Nordicii continuă să navigheze contra curentului

705 0

Nordicii continuă să navigheze contra curentului. Câștigarea bătăliei anti Covid-19 fără mască, miza țărilor scandinave care nu au impus obligativitatea purtării măștilor

Dacă purtarea unei măști în fața pandemiei Covid-19 divizează opinia publică abordarea Europei este, de asemenea, fracturată. Când statele din sud pledează pentru protecție și uneori chiar o fac obligatorie, țările nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda și Islanda) au fost unanime în refuzul de a forța populația să poarte o mască, relatează Smart Radio, preluând un articol din Le Parisien, citat de www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Potrivit unui sondaj de la Yougov, doar 5-10% dintre persoanele chestionate în țările nordice spun că poartă mască împotriva Covid-19 în locuri publice, proporție care a rămas stabilă de la începutul crizei din martie. În timp ce unele țări din Europa de Vest – inclusiv persoane din Franța, Germania, Spania și Italia – ating niveluri cuprinse între 70 și 80%.

Și totuși! În ciuda ratei foarte scăzute de utilizare a măștilor, țările nordice se pot lăuda cu un rezultat destul de pozitiv pentru majoritatea acestora. Nimeni nu a depășit pragul de 1.000 de morți, cu excepția Suediei care în această săptămână a deplâns 6.000 de morți.

Favorizarea măsurilor de igienă și nu a măștilor

Câștigarea bătăliei de la Covid-19 fără mască este miza țărilor scandinave care favorizează măsurile de igienă pentru a stopa pandemia care a provocat moartea a peste 650.000 de oameni în întreaga lume.

„Masca, dacă este utilizată corect, împiedica un purtător de virus de a-i infecta pe alții prin pulverizare în aer. Nu protejează neapărat persoanele sănătoase care o poartă și, în mod paradoxal, acestea pot fi mai expuse riscului de contaminare dacă mastile sunt folosite greșit ”, explică pentru Le Parisien dr. Clémentine Denis, un medic francez care locuiese în Tampere, Finlanda.

Pentru a explica un record atât de bun în țara sa – mai puțin de 350 de morți – Dr. Denis evocă faptul că „finlandezii sunt în cea mai mare parte foarte disciplinați și respectă fără nicio dificultate recomandările date de autorități: igienă strictă și repetitivă a mâinilor, absența contactului, evitarea atingerii gurii, nasului și ochilor … ”

„În Finlanda, cu atât de puține persoane afectate, este inutil să purtați masca în locuri publice”, adaugă colegul său, Dr. Samuel Guillaume, un medic francez stabilit la Turku.

În așteptarea „dovezii eficacității” măștilor

Măștile au devenit unul dintre subiectele de polemică ale crizei coronavirusului, Suedia continuând, prin intermediul Agenției Naționale de Sănătate, să afirme că cetățenii nu trebuie să poarte protecție atunci când se află în spații sau locuri publice, cum ar fi autobuze sau magazine.

Epidemiologul suedez, Anders Tegnell, a declarat, de asemenea, că el încă așteaptă „o formă de dovadă a eficacității lor”. El a spus că „s-ar putea întâmpla două lucruri pentru a schimba liniile directoare ale țării: o creștere a infecțiilor sau dovezi puternice că măștile ajută la prevenirea răspândirii infecțiilor”.

Multe țări europene și agenții UE au recunoscut, de asemenea, lipsa unor dovezi solide, dar au continuat să pledeze pentru purtarea măștilor ca o modalitate de a preveni răspândirea coronavirusului.

Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), cu sediul la Stockholm, a recomandat utilizarea măștilor în medii în care distanțarea socială nu este posibilă, responsabilul sau stiintific afirmând că „centrul este din ce in ce mai convins de utilitatea lor pe măsură ce se dezvoltă pandemia ”.

În Suedia, rata cazurilor noi confirmate, a cazurilor severe și a deceselor a scăzut brusc în ultimele săptămâni. Acesta este motivul pentru care Agenția de Sănătate Publică își concentrează toate eforturile pe susținerea acestei evolutii, încurajând cetățenii să urmeze recomandările de bază privind distanțarea și igiena socială.

Islanda, care abia a ajuns la zece decese, a refuzat până acum orice recomandare cu privire la măști, dar autoritățile și-au reconsiderat poziția, anunțând că acum vor fi necesare în transportul public, în timpul zborurilor sau la călătoriile cu feriboturi.

În Danemarca, autoritățile medicale au recomandat discret masca la începutul lunii iulie, după o opinie a OMS. Dar, în cazuri foarte limitate, mai ales atunci când urmează să fie testat în spital sau în transport la întoarcerea dintr-o zonă cu risc.

În plus, mai degrabă decât măștile la locul de muncă, în țările nordice este recomandată munca de acasă. Suedia și-a chemat locuitorii să lucreze de acasă cel puțin până la Anul Nou.

Teritorii care „facilitează distanțarea socială”

Deci, care este formula secretă a acestor țări pentru obținerea unei rate mici de infecție fără a purta o mască? „Cultura finlandeză – și țările nordice în general – este foarte diferită de cultura franceză si a popoarelor din sud. Finlandezii respectă spațiul de locuit. Fie în magazine, în stradă sau în altă parte, este deja rar, în timp normal, să vezi două persoane la un metru una de alta. Suntem, de asemenea, extrem de norocoși să avem mult spațiu per locuitor ceea ce facilitează foarte mult distanțarea socială ”, explică dr. Denis.

„Finlandezii au reușit, urmând scrupulos recomandările guvernului, să încetinească drastic contaminarea de către Covid-19 fără a fi nevoie să folosească o mască. Cu toate acestea, acest lucru necesită rigoare din partea întregii populații, ceea ce, din păcate, nu este neapărat ușor de obținut în alte societăți”.

ROMANIAN GLOBAL NEWS

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *