România și R. Moldova pun împreună bazele unui nou proiect care are ca scop renașterea meșteșugurilor populare autentice

785 0

Îmbunătățirea potențialului turistic din regiunea de sud a zonei transfrontaliere cu o nouă activitate economică legată de meșteșugurile tradiționale este obiectivul noului proiect transfrontalier „Renașterea meșteșugurilor populare autentice – moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă”, transmite IPN, preluat de Romanian Global News.

Iniţiativa le aparţine Agenției de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”, Iași, România.

Proiectul urmăreşte cooperarea transfrontalieră între trei entități organizaționale din Republica Moldova și România. Tot în cadrul acestuia se va promova spiritului asociativ a minim 10 meșteri populari din Regiune de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și din județele Vaslui și Galaţi, precum și cultura parteneriatului (hoteluri, pensiuni, agenții de turism) pentru valorificarea economică a meșteșugurilor tradiționale și creșterea atractivității turismului în zona transfrontalieră.

Dorin Andros, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, a menţionat în cadrul evenimentului de lansare că acest proiect este pentru autorităţile publice locale de pe ambele maluri ale râului Prut un bun prilej de a pune în valoare patrimoniul cultural existent. ,,În această situaţie de urgenţă este necesar să dezvoltăm turismul, cu atât mai mult cel local.”

În cadrul proiectului se va realiza cartografierea meșterilor populari din zona transfrontalieră. Se vor organiza două sesiuni de instruire antreprenorială în managementul și marketing-ul afacerilor, patru expoziții de artizanat în Republica Moldova. Va fi creată o platformă online de marketing și de promovare a produselor meşteșugărești tradiţionale.

Proiectul mai presupune realizarea unei tabere de vară pentru inițierea unui număr de 24 tineri din regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova în patru meșteșuguri tradiționale şi înființarea Asociației Meșterilor populari din Regiunea de dezvoltare Sud a Moldovei și încheierea Acordurilor de parteneriat cu operatorii de turism.

,,Este primul proiect transfrontalier din activitatea noastră de 10 ani pe care am reuşit să-l câştigăm. Proiectul va fi implementat în opt raioane al regiunii Sud, cât şi în două judeţe din România. Prin realizarea activităţilor propuse în cadrul proiectului, ne propunem să contribuim şi să îmbunătăţim potenţialul turistic al zonei transfrontaliere din regiunea Sud, o nouă activitate economică care este legată de meşteşugurile tradiţionale”, menţionează Maria Culeşov, director Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, Republica Moldova, în cadrul lansării proiectului.

Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni. Bugetul este de 110,4 mii, din care contribuția Uniunii Europene este de 99 mii, iar restul reprezintă co-finanțarea partenerilor din proiect.

ROMANIAN GLOBAL NEWS

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *