Despre aditivii alimentari care ne fac rău. BENZOAT DE SODIU = E211

2757 0

Mâncăm, dar ce mâncăm?

Cumpărăm în fiecare zi de mâncare. De la toate lanțurile de magazine, românești sau de afară. Când putem și condiția materială ne permite, ne cumparăm și specialități. Foarte rar ne uitam la etichetă. De fiecare dată eticheta ne spune și ce substanțe mâncăm. Unele dintre ele nu ne fac bine. Dar se afla în produsele care ne plac.

Vă prezentăm în serial, o selecție a unor substanțe, unele dintre ele dând gustul acela care ne îmbie și au efecte nocive asupra organismului nostru.

BENZOAT DE SODIU = E211

Se folosește în calitate de conservant

Unul dintre aditivii comuni, dar nu lipsiți de pericole, este E211. În  dressing-urile pentru salate, băuturi carbogazoase cu arome de citrice, gemuri, sucuri de citrice, murături și condimente, măsline și produse pe bază de măsline, produse din pește, crustacee, creveți, moluște, băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), muștar, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, suplimente alimentare lichide și gumă de mestecat.

În comerț îl găsim sub diverse denumiri, cea mai cunoscuta fiind cea de Conservant, Pikant fix etc. dar și în alte produse alimentare cum ar fi ketchup-ul …

Jeleuri, gem, sosuri, margarină, plăcinte, băuturi racoritoare, sucuri naturale, murături, caviar, creveţi, măsline la conservă, produse din lapte, mezeluri, condimente, produse de patiserie, acadele, medicamente etc.

Benzoatul de sodiu este prezent și în compoziția unor medicamente, în special ale siropurilor (în special cele expectorante) ca de exemplu siropurile Tylenol, Phenergan, Sirogal, Pikovit, Robitussin, Sirop de Patlagină, gama de siropuri Elidor, Hypericum etc. Se găsește de asemenea și în unele ape de gură (de exemplu Citrolin, Glimbax).

Este frecvent utilizat ca și conservant în diverse produse alimentare cum ar fi dressing-urile pentru salate, băuturile carbogazoase (exemple: Sprite, Coca-Cola, Dr Pepper, Fanta sau Pepsi Max si Pepsi Light), gemurile, sucurile de fructe citrice, murăturile, condimentele, biscuiții, produsele de patiserie, unele produse din carne.

În bucătărie gospodinele folosesc benzoatul de sodiu la conservarea murăturilor și oprirea fermentației mustului.

Se găseste, de asemenea, și în apa de gura bazata pe alcool.

Efecte asupra organismului uman – BENZOAT DE SODIU =  E 211

Asociația consumatorilor din Piata Comuna Europeană îl consideră cancerigen.

Este interzis în SUA și totusi …este permis în România. În combinație cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu și benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, acesta fiind un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, și timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului.

Benzoatul de sodiu poate produce iritaţii ale pielii, urticarie şi agravarea astmului în cazul persoanelor alergice la aspirină. Aceste efecte sunt accentuate atunci cand E 211 este consumat împreună cu tartrazină şi sunt întâlnite la o persoană din 300.

Acest aditiv afectează si ADN-ul, sistemul respirator, rinichii şi ficatul şi este iritant pentru ochi şi piele (cand se folosesc cosmetice ce conţin E 211).

Consumul unor produse alimentare în care se utilizeaza anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 si E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211) poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenția guvernamentală britanica pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) și realizat de catre Universitatea Southampton din Marea Britanie.

Articolul a fost realizat cu ajutorul doamnei inginer Tudor Nicoleta, expert în calitate.

Dragi cititori, uitați-vă pe etichetă. Cumpărați produsele care trebuie. O parte dintre producători deja au pus pe etichetă faptul ca produsele lor nu conțin substanța de mai sus. Alți producători au pus pe etichetă faptul că produsele lor nu conțin conservanți și alte substanțe dăunătoare. O parte din producătorii de produse de tip ”Vegeta” și ”Delikat” au scos substanța nocivă din produsele lor, precum și conservanții. Căutați-le produsele și nu le mai folosiți pe ale celorlalți.

Dacă suntem sănătoși, nu putem fii conduși ca turma!

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *