Romanians of DC în dialog cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

698 0

Romanians of DC a participat sâmbătă, 25 iulie la o întâlnire virtuală organizată de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Statele Unite ale Americii și Canada. Discuția, parte dintr-o suită de astfel de dialoguri inițiate de către Departament, s-a dorit să fie o ”platformă de prezentare și de dezbatere a celor mai importante teme care vizează nevoile românilor din diaspora, precum și posibilele soluții menite să vină în sprijinul acestora”, se arată într-o corespondență de la Washington, preluată de Romanian Global News.

La discuția cu mediul asociativ românesc nord american au participat din partea Departamentului dl. Dinu Gîndu, Director al Direcției Diaspora și dl. Bogdan Stavăr, Consilier precum și reprezentanți ai aproximativ 20 de organizații și s-a axat în principal pe proiectele DPRP legate de programele și platforma (în dezvoltare) menite să faciliteze educația în limba română și pe programa de studiu al limbii, culturii și tradițiilor românești. O altă mare parte a dialogului, care a durat aproximativ două ore, a vizat noua sesiune de finanțare care a fost recent lansată de către departament, dar și problemele cu care se confruntă organizațiile care doresc să aplice pentru și să gestioneze astfel de finanțări.

Din partea Romanians of DC a participat dl. Bogdan Banu, fondatorul organizație care a făcut o scurtă prezentare a organizație, a scopului și obiectivelor acesteia și care a vorbit și despre câteva din evenimentele de reper pe care Romanians of DC le organizează pentru comunitatea românească din zona Capitalei americane, inclusiv suita de evenimente legate de Ziua universală a iei, întâlnirile comunitare în formatul Romanian Social / Romanian Happy Hour dar și numeroasele evenimente cultural artistice. Dl. Banu a punctat în timpul acestei întâlniri virtuale nevoia unui dialog mai consecvent cu Departamentul, independent de schimbările politice sau de guvern și problemele care legislația actuală le creează prin lipsa unui cadru legal care să permită finanțări multi-anuale sau publicarea de cărți și materiale lingvistice și într-o altă limbă decât limba română. Acest ultim aspect a fost unul menționat și de alți participanți la discuție, mai ales că s-a vorbit multe despre nevoia unor materiale educaționale pentru copii români din diasporă, copii pentru care limba română nu este limba maternă, fie este o limbă secundară și pentru care învățarea limbii române se face prin intermediul unei limbi străine – limba engleză în cazul celor din Statele Unite și Canada.

Participanții la acest eveniment au apreciat inițiativa și deschiderea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de a iniția acest dialog și de a primi în acest fel un feed-back al comunităților din diasporă și al problemelor cu care acestea se confruntă. Mulți dintre cei prezenți la discuție și-au exprimat dorința de a conlucra mai activ cu Departamentul cât și de a oferi acestuia un sprijin în implementarea programelor pe care le desfășoară sau pe care dorește să le dezvolte.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *