specialități. Foarte rar ne uitam la etichetă. De fiecare dată eticheta ne spune și ce substanțe mâncăm. Unele dintre ele nu ne fac bine. Dar se afla în produsele care ne plac.

Vă prezentăm în miniserial, o selecție a unor substanțe, unele dintre ele dând gustul acela care ne face ”să ne lase gura apă”, fatal și care au efecte nocive asupra organismului nostru.

TARTRAZINA = E 102

Colorant gallben – în produse galbene, portocalii (amestecat cu roșu) și verzi (amestecat cu albastru)

Alimente în care este prezentă TARTRAZINA (E 102)

– dulciuri – înghețată, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budincă, gelatină, creme pentru torturi și prăjituri, biscuiți.

– băuturi – băuturi racoritoare cu nuanțe de verde sau galben, băuturi energizante, lichior și sucuri concentrate.

– ronțăieli – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde și cele găsite la cinema), chipsuri din cartofi, gumă de mestecat.

– condimente și alte alimente – gem, marmeladă, muștar, hrean, murături, fulgi de porumb, sos tartar, tăieței, orez, piure de fructe și supe instant sau cuburi.

Efectele consumului de TARTRAZINA (E 102)

E 102 a fost interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii, distrugerea ADN-ul, cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie.

Tartrazina nu este recomandată (în multe țări este interzisă) în produsele alimentare ce sunt consumate de copiii sub 3 ani. La copii, tartrazina poate produce sindromul ADHD – deficit de atenție și hiperactivitate. Copiii afectați de acest sindrom iși pot controla greu comportamentul și au probleme în a fi atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Datorită presiunilor făcute de diverse organizații și de media, doza maximă admisă a fost redusă semnificativ și se speră că în urmatorii ani, tartrazina să fie interzisă în UE și în multe alte țări.

Articolul a fost realizat cu ajutorul doamnei inginer Tudor Nicoleta, expert în calitate.

Dragi cititori, uitați-vă pe etichetă. Cumpărați produsele care trebuie. O parte dintre producători deja au pus pe etichetă faptul ca produsele lor nu conțin substanța de mai sus. Alți producători au pus pe etichetă faptul că produsele lor nu conțin conservanți și alte substanțe dăunătoare. O parte din producătorii de produse de tip ”Vegeta” și ”Delikat” au scos substanța nocivă din produsele lor, precum și conservanții. Căutați-le produsele și nu le mai folosiți pe ale celorlalți.

Dacă suntem sănătoși, nu putem fii conduși ca turma!

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *