Bilanțul a 30 de educaţie analizat de World Vision România într-o amplă dezbatere online

963 0

Bilanțul a 30 de educaţie analizat de World Vision România într-o amplă dezbatere online: 30 de miniştri, peste 330.000 de elevi care învață în școli nepotrivite, 32% dintre cei din preuniversitar nu pot face școală online

 

Bilanţul la 30 de educaţie în România arată astfel: avem aproape 30 de miniştri în 30 de ani de educaţie, peste 330.000 de elevi care învață în școli dotate inadecvat, 32% dintre copiii înscriși în învățământul preuniversitar care nu au acces individual la un dispozitiv dedicat funcțional pentru a putea învăţa online. Acestea sunt doar o parte dintre concluziile unui amplu studiu realizat de World Vision România „Cursa celor 30 de ani de educație în România”, lansat astăzi, miercuri, 15 iulie, într-o amplă conferinţă online despre educaţie.

La conferința pentru lansarea studiului realizat de World Vision România au participat actori-cheie din mediul politic și academic, printre care vicepremierul Raluca Turcan, Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ligia Deca, consilier prezidențial pe probleme de educație și cercetare, senatorul USR Vlad Alexandrescu, deputatul PSD Florin Manole, Şerban Iosifescu, cercetător în științele educației, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Gelu Duminică, director executiv Agenţia „Împreună”, Antonia Pup, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, Roxana Asavei, reprezentantă a Consiliului Consultativ al Copiilor, World Vision România, Mihaela Nabăr, director executiv, World Vision România, Gabriela Paleru, director advocacy, World Vision România.

Înregistrarea întregului eveniment poate fi vizionată aici:

https://www.youtube.com/watch?v=rEErh675gxg&fbclid=IwAR1eDGOgkyuWlOduEFd-4KBi3UUilmbTH9UoQlSA1qVRyaL6cfMOZ7sGZ6I

 

Principalele concluzii ale dezbaterii:

  • Primul pas spre digitalizarea de masă a învățământului din România va începe din 10 septembrie, termenul-limită pentru ca 250.000 de tablete inteligente să ajungă în școli, pentru elevi, conform declarațiilor ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie.
  • Anul școlar ar putea începe pe 14 septembrie, în funcție de condițiile epidemiologice, a mai declarat ministrul. Anul școlar ar putea începe pe 14 septembrie, în funcție de condițiile epidemiologice, a mai declarat ministrul. „Se ia în calcul și varianta să descentralizăm decizia, chiar până la nivelul instituțiilor de învățământ”, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării Monicăi Anisie.
  • Primul și cel mai important proiect legislativ anunțat de ministrul Educației în cadrul dezbaterii este o Hotărâre de Guvern referitoare la înființarea din septembrie 2020 a unor școli-pilot pentru testarea de noi metode de predare și noi arhitecturi curriculare. Proiectul ar putea fi supus aprobării în ședința Guvernului chiar în această săptămână.
  • A doua noutate legislativă anunţată de ministrul Educaţiei este un proiect de Ordonanță de Urgență pentru a reglementa situațiile semnalate de presă, elevi și părinți, în care unii profesori nu au ținut deloc ore pe durata suspendării cursurilor de la clasă. Cu privire la formarea profesorilor pentru a preda în sistem online, „obiectivul e ca toate cadrele didactice să fie formate pentru a preda în sistem online”, a explicat ministrul.
  • Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, la rândul său, constituirea unui grup de lucru interministerial care pe lângă Administraţia Prezidenţială, ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Finanţelor, Fondurilor Europene şi Justiţiei include reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice şi ai autorităţilor locale şi asociative, pentru a contribui cu toţii la deschiderea şcolii în condiţii de siguranţă şi calitate.
  • La rândul său, Consiliul Național al Elevilor a anunțat, prin președintele organizației, Antonia Pup, lansarea unui model de cerere pentru laptop sau tabletă pe care elevii îl pot completa și trimite Ministerului Educației. Legea nr. 109/2020, intrată în vigoare săptămâna trecută, prevede că Ministerul Educației este obligat să asigure la cerere, fiecărui elev sau profesor, un laptop sau o tabletă pentru educația online. Modelul de cerere poate fi descărcată de aici și poate fi trimisă la adresa cabinet@edu.gov.ro.
  • Georgiana Roxana Asavei, reprezentanta Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România, a vorbit despre problemele copiilor din mediul rural: “Ne lăsăm păcăliți de mirajul notelor mari în timpul şcolii, dar 38% din elevii din rural nu au luat 5 la Evaluarea Națională. Ce facem cu egalitatea de șanse?”, a zis Georgiana.

 

Școala românească la bilanțul a 30 de ani: Principalele rezultate ale studiului realizat de World Vision România

Studiul „Cursa celor 30 de ani de educație în România” este o analiză globală, la nivel de sistem, a învățământului preuniversitar din țara noastră, cu precădere din mediul rural.

 

Școlile de la țară, în cifre

  • 000 de elevi învață în școli dotate inadecvat pentru asigurarea unui mediu de învățare propice
  • 20% dintre școli nu aveau autorizație sanitară de funcționare sau erau în curs de autorizare în 2018
  • Peste 4.000 de clădiri în care se desfăşoară activităţi didactice funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendii (2019)
  • 25% din școlile din România, mai ales în rural, utilizează sobele ca principală sursă de încălzire
  • În Moldova 72% dintre școli se încălzesc cu sobe
  • 176 de şcoli aveau, în 2019, toaleta afară, majoritatea fiind în mediul rural
  • 1 din 6 școli din România nu aveau acces la o sursă autorizată de alimentare cu apă
  • 47% din școli nu au rampă de acces pentru copii cu dizabilităţi

 

Cum digitalizăm o țară rurală?

  • Peste 30% dintre toți copiii din învățământul preuniversitar din România nu au acces individual la un echipament de tip laptop, tabletă sau desktop pentru școală; un sfert dintre aceste familii declară că nu își permit să cumpere un astfel de echipament, chiar dacă le este necesar copiilor.
  • La țară, aproape două gospodării din trei nu au conexiune la internet, iar în școli există circa 7,5 computere la 100 de copii.
  • Doar 52 % dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani au competențe digitale de bază sau peste acest nivel, conform datelor centralizate de Comisia Europeană.

 

Infrastructura educațională este precară, în special în mediul rural, unde se înregistrează mari decalaje față de școlile din orașe. “În acest moment, avem un sistem de învățământ care este, din punct de vedere practic, segregat între urban și rural: cu școli «bune», practic toate de la oraș, și școli «slabe», aproape toate aflate la țară. Primele beneficiază de infrastructură şi dotări adecvate, atrag profesori buni și bine pregătiți,  iar lipsa acestor elemente în mediul rural adânceşte  diferențele de la an la an. Este și motivul pentru care educația în mediul rural este principalul nostru domeniu de activitate și rămâne o prioritate şi pe termen lung. Milioane de copii, în acești 30 de ani, au fost uitaţi şi privați de dreptul la o educație de calitate, ca efect al neglijării învățământului rural.”, afirmă Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.

 

Studiul integral poate fi găsit aici:

https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2020/07/WV_EDU30_15June2020_GMP.pdf

Prezentarea directorului executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr:

https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2020/07/Prezentare-WVR-Mihaela-Nabar-Final.pdf

 

La aniversarea a 30 de ani de existență, World Vision România face un apel la sprijinirea învățământului rural. Fundaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a pregăti şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural pentru redeschiderea şcolilor în toamnă. Aproximativ 6.000 de copiii şi 100 de profesori din 80 de comunităţi nevoiaşe de la sate ar putea primi infrastructură digitală şi 27 de şcoli şi grădiniţe ar putea fi modernizate.

Donațiile se pot face fie prin SMS la numărul 8864, cu mesajul SPERANŢĂ (cost 4 euro), fie direct pe site-ul campaniei, https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/daruieste-educatie/, unde se poate dona orice sumă.

Despre World Vision România – Bilanţ la 30 de ani activitate

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision Internaţional şi este una dintre cele mai active fundații umanitare din țară, derulând programe și proiecte în domeniul educației din mediul rural, al protecției și drepturilor copilului și al dezvoltării economice rurale. În cele trei decenii de activitate în România, World Vision a investit, prin intermediul programelor sale de sprijin, peste 340 de milioane de dolari SUA, de care au beneficiat circa 560.000 de copii și adulți din 500 de comunități din 18 județe și sectorul 5 al Capitalei.

În domeniul educației, Fundația a reconstruit, renovat și echipat 325 de şcoli şi grădiniţe din mediul rural, a donat rechizite pentru aproape 140.000 de copii, a echipat 196 de şcoli şi grădiniţe cu material didactic şi a donat materiale educaţionale pentru peste 14.000 de copii din şcoli şi grădiniţe.

Programele educaționale ale World Vision România au în vedere sprijinirea copiilor fără posibilităţi din comunitățile rurale să aibă acces la o educație de calitate. Astfel, mai bine de 12.000 de copii au luat parte la programe de educație remedială și peste 10.000 de copii au fost incluși în programe de after school. Peste 5.000 de copii din familii vulnerabile au primit burse pentru a-și continua educaţia la liceu, dintre care 260 au reușit să absolve și o facultate. Mai mult de 110.000 de copii au luat parte la activităţi extraşcolare, recreative, tabere, şcoli de vară şi excursii pentru a-i aduce mai aproape de școală și 1.320 de cadre didactice şi personal auxiliar au beneficiat de programe de formare și schimb de bune practici.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *