În ultimele zile, în mediul online, s-a iscat o adevărată dezbatere cu privire la obiectivul curajos asumat de Virgil Pîrvulescu, acela de a crește salariul minim net la 3000 de lei. Acesta este motivul pentru care candidatul PNL spune ce va face concret pentru a crește salariul din Râmnicu Vâlcea.
Astfel, Virgil Pîrvulescu declară că prin atragerea unui număr mare de investitori, va crește salariul minim din oraș: „Să ne gândim. Noi, ca Primărie, vom oferi investitorilor o mulțime de facilități. În primul rând, discutăm despre teren pus la dispoziția firmei. Platforma chimică este aproape de faliment. Ce pot să fac eu ca primar, pentru a salva această zonă și pentru a o transforma într-una profitabilă pentru oraș și pentru cetățenii în slujba cărora lucrez? Pot să achiziționez aceste terenuri, să le modernizez și să le pun la dispoziția firmelor, investitorilor. Mai mult, pentru că vreau să îi atrag la mine în oraș le mai pot oferi și alte facilități, eu ca Primărie. Îi scutesc, de exemplu, pe plata impozitului pe clădiri, pe o perioadă de șapte ani.”
Prin aceste facilități oferite firmelor interesate, Pîrvulescu este sigur că va atrage un număr mare de investitori, pentru ca orașul Râmnicu Vâlcea va fi mai atractiv față de alte orașe care nu pot oferi aceleași lucruri investitorilor.
„Pentru că discutăm despre capitalism, discutăm automat și despre cerere și ofertă. Oferta mea ca Primărie a orașului Râmnicu Vâlcea este oferirea acestor facilități, iar cererea mea către investitor este una singură: salariu minim net de 3.000 de lei. Sunt sigur că mulți investitori vor fi capabili să ofere acest salariu, întrucât vor investi banii pe care i-au economist în urma primirii terenului și scutirii de la plata impozitului pe clădiri în cea mai de preț resursă a unei organizații: cea umană.”
Ce se întâmplă cu salariile oferite de firmele deja existente, care oferă salarii printre cele mai mici din întreaga țară? Virgil Pîrvulescu explică pe larg fenomenul care îi va determina pe administratorii acestor firme să mărească la rândul lor salariile: „Dacă în oraș vin investitori care oferă din start salariul minim net de 3.000 de lei, automat forța de muncă din Râmnicu Vâlcea va migra către acești investitori. Cetățenii se vor reprofila, vor învăța o meserie nouă și vor merge la firmele care oferă un salariu bun, din dorința unui trai decent. Așa este firesc și normal să se întâmple. Ei bine, firmele care oferă în prezent salariul minim pe economie ce vor face? Ce se va întâmpla cu ele? Vor intra într-o criză care le va pune în pericol afacerea, criză provocată de lipsa forței de muncă. Ce organizație poate funcționa fără angajați? Nici una. Astfel, în aceste condiții, firmele vor fi nevoite să se adapteze noilor condiții impuse de piața de muncă și să crească nivelul salarial, pentru a-și păstra angajații. În acest fel, salariu minim net din Râmnicu Vâlcea va crește în următorii ani și va ajunge la 3.000 de lei.”
Iată că deși în teorie nu un primar impune salariul minim într-un oraș, în practică, determinat fiind de respectul față de cetățeni, un primar poate influența creșterea nivelului salarial. Prin implicare și interes și cu ajutorul unei echipe de profesioniști, un primar poate schimba cu adevărat lucrurile care contează într-un oraș.